Ziarul de Duminică

Dacă vrei să scapi de datorii, nu le mai plăti!

Dacă vrei să scapi de datorii, nu le mai plăti!

Autor: Ziarul de Duminica

20.04.2012, 00:03 1296

Jacques-Gilbert Ymbert

Traducere din limba franceză de Mihaela Dobrescu.

Volumul este un pamflet savuros care demontează cu meticulozitate şi mult umor mecanismele de funcţionare ale societăţii noastre. "Ei bine… spirite obtuze, creiere înguste cu vederi limitate, luaţi aminte că arta de a face datorii şi de a nu le plăti este unul dintre elementele ordinii sociale.", a scris J.G. Ymbert.
Aşadar, să-ţi faci datorii şi să nu le poţi plăti pe urmă - iată fundamentul ordinii sociale, infernul şi paradisul oricărei bănci.

Jacques-Gilbert Ymbert (1786-1846) a fost un înalt funcţionar din timpul Restauraţiei franceze şi autor a nenumărate vodeviluri şi pamflete. Pentru Ymbert, fundamentul ordinii sociale este faptul de a-ţi face datorii, nicidecum obligaţia de a le şi restitui.

"Deşi scris la începutul secoluilui XIX, nu necesită nici un efort în plus pentru a înţelege că băncile rămân aceleaşi, doar debitorii se schimbă. Morala este simplă: cu toţii facem datorii la un moment dat, dar să le faci fără metodă şi fără stil devine o blasfemie! Aşa că, în loc să ne chinuim să scăpăm de ele, e mai bine să învăţăm cum să le facem «ca la carte»". (Bookmark)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO