Ziarul de Duminică

Despre greci şi altfel/ de Ziarul de duminică

Despre greci şi altfel/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.03.2015, 23:48 115

Anna Tabaki

Despre Iluminismul neoelen.

Curente de idei şi canale de comunicare cu gândirea occidentală

Editura Omonia

Traducere din limba neogreacă: Elena Lazăr. Cuvânt-înainte: Pashalis M. Kitromilides. Cu un cuvânt al autoarei la ediţia românească.

Prima apariţie în 2015 a Editurii Omonia oferă specialiştilor  români  o carte de referinţă despre Iluminismul neoelen, a cărui principală vatră de desfăşurare au fost Ţările Române. A treia contribuţie fundamentală, după sintezele oferite de K. Th. Dimaras şi Pashalis M. Kitromilides (cartea Iluminismul neoelen. Ideile politice şi sociale a profesorului Kitromilides  a fost tradusă în română în 2005 de Olga Cicanci), lucrarea Annei Tabaki are legătură directă cu spaţiul României de azi. Numeroase sunt referinţele la operele literare  elaborate de cărturarii greci care s-au afirmat pe pământ românesc, la contactele şi interferenţele dintre cele două culturi. Autoarea subliniază nu o dată  conectarea acestui spaţiu la Luminile europene, preluarea şi asimilarea în mod creator a idealurilor iluministe.

Un capitol care aduce elemente noi,  surprinzătoare şi preţioase, este consacrat traducerii văzută ca un canal de comunicare şi interculturalitate. Cititorul va găsi amănunte interesante despre traducerile manuscrise ale Iluminismului, despre circulaţia lor (în prima jumătate a secolului al XVIII-lea în spaţiul românesc se manifestă, de pildă, un interes deosebit pentru Cervantes – dincolo de ediţiile existente în faimoasa bibliotecă a Mavrocordaţilor de la Văcăreşti, capodopera autorului spaniol  a fost tradusă în greacă iar cele trei manuscrise cu versiuni diferite provin toate din Ţările Române, având probabil cititori atât greci cât şi români vorbitori de greacă). Concepţiile şi teoriile despre traducere specifice secolului, practica de traducere în epoca Luminilor sunt teme atent analizate, de interes atât pentru traducători şi traductologi, cât şi pentru istoricii ideilor. Strategia şi programul de traducere elaborate de Rigas Velestinlis (1757-1798) – cărturarul şi revoluţionarul grec care a trăit 20 de ani la Bucureşti – sunt revelatoare pentru efervescenţa  vieţii spirituale a acestui spaţiu  în deceniul decisiv al sfârşitului de secol XVIII.

O amplă secţiune a cărţii este dedicată unei figuri emblematice a Iluminismului neoelen – Adamantios Korais (1748-1833), savantul grec de la Paris (între corespondenţii săi se aflau şi  cărturari români, precum Ion Heliade-Rădulescu), cel mai important filolog al Greciei moderne, iniţiator al  seriei „Biblioteca Greacă”, cu ediţii din clasicii greci care i-au  adus renume european.

Toate acestea sunt numai câteva dintre argumentele care fac din lucrare un titlu de acut interes pentru cercetătorii români ai secolului XVIII. De adăugat impresionantul corpus de note, bibliografia la zi, în care se regăsesc nume ale specialiştilor români, de la Nicolae Iorga, Demosthene Russo şi fraţii Camariano la neoelenişti ai ultimelor decenii, ale căror lucrări au fost atent consultate de autoare.

Născută în Pireu, Anna Tabaki a urmat Şcoala greco-franceză „Jeanne d’Arc”. După absolvirea Facultăţii de Filosofie (secţia filologie greacă şi franceză) a Universităţii din Atena, a continuat, ca bursieră a statului francez, studii postuniversitare în Franţa, specializându-se în filologie comparată greacă şi franceză. Bursieră a Fundaţiei „Alexandros S. Onasis”, a fost eleva lui K. Th. Dimaras la Institutul Neoelen de la Sorbona. Doctorat la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris cu o teză despre teatrul neoelen. Cercetător (1980-2000) la Centrul de Studii Neoelene al Fundaţiei Naţionale de Cercetări, participând la numeroase programe de cercetare şi de colaborare interstatală, multe desfăşurate în ţările Europei de Sud-Est, inclusiv în România. Din 1997 până în 2012 a condus programul de cercetare „Traduceri neoelene”. În paralel predă (1995-2000) istoria teatrului la Universitatea din Patras.  Profesor asociat (din 1999), apoi profesor (din 2004) la Departamentul de Studii Teatrale al Universităţii din Atena,  unde predă istoria teatrului neoelen, dramaturgie europeană şi traducere de opere dramatice.

Preocupată de teme de filologie comparată, cu accent pe istoria ideilor, pe studiul fenomenului de traducere şi în special pe dramaturgie comparată şi istoria teatrului neoelen (secolele XVIII-XIX). A publicat, singură sau în colaborare, 19 cărţi (monografii sau lucrări colective) şi peste 150 de studii şi eseuri în prestigioase reviste internaţionale (Études Balkaniques, Revue des Études Sud-Est Européennes, Synthésis, Neohelicon, Studies on Voltaire and the 18th century, Journal of Modern Greek Studies ş.a.). Multe dintre studiile ei au adus preţioase contribuţii la cercetarea relaţiilor culturale româno-elene şi a elenismului înflorit pe teritoriul României de azi.

 
 

Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie militară, Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române

Al doilea război balcanic (1913)

Editura Militară

Coordonatori – general-maior(r) dr. Mihail E. Ionescu, prof. univ. dr. Nicolae-Şerban Tanaşoca. La un secol de la al doilea război balcanic, Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie militară, Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române şi Cercul Militar Naţional au organizat, la 9 septembrie 2013, o masă rotundă la care au participat militari, profesori universitari, cercetători istorici. Studiile prezentate atunci au fost adunate în acest volum, poate printre cele mai documentate asupra subiectului, în mod cert punct de referinţă de acum încolo.Cuprinde trei secţiuni: preliminarii ale războaielor balcanice, evoluţii politice, diplomatice şi militare la începutul secolului al XX-lea în Balcani; războiul în Balcani şi campania armatei române la sudul Dunării; Conferinţa de Pace de la Bucureşti şi semnificaţia hotărârilor adoptate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO