Ziarul de Duminică

Cum să facem faţă stresului/ de Ziarul de duminică

Cum să facem faţă stresului/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

28.01.2016, 23:45 269

Paul Wormer

Autodeterminare şi vitalitate

Cum să facem faţă stresului şi epuizării

Editura Univers enciclopedic Gold

Traducere de Delia Popescu.

Paul Wormer a studiat medicina, a fost medic de familie şi medic de şcoală, s-a specializat în probleme de elaborare de strategii şi „management în problema vitalităţii” pentru diverse organizaţii, apoi a început să-şi facă publice ideile.  Volumul de faţă cuprinde cunoştinţe ştiinţifice verificate în practica medicală şi în workshopuri. „Nu trebuie să ajungem până la sindromul de epuizare! spune Paul  Wormer. Presiunile obişnuite din viaţa curentă ne macină forţele şi simţim cum bucuria vieţii şi starea de bine ne părăsesc. Paul Wormer îi împărtăşeşte cititorului rezultatele obţinute ca trainer pentru creşterea vitalităţii şi oferă atât soluţii imediate pentru combaterea stresului acut, cât şi strategii pentru o nouă orientare, pe termen lung, prin întărirea autopercepţiei şi activarea unor energii vitale neutilizate.”

„Această carte este menită de a vă ajuta să vă îmbunătăţiţi vitalitatea şi, în acelaşi timp, să vă fortificaţi autenticitatea. Aceste două realizări pot fi foarte utile în viaţă în general, şi în special în munca de zi cu zi.  

Această carte porneşte de la ideea că noi putem influenţa o mare parte a factorilor care ne determină viaţa. În felul acesta preluăm răspunderea faţă de viaţa noastră, iar acest fapt este ceva care face bine majorităţii oamenilor: trecerea de la dependenţă la autonomie. Desigur că în felul acesta nu se rezolvă chiar toate problemele. Pentru că oamenii îşi fac întotdeauna reciproc, într-un mod inutil, viaţa grea. însă întotdeauna se dovedeşte că nu suntem pe deplin dependenţi de mediul nostru înconjurător şi că putem deveni stăpânii acelui domeniu al vieţii noastre care poate fi configurat de noi înşine.

Astfel, această carte ne arată calea spre mai mult succes. însă această cale duce mai întâi la noi înşine, întrucât obţinem succesul prin vitalitatea şi autenticitatea noastră.

Pentru cine a fost scrisă această carte?

Acest îndrumar a fost scris pentru toţi cei care suferă de suprasolicitare, stres şi nemulţumire din cauza problemelor cotidiene – sau, şi mai rău: pentru cei cărora le este frică de munca lor zilnică, respectiv au aversiune faţă de aceasta – şi doresc să-şi   îmbunătăţească vitalitatea.

Şi tocmai sarcinile profesionale pot împovăra foarte mult viaţa unui om (ca şi pe aceea a persoanelor din preajma sa). Ultimul act din această dramă este apoi un concediu medical din cauza sindromului de Burn-out sau un conflict la locul de muncă. Desigur, problemele existau de mult timp, poate chiar de ani de zile. Iar oamenii se întreabă apoi cum s-a putut ajunge atât de departe.

Trebuie să acceptăm faptul că raportul cu stresul şi suprasolicitarea constituie întru totul o artă. în ziua de azi orice activitate profesională implică cerinţe tot mai înalte şi un hăţiş sporit de reguli. Presiunea de la locul de muncă, răspunderea şi conflictele create par să crească neîncetat. De aceea este important să ne îngrijim din timp ca munca să nu fie resimţită în permanenţă ca o împovărare, ca ea să nu ne influenţeze negativ vitalitatea, ci mai degrabă să aibă o contribuţie la fortificarea acestei vitalităţi.

Desigur că nimeni nu consideră de la sine înţeles că oamenii continuă să fie sănătoşi şi în formă şi după împlinirea vârstei de treizeci de ani. Este drept că media de viaţă a crescut în prezent, dar din cauza unui fitness deficitar avem adesea mai multe boli.

Există însă şi oameni care lucrează la vitalitatea lor pentru că ei observă ca le merge mai bine în felul acesta, că osteneala lor le procură plăcere şi că ea este recompensată. Faptul de a lucra la propria vitalitate înseamnă să mă simt mai bine în propriul meu corp şi să descopăr ce anume îmi face bine.

Aşadar, această carte a fost scrisă şi pentru toţi aceia care nu vor să simtă mereu că sunt la capătul puterilor lor, şi vor să dobândească o nouă  bucurie de viaţă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO