Ziarul de Duminică

Cum să te îndrăgosteşti/ de Stelian Ţurlea

Cum să te îndrăgosteşti/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

24.09.2015, 23:54 64

Cecelia Ahern, fiica mai mică a fostului prim-ministru al Irlandei, Bertie Ahern, şi-a obţinut licenţa în jurnalism şi comunicare media şi a ajuns, la numai 21 de ani, scriitoare. Romanul ei de debut, apărut în anul 2004, „P.S. Te iubesc”, a devenit rapid un bestseller, atât în Irlanda, cât şi în restul lumii. Ulterior, celelalte zece romane pe care le-a scris au fost traduse şi publicate în 46 de ţări şi s-au vândut în peste 13 milioane de exemplare. Inclusiv în româneşte, toate la Editura Allfa – „P.S. Te iubesc”, „Suflete pereche”, „Prietenul nevăzut”, „Dispăruţi fără urmă”, „Mulţumesc pentru amintiri”, „Cadoul”, „Cartea viitorului”, „Întâlnire cu Viaţa”, „O sută de nume”. Cel de faţă, „Cum să te îndrăgosteşti”*), a apărut la Dublin în 2013 şi la noi în prima parte a acestui an. E un roman care „îţi taie respiraţia şi îţi dă poftă de viaţă!” (Daily Express)

Ca în toate precedentele cărţi ale Ceceliei Ahern, acţiunea începe de la momentul de criză al unui personaj. Trecând într-o noapte pe un pod din Dublin, Christine Rose întâlneşte un străin: pe Adam, care se pregăteşte să se arunce în gol. Ca să-l facă să se răzgândească, îi propune un târg: dacă Adam îşi amână cu două săptămâni gestul disperat, ea o să-i arate că viaţa face toţi banii. Dar timpul nu stă în loc. Termenul se apropie cu fiecare clipă, iar Christine îşi dă seama că nu-şi poate ţine promisiunea, aşa că va trebui să recurgă la metode disperate. Noul roman al Ceceliei Ahern te ţine cu sufletul la gură până la ultimul rând, oferind surpriză după surpriză şi… câteva reţete simple, care îţi fac sufletul mai bogat. Fireşte, deznodământul e previzibil de la primele pagini, dar importantă la această carte e desfăşurarea acţiunii, modul cum se ajunge la acest deznodământ ştiut şi evoluţia personajelor, unele dintre ele memorabile. O poveste romantică, deloc uşuratică, citibilă cu plăcere, deloc obositoare sau plină de sentinţe. Autoarea a mărturisit într-un interviu că povestea i-a fost inspirată de filmul „Up In The Air”, cu George Clooney. Ca în toate romanele Ceceliei Ahern, fără pretenţii, şi aici e o poftă imensă de viaţă, umor mult, ironie la adresa avalanşei de cărţi motivaţionale care deformează caratere, stil plăcut.

O observaţie: editura ar putea acorda mai multă atenţie corecturii, cartea e plină de greşeli.

 

*) Cecelia AhernCum să te îndrăgosteşti, Editura Allfa. Traducere din limba engleză de Iris Manuela Gîtlan Anghel

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO