Ziarul de Duminică

De la Mein Kampf la Vizita bătrânei doamne/ de Radu Constantinescu

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Radu Constantinescu

19.09.2014, 00:09 185

Emulaţie artistică remarcabilă la Cluj. Directorii celor două instituţii dramatice (Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional şi Tompa Gabor la Teatrul Maghiar de Stat) au anunţat în aceste zile proiectele noii stagiuni. Promisiunile sunt atât de generoase, încât spectatorii nu pot decât să aştepte cu sufletul la gură gongul inaugural.

Prim premieră a Naţionalului clujean va fi Clovni extratereştri, scenariul şi regia Eli Simon, continuare a succesului din stagiunea anterioară, Războiul clovnilor, datorat tot cunoscutului om de teatru american. De această dată, tribul clovnilor soseşte pe pământ de pe planeta lor şi încearcă să-şi găsescă locul într-o nouă lume, într-o nouă societate. Iată cum ne-a definit Eli Simon metafora clovnilor: „Pentru mine, clovnii fac parte din experienţa umană. Sunt sensul profund al copilăriei pure care există în fiecare dintre noi. Cred că avem cu toţii un clovn în interiorul nostru, dar pe măsură ce ne maturizăm suntem nevoiţi să îl suprimăm. În piesă este vorba tocmai despre această obligaţie de a lăsa clovnul deoparte pentru a te adapta lumii şi societăţii“. Spectacolul va beneficia de muzică originală americană funk, scrisă de Vincent Olivieri, adaptată („excepţional” apreciază Eli Simon) de Ada Milea, prezentă şi ea în spectacol.

Cea de a doua premieră a stagiunii, la sfârşitul lui septembrie, va fi Mein Kampf de George Tabori în regia lui Alexandru Dabija, o comedie dramatică de o factură aparte, care imaginează o posibilă traiectorie a adolescenţei lui Hitler.

Urmează alte şapte premiere, din care reţinem Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război după Camil Petrescu, scenariu şi regie Ada Lupu, Ubu înlănţuit de Alfred Jarry, regia Tompa Gabor şi Ferma animalelor după George Orwell, în regia lui Răzvan Mureşan.

Teatrul Maghiar de Stat şi-a deschis cea de a 222-a stagiune încă din luna august, cu prilejul Zilelor Culturii Maghiare de la Cluj. Primele premiere sunt anunţate pentru începutul lui octombrie. Mai întâi, un vodevil ciudat, netradus până acum, semnat de Georges Feydeau, Logodnicii din provincie. Spectacolul marchează revenirea după 30 de ani la Teatrul maghiar clujean a regizorului Alexandru Dabija (aşa cum ne spunea Tompa Gabor, ultima prezenţă a lui Dabija aici a fost în 1984, când a montat Ifigenia lui Mircea Eliade!). Pe 5 octombrie, Nona Ciobanu, studenta lui Silviu Purcărete, care locuieşte acum în Slovenia, apare în postură de autor şi regizor cu textul dramatic Cel care închide noaptea, adaptare după filmul Portarul de noapte, o poveste de dragoste dintre un fost ofiţer nazist şi o femeie de vârstă mijlocie, care i-a fost victimă şi care se reîntâlnesc într-un hotel din America de sud.

Până la sfârşitul stagiunii, mai sunt anunţate alte opt premiere, diverse, incitante. Pentru moment amintim doar Vizita bătrânei doamne de Friedrich Durrenmatt în regia lui Tompa Gabor, Umbra de Evgheni Schwartz, regizor – Niky Wolcz şi o altă piesă a lui George Tabori, Recviem pentru un spion, regia – Mihai Măniuţiu.

 

Festivaluri, festivaluri…

Trebuie să consemnăm şi faptul că bogatul repertoriu al stagiunii 2014 - 2015 al celor două teatre va fi completat de organizarea unor festivaluri internaţionale, care încearcă să configureze profilul cultural divers al unui oraş aspirant la titlul de Capitală culturală europeană. Astfel, Teatrul Naţional va organiza între 8 şi 12 octombrie Întâlnirile Internaţionale de la Cluj. Această cea de a IV-a ediţie va avea drept generic Căile libertăţii, propunând abordarea a două teme, ilustrate de premierele prezentate mai sus: condamnarea fascismului şi condamnarea comunismului.

La rândul său, Teatrul Maghiar de Stat va găzdui între 26 noiembrie şi 7 decembrie cea de a IV- a ediţie a festivalului Interferenţe. Tema acestui an, sugerată de criticul George Banu, va fi Mărturiile corpului. Pentru prima oară la Cluj se vor juca spectacole puse în scenă de doi dintre cei mai importanţi regizori ai momentului, Thomas Ostermeier şi Declan Donellan.  În acelaşi timp, vor reveni la Festival Josef  Nadj şi András Urbán. Şi-au anunţat prezenţa prestigioase colective artistice din întreaga lume, despre care vom relata la momentul potrivit.

În final, aş vrea să dau cuvântul statisticii. În stagiunea trecută, Teatrul Naţional a prezentat în cele trei săli ale sale 176 de spectacole, urmărite de 60.000 de spectatori. Teatrul Maghiar de Stat, la rândul său, a susţinut în două săli 181 de spectacole, în faţa a 25.000 de spectatori. Iată dar că eforturile actorilor şi regizorilor sunt răsplătite. La Cluj se joacă teatru cu sălile pline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO