Ziarul de Duminică

De la delirul medieval la terorism/ de Ziarul de duminică

De la delirul medieval la terorism/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

28.11.2014, 00:13 69

Andreea-Cristina Mihai

Războiul împotriva noii violenţe arhaice

Rolul HUMINT în armata viitorului

Editura Militară

Andreea-Cristina Mihai este consilier în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, fiind detaşată în prezent în Misiunea Uniunii Europene de monitorizare a Georgiei, iar lucrarea sa reprezintă, de fapt, o teză de doctorat susţinută la SNSPA cu profesorul universitar Mihail E. Ionescu. Autoarea ajunge la concluzia că astfel de violenţe apar prin cuplarea a doi factori determinanţi pentru intensitatea activităţilor teroriste. Fervoarea religioasă, reminiscenţă revitalizată a delirului medieval, cuplată cu apropierea instrumentelor tehnologice, impulsionează şi eficientizează manifestările „noului terorism”. Asistăm la noi Cruciade sau anti-Cruciade purtate cu tehnologie de ultimă oră, cu sateliţi şi rachete balistice. În ciuda eforturilor asidue, consumatoare de resurse uriaşe, depuse de Occident, instabilitatea cronică domină Orientul Mijlociu Extins şi confirmă teza Andreei-Cristina Mihai.

 

The Munich Conference

(September 1938)

The Path Towards the Destructuring of Democracy in Europe

Editura Militară

Volumul apare sub egida Institutului de Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din România şi a Institului de Istorie a Academiei de Ştiinţe a Republicii Cehe. Este coordonat de directorii acestor institute, Mihail E. Ionescu şi Eva Semotanova, şi cuprinde lucrările mesei rotunde organizate la Bucureşti, anul trecut, când s-au comemorat 75 de ani de la Conferinţa de la Munchen: Dejmek Jindrich, Mihail E. Ionescu, Viorica Moisiuc, Jan Nemecek, Gheorghe Nicolescu, Alexandru Oşca, Bogdan-Alexandru Schipor, Miroslav Tejchman, Adrian Viţălaru, Emil Voracek, Zlatica Zudova-Leskova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO