Ziarul de Duminică

D'Albon: noblete franceza la Iasi

22.06.2007, 16:45 1370

La inceputul anilor '90, fiind in cautarea familiilor franceze din Muntenia si din Moldova, am inceput sa strang date despre d'Albonii de la Iasi, cu intentia de a ma dumiri asupra genealogiei lor.

Acestia intrasera demult in elita intelectuala a romanticului oras de pe Bahlui, inrudindu-se prin casatorii cu familiile Komarnitki, Culianu s.a. In general, spitele genealogice de obarsie franceza de la noi sunt oarecum problematice: originea lor nu se regaseste adesea in lucrarile sau in izvoarele din Franta. Asemenea experiente am avut cautand acolo si incercand sa leg firul familiilor romano-franceze Gramont, de Pontbriant si de La Pommeraye, de cele purtand aceleasi nume in tara de origine. Poate ca cercetari mai indelungate, asezonate cu ceva noroc, ar putea inca sa detecteze ramurile din care au rodit mugurii romani.
In cazul familiei d'Albon din Moldova, veriga lipsa pare a fi fost gasita si aceasta o stiu gratie bunavointei comunicative a unui membru al ei, regretatul profesor universitar Gerard d'Albon (Politehnica din Iasi), care mi-a pus la dispozitie un arbore genealogic trimis domniei sale in iulie 1970, de catre marchizul Andre d'Albon din Franta. Numele "d'Albon" este foarte vechi in armorialul nobiliar al acestei tari.
Dupa cum cere o buna metoda a studiilor genealogice, spita trebuie privita de jos in sus, adica dinspre prezent spre trecut: lumea intelectuala si diplomatica a Romaniei interbelice i-a cunoscut pe cei trei frati d'Albon, printre care pe domnul mai sus amintit, casatorit a doua oara cu fiica savantului medic Gr.T. Popa. Ceilalti doi frati au fost Andre, inspector financiar si Ioan, fost diplomat in vechiul Minister de Externe de dinaintea regimului comunist, secretar de legatie la Berlin, stabilit apoi dupa razboi la Paris. Acesta din urma a fost casatorit cu Rodica Mitru, sora Valeriei Mitru, sotia lui Mihail Sadoveanu, ceea ce face ca Ioan d'Albon - foarte cunoscut cu diminutivul de "Nenel" - sa fi fost cumnatul marelui scriitor. Fratele sau Andre a avut de sotie mai intai pe Ruxandra Zotta, fiica genealogistului bucovinean Sever cavaler de Zotta, si a doua oara pe o doamna din familia boiereasca basarabeana Glavce. Ramura aceasta a d'Albonilor a trait la Brasov, din ea provenind realizatoarea de televiziune Aimee d'Albon, al carei nume il vedem adesea pe genericele unor emisiuni.
Georges d'Albon, inginer cadastral la Iasi, tatal celor trei frati, a fost casatorit cu Ada Culianu, unul dintre numerosii copii ai junimistului profesor universitar Neculai Culianu, fost rector al Universitatii din capitala Moldovei. Din arborele genealogic comunicat de regretatul Gerard d'Albon aflu ca tatal sau fusese adoptat de un straunchi (frate cu bunica paterna) pe nume Gustav d'Albon, numele pe filiatie paterna fiind Gottesmann von Erdobakta (cu rangul nobiliar de cavaleri). Prin Eufrosina Komarnitki, sotia lui Adolf von Gottesmann - parintii lui Georges d'Albon -, urmasii d'Albon de la Iasi se inrudeau indeaproape cu Zizi Lambrino (prin bunica materna a acesteia nascuta Komarnitki). Fiul lui Gustav d'Albon, publicistul Eugen d'Albon, a locuit la Viena. De altfel, aceasta ramura a d'Albonilor a primit titlul de baron in Austria, in anul 1744, ea descinzand dintr-un Guillaume d'Albon (1642 - 1676), muschetar al regelui Frantei, iar ca urmare a unui duel, emigrat in Austria unde a devenit ofiter superior in oastea tarii de adoptiune. Filiatia continua in sus pana la Andre d'Albon, traitor in cea de-a doua jumatate a veacului al XIII-lea.
Un inel aflat in posesia urmasilor infatiseaza o stema cu campul taiat, in cartierul de sus doua spade incrucisate, in cel de jos un plug. Este mai degraba blazonul familiei Gottesmann decat cel al d'Albonilor francezi care era diferit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO