Ziarul de Duminică

Daruri pentru cei dragi (I)/ de Elisabeta Lăsconi

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Elisabeta Lasconi

12.12.2014, 00:00 165

În săptămânile dinaintea sărbătorilor de iarnă, dar şi mai abitir în zilele dintre Crăciun şi Anul Nou, se văd cozi la Cărtureşti, la casa din holul librăriei aflate lângă „Patria”. An de an, ele fac parte din peisajul şi din bucuriile Crăciunului, şi bucuria sporeşte fiindcă mulţi, dacă nu chiar cei mai mulţi, sunt tineri. Cu gândul la căutătorii de cărţi pentru a fi dăruite, m-am gândit să scriu despre cărţile apărute recent, pentru a fi dăruite celor dragi, fie că aparţin familiei (adolescenţi, fraţi şi surori, mai mari sau mai mici, şi doamnele casei, mamă sau bunică, taţi sau bunici), ori sunt prieteni şi prietene, iubiţi sau iubite, ori chiar vecinii care-ţi sar în ajutor când ai o mică-mare încurcătură.

 

O ţară unde regăseşti fericirea trecută

Tinerii inteligenţi şi fragili emoţional sunt personajele romanului Belzhar de Meg Wolitzer, ajunşi la o şcoală cu internat, unde sunt ajutaţi să-şi revină după o traumă insuportabilă. Povestea o relatează o fată, Jam Gallahue, îndrăgostită de un coleg, un englez venit să studieze un semestru la şcoala ei, iar iubirea curmată brusc o izolează de toţi. Familia şi psihologul caută să o salveze trimiţând-o la şcoala specială, unde se trezeşte inclusă într-un clasă a Temelor Speciale de engleză, împreună cu alţi patru adolescenţi: Casey, o fată în scaunul cu rotile, Sierra, o talentată dansatoare, Marc şi Griffin.

Profesoara care i-a ales le propune să discute tot semestrul o singură carte – Clopotul de sticlă de Sylvia Plath, şi le dăruieşte câte un jurnal în care să-şi dezvăluie gândurile. Dar când încep să scrie, ajung în lumea familiară, cea dinaintea nenorocirii care i-a traumatizat, îşi regăsesc starea de fericire de atunci, dar şederea nu durează cât ar dori fiecare, reveniţi în real constată că au umplut câte cinci pagini de jurnal. Cei cinci încep să se întâlnească în secret, înţeleg din destăinuiri că au trăit aceeaşi experienţa şi decid să numească acel tărâm Belzhar. Călătoriile în Belzhar au efect tămăduitor, ei încep să se confeseze şi încep să-şi revadă altfel întâmplarea care i-a marcat.

Romanul merită citit nu doar de adolescenţi, ci şi de părinţii lor, aminteşte deopotrivă de un film emoţionant pentru adolescenţi – Cercul poeţilor dispăruţi, după al cărui scenariu Nancy H. Kleinbaum a scris şi un roman, şi de prima carte a Donnei Tartt – Istoria secretă. Este una dintre cele mai bune cărţi despre întrebările şi suferinţele adolescenţilor, despre greşeli în relaţiile dintre părţi şi copii, şi ele aparţin şi unora şi altora şi mai ales despre lectură şi confesiune: lectura îl ajută pe cel izolat de lume (rănit sau îngrozit) să-şi deschidă iarăşi sufletul spre ceilalţi, mărturia încredinţată jurnalului îi clarifică frământarea, vinovăţia şi iertarea.

 

Monştrii şi hăitaşul lor

Altfel de trecut se află în romanul semnat de Clara Sánchez, Misterul numelui tău. O tânără, Sandra, se află la o răscruce: este însărcinată şi derutată, nu-l iubeşte atât de mult pe tatăl copilului, încât să vrea o viaţă întreagă împreună. Retrasă în casa de vacanţă a surorii ei, merge la plajă şi acolo cunoaşte o pereche de nordici, ei îi sar în ajutor când i se face rău. Relaţiile cu Fred şi Karin, aparent pensionari fără griji, cu o vârstă venerabilă, ţin locul unor bunici, se apropie tot mai mult de ei. Până când îşi face apariţia un necunoscut, la fel de vârstnic, Julián, un vânător de nazişti, care îi urmăreşti pe cei doi nordici.

Sandra învaţă lecţie după lecţie, descoperă ea singură că în sate izolate şi-au găsit refugiu naziştii, care îşi păstrează spiritul de castă şi visul de căutare a elixirului tinereţii. Alternează în carte vocea ei şi a lui Julián, cercetările lor au altă miză decât suspansul unui thriller, fie el şi psihologic: supravieţuirea când ai trecut prin infern, vinovăţia şi pedeapsa – mai ales dacă făptuitorii unor orori nu se simt vinovaţi, ci tot au convingerea că au căutat să facă o lume nouă, superioară, vindecarea pe care o aduce perechea iubită, capabilă de compasiune şi de înţelepciune. Misterul numelui tău este un decupaj din scenariul vieţii care continuă şi după tragedii, care evită clişeele şi pune semne de întrebare

 

Călătoria salvatoare

La altă cale de salvare apelează eroul romanului semnat de Rachel Joyce, Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry (traducere de Petru Iamandi, Editura Litera, 2014, 332 pag.). Harold Fry, pensionar dintr-un mic oraş din sudul Angliei,  primeşte o scrisoare de rămas bun de la Quennie Henessy, o fostă colegă de serviciu, şi un impuls teribil îl porneşte la drum: străbate Anglia, parcurgând în de 87 de zile un drum de 800 de kilometri spre spitalul unde se află internată Quennie. Crede că în timp ce el merge, Quennie continuă să trăiască.

Drumul parcurs fără ghete potrivite şi fără hartă ori telefon, îi aduce nu doar tovarăşi de călătorie, ci şi un răgaz de explorare a propriei vieţi cu toate încercările şi greşelile, revăzute. Întâlnirea şi despărţirea de Quennie îl fac să înţeleagă rostul pelerinajului şi schimbările ce se cer făcute în propria viaţă. Harold Fry a făcut un pelerinaj în trecutul său, iar transformarea interioară se vede în hotărârile pe care le ia, decisive pentru a schimba felul său de a fi de până atunci.

 

Meg Wolitzer, Belzhar, traducere din engleză de Ciprian Şiulea, Editura Trei, 2014, 304 pag;

Clara Sánchez, Misterul numelui tău, traducere de Elena-Anca Coman, Editura Rao, 2014, 384 pag;

Rachel Joyce, Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry, traducere de Petru Iamandi, Editura Litera, 2014, 332 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO