Ziarul de Duminică

Despre Nadia şi nu numai/ de Ziarul de duminică

Despre Nadia şi nu numai/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

18.08.2016, 23:45 27

Dvora Meyers

De la Nadia până azi

Apariţia şi dispariţia zecelui perfect în gimnastică

Victoria Books

Traducere de Mihaela Sofonea.

În timpul ediţiei din 2016 a jocurilor Olimpice şi cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a ,,notei 10” primită de Nadia Comăneci, Dvora Meyers ne oferă o perspectivă incitantă şi pătrunzătoare asupra lumii gimnasticii. Autoarea vorbeşte despre recentele schimbări din cadrul sistemului de punctaj şi despre posibilitatea ca tocmai aceste schimbări să le propulseze pe gimnastele americane pe culmile acestui sport, în secolul XXI.
Ani în şir, gimnastica a fost punctată cu note până la 10,0. În timpul acelei perioade, s-au acordat peste 100 de note ,,perfecte” în competiţii internaţionale importante, dar după ce sistemul de evaluare care avea ca plafon nota 10,0 a provocat controverse majore la Olimpiada din 2004, gimnastica internaţională de elită a trecut la sistemul de punctaj deschis pe care îl foloseşte şi astăzi. Astfel, notele maxime au devenit doar o amintire, schimbând pentru totdeauna acest sport.
Bazându-se pe zeci de interviuri exclusive cu profesionişti, în care sunt prezentate toate aspectele acestui sport, De la Nadia până azi explorează o schimbare crucială într-unul dintre cele mai populare sporturi olimpice, fiind o poveste captivantă despre pătrunderea gimnasticii de elită în lumea necartografiată a imperfecţiunii.
,,În captivanta şi pătrunzătoarea sa carte, Dvora Meyers foloseşte cea mai celebră  notă a gimnasticii ca punct de plecare al unei încântătoare explorări a trecutului, prezentului şi viitorului acestui sport. Dragostea lui Meyers faţă de gimnastică pulsează în fiecare pagină, iar analiza şi observaţiile sale inteligente aduc claritate într-un sport şi într-un sistem deseori învăluite în mister şi marcate de controverse. O carte nepreţuită pentru admiratori, competitori, antrenori şi arbitri şi pentru toţi cei care s-au minunat vreodată în faţa unora dintre cele mai înzestrate sportive din lume.” – Shawn Fury, autor al cărţii Rise and Fire


Dvora Meyers este scriitoare şi jurnalistă newyorkeză. În cadrul Olimpiadei din 2012, a analizat şi a comentat competiţiile de gimnastică pentru site-urile sportive Deadspin şi Jezebel. A fost comentator sportiv şi pentru postul ESPN, dar şi pentru revistele Slate, VICE şi The Atlantic. A scris şi articole care nu au avut legătură cu gimnastica şi care au fost publicate în The New York Times, Elle şi Tablet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO