Ziarul de Duminică

De la Vidrascu la Paleologu

25.05.2007, 19:21 447

Un interesant articol intitulat Pe urmele lui Pascal Vidrascu, publicat de Tudor Caranfil in almanahul revistei Cinema din anul 1988, reveleaza contributia misterioasa a lui Pascal Vidrascu (1877-1962) la filmul Independenta Romaniei, film avandu-l ca regizor pe Grigore Brezeanu si ca producator cunoscut pe Leon Popescu.

Ei bine, in realitate, potrivit cercetarilor criticului cinematografic amintit, adevaratul producator ar fi fost boierul moldovean Pascal Vidrascu, care s-a si judecat in 1912 pentru paternitatea filmului.
Despre spita din care cobora nedreptatitul, poate fi consultat paharnicul Costandin Sion, cu a sa bine cunoscuta Arhondologie a Moldovei, care consemna: "Vidrascu. Moldoveni, doui neamuri: unul de la Putna, razasi de Botesti, radicati la boierie; intai banul Dumitrache s-au facut medelnicer, la domnul Scarlat Calimah, si frate-sau, Danu, zapciu de ocol; tatal lor insa au fost birnic si vornicul satului Botesti. Toader Vidrasc, medelnicer, acela, in vremea domniei lui Ioan Sturza s-au facut ban; fiii sai, in domnia lui Mihai Sturza s-au facut: Costache ban, Pascal comis si Alecu paharnic; fiii lui Danu: Dimitrache paharnic si Iordache sardar la Ioan voda. Un neam Vidrascesc sunt razasi de la Colonesti, tinutul Tecuci, din care Vasile, feciorul mazilului Anghelache Vidrasc, la domnul Mihai Sutu, 1820, s-au facut jignicer, fiind vatav la Ciorasti, si la domnul Ioan Sturza medelnicer" (editia 1973, pp. 44-45).
Genealogia familiei Vidrascu a fost pusa pe hartie de catre un membru al ei, Leon Vidrascu (1922-1987), fiul magistratului Aurel Vidrascu si nepotul de frate al deputatului si senatorului Romeo Vidrascu. Spita s-a ramificat de mai multe ori, ajungand pana astazi prin doua branse principale: cea tocmai mentionata si cea a arhitectului Dinu Vidrascu (n.1921), de al carui sprijin m-am bucurat in urma cu mai multi ani - gratie unui prieten comun - pentru lamurirea filiatiei. Pe scurt, Mihai Vidrascu - traitor in prima jumatate a secolului al XVIII-lea - a avut ca fii pe Dumitru, medelnicer si ban, din care coboara ramura lui Pascal Vidrascu, si pe Dinu, capitan de margine, din care provine cealalta bransa.
Aliantele matrimoniale ale Vidrascestilor i-au legat de familiile Negruzzi, Prejbeanu, Boteanu, Catargi, Iurascu, Krupenski, Caracas, Gorgos, Plesescu si multe altele. Pascal Vidrascu, nepot de fiu al mai sus amintitului Dimitrie Vidrascu, a fost casatorit cu Alina nascuta Ceaur-Aslan, avand doi copii: Alisa, devenita sotia unui conte italian, si Pascal, casatorit cu Alexandrina Panopol.
Un frate al lui Pascal Vidrascu, Alexandru, si-a facut studiile militare la Saint-Cyr si a fost casatorit cu o frantuzoaica pe nume Albertine Chalvet. Au un mormant impunator in cimitirul din Bacau. Un var primar al lui Pascal si al lui Alexandru Vidrascu, Constantin Vidrascu - cu mosie si conac la Blanzi, in sudul Moldovei -, a fost casatorit cu Adela Livaditti, nepoata de fiu a pictorului Niccol? Livaditti. Adela Livaditti avusese din casatoria ei cu C.B. Pennescu, fost director al Teatrului National din Iasi, o fiica, Elena, care avea sa fie mama scriitorului Alexandru Paleologu.
De asemenea, Dumitru Vidrascu, din cealalta ramura a familiei, fiul lui Costin Vidrascu si nepot de fiu al serdarului Iordache Vidrascu, a fost avocat, deputat national-taranist si primar al orasului Roman. Descendentii sai duc mai departe aceasta familie din vechea Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO