Ziarul de Duminică

Cum să decodezi un bărbat

Cum să decodezi un bărbat

Autor: Ziarul de Duminica

04.07.2013, 23:53 466

Brandy Engler, David Rensin

Bărbaţii de pe canapeaua mea

Poveşti adevărate despre sex, dragoste şi psihoterapie

Editura Litera

Traducere din limba engelză de Mariana Piroteală. „Femeile presupun de obicei ca barbatii vor doar sa faca sex si, poate, dupa aceea sa se infrupte dintr-o pizza si sa bea o bere. Dupa care sa mai aiba o partida de sex. Autoarea ne arata ca, in realitate, barbatii vor sex, dar nu numai sex. Prin intermediul povestilor pacientilor veniti la cabinetul sau de psihoterapie, Brandy Engler demonstreaza ca la baza comportamentului sexual al barbatilor se afla adesea nevoia unei legaturi mai stranse, nevoie despre care le este dificil sa discute cu femeile din viata lor. Multi dintre ei se folosesc de sex pentru a-si satisface nevoile neimplinite de putere, acceptare, apreciere de sine, alinare si afectiune.

O perspectiva noua asupra dinamicii sexului si a relatiilor, o alternativa oferita cititoarelor care doresc sa afle ce vor barbatii cu adevarat, sa inteleaga de ce se comporta ei intr-un anumit fel si ce pot face pentru a-si imbunatati relatia.”

Brandy Engler este doctor in psihologie clinica, specializata in relatiile de cuplu si sexualitate. David Rensin a semnat, ca autor sau coautor, numeroase carti de succes din lista bestsellerurilor New York Times.

Despre carte au aparut articole in publicatiile The Times Magazine, Daily Mail, New York Post. Postul de televiziune american ABC a cumparat drepturile de ecranizare pentru un serial al carui scenariu va fi inspirat din Barbatii de pe canapeaua mea si care va fi produs de Warren Littlefield si Gail Lerner (Finaluri fericite, Betty cea urata).

Brandy Engler, prezinta in cartea de fata cateva povesti ale barbatilor care au trecut pragul cabinetului sau. Proaspata absolventa de psihologie, autoarea isi deschide primul cabinet in centrul New York-ului, convinsa ca primii sai pacienti vor fi femeile. Pentru ca (de ce sa nu recunoastem?!) noi reprezentam sexul sensibil, suntem cele dispuse mai usor spre autoanaliza, autocritica si se presupune ca ne impartasim mai usor sentimentele si frustrarile sexuale.

Spre surpriza ei, primii pacienti care ii calca pragul sunt barbati: barbati de toate varstele, din toate paturile sociale, fiecare cu propria poveste de viata. Unii sunt dependenti de pornografie, altii au probleme legate de intimitate, o parte sunt afemeiati cronici, iar altii  prezinta disfunctii erectile – dar toti vin la psiholog in speranta ca vor gasi o cale prin care sa-si rezolve problemele emotionale care stau la baza propriilor obiceiuri sexuale. Oricine a citit macar o carte de psihologie/ motivationala/ self-help stie ca la baza comportamentelor noastre sexuale se afla o nevoie care se doreste a fi satisfacuta: de putere, de afectiune, de apreciere, de acceptare etc. Iar aceasta nevoie are radacini adanci, mergand uneori pana in copilarie, si doar cu multa determinare si dorinta de schimbare poate fi smulsa din radacina.

Este usor de generalizat, cunoastem doar sintagma “toti barbatii sunt porci, iar femeile sunt…cu(minti)“, si este usor sa ne pierdem in clisee cand in viata noastra apare un barbat asemenea celor din carte. Ceea ce face insa autoarea este sa ofere o perspectiva noua asupra relatiilor dintre barbati si femei, si sa incerce sa afle cum se impaca dragostea cu sexualitatea sau cum au tendinta sa se respinga reciproc.

Autoarea nu judeca si nici nu da sfaturi generale despre cum sa ne comportam cu anumite tipologii umane. „Barbatii de pe canapeaua mea” contine o serie de povestiri neconventionale despre comportamentul sexual al barbatilor si ceea ce el ar putea ascunde.

„Multe femei presupun ca barbatii au nevoi biologice care trebuiesc satisfacute si asta determina intreaga lor motivatie pentru sex. Cu toate acestea barbatii sunt adesea invatati ca este normal ca mai degraba sa-si exprime sexualitatea decat starea emotionala si prin urmare proiecteaza tot felul de lucruri cand sunt in dormitor, fara ca macar sa-si dea seama de asta”, argumenteaza Engler.

„Foarte multe femei nu stiu ca multi barbati nu se pot abandona placerii de a face dragoste pentru ca vor atat de mult sa-si satisfaca sotiile. In societatea moderna exista multa anxietate in legatura cu sexul, cu barbatii stresati sa-si urce iubitele pe culmile placerii, in vreme ce multe femei isi sustin sus si tare dreptul de a cere si de a primi placere”, spune Engler. Ai observat ca ai tendinta de a fi pasiva in dormitor si sa-l lasi pe el sa faca totul? Nu-l face pe el responsabil pentru satisfacerea ta. Incearca sa nu mai analizezi totul si concentreaza-te pe trairile si senzatiile care te asalteaza, fara sa-ti faci griji despre ce vei face tu sau sotul tau. Astfel, in mod subtil, ii vei transmite ca nu-l judeci, ceea ce il va ajuta sa se relaxeze si asa va veti bucura din ce in ce mai mult de placerile dragostei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO