Ziarul de Duminică

Declinul Occidentului/ de Ziarul de duminică

Declinul Occidentului/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.09.2014, 00:10 83

Niall Ferguson

Marele Declin: Cum decad instituţiile şi mor economiile

Editura Polirom

Traducere din limba engleză de Lucia Popovici. Declinul Occidentului a fost anticipat de multă vreme, iar simptomele sale par astăzi omniprezente: încetinirea creşterii economice, datoriile împovărătoare, îmbătrânirea populaţiei, comportamentele antisociale. Ce anume a declanşat însă acest declin? Niall Ferguson susţine că decăderea civilizaţiei vestice a fost determinată de degradarea instituţiilor care constituiau odinioară pilonii săi: guvernul reprezentativ, piaţa liberă, statul de drept şi societatea civilă. În timp ce lumea arabă se luptă să adopte democraţia, iar China face eforturi să treacă de la liberalizarea economică la statul de drept, europenii şi americanii irosesc moştenirea instituţională acumulată de secole. Pentru a stopa degenerarea civilizaţiei occidentale cândva dominante, avertizează Ferguson, va fi nevoie de reforme radicale pentru reabilitarea instituţiilor şi revenirea la principiile iniţiale ale unei societăţi cu adevărat libere.

„O analiză succintă şi pătrunzătoare a principalelor probleme politice şi economice cu care se confruntă în prezent societatea noastră.” (The Washington Times)

De ce se prăbuşesc instituţiile/ O criză reglementată/ Cum să-i încurajăm pe bancheri/ Supremaţia duşmanilor legii/ Reforma juridică în jurul lumii/ Ascensiunea şi decăderea capitalului social/ Explicaţia inegalităţilor/ Viitorul urban/ Împotriva „tehnoptimismului”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO