Ziarul de Duminică

Despre ubicuitatea corupţiei/ de Stelian Ţurlea

Despre ubicuitatea corupţiei/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

14.10.2011, 00:00 131

Pompiliu Teodor

Cu faţa la vânt

Editura Limes

Ediţie îngrijită de Corina Teodor. Prefaţă de Ovidiu Pecican. Pompiliu Teodor (1930 - 2001) a fost un istoric român, membru corespondent (1990) al Academiei Române, o personalitate academică şi culturală proeminentă, deschizător de drum în domenii ca: istoria ideilor, iluminismul românesc, istoria istoriografiei şi istoria bisericii. După 1989, a fondat Catedra de Istorie Medievală şi Istoriografie, Institutul de Istorie Central-Europeană, Institutul de Studii Iudaice şi revista "Colloquia", a relansat specializarea "Istoria Artei", iar la Academia Română (al cărei membru corespondent a fost din 1990) a pus bazele Comisiei Istorice Mixte Româno-Slovacă. Paginile cărţii grupează trei din temele favorite ale regretatului acad. Pompiliu Teodor - istoria istoriografiei, iluminismul şi istoria ecleziastică, la care se adaugă portrete ale unora dintre cei mai importanţi istorici contemporani (Keith Hitchins, Jacques le Goff, Cesare Alzati). Volumul este, cum spune prefaţatorul, "o selecţie reprezentativă" din ultimul Pompiliu Teodor.

Cristian Bădiliţă

Degetul pe rană şi alte dezintoxicări antipolitice

Editura Vremea

Critic neiertator al disfunctiilor unei societati in tranzitie, Cristian Badilita pune cu precizie degetul pe rani nevindecate, din toate ariile de manifestare a coruptiei, de la cea politica si economica, omniprezente, pana la cea intelectuala, inca si mai grava. Cristian Badilita, n. 1968, este istoric al crestinismului timpuriu, eseist, poet, doctor al Universitatii Paris IV-Sorbona cu teza Métamorphoses de l'Antichrist chez les Pères de l'Eglise (Paris, Beauchesne, 2005, premiul Salomon Reinach al Asociatiei Elenistilor din Franţa; trad. romaneasca, Polirom, 2006).

În prima parte a cărţii sunt incluse doar textele cu caracter antipolitic şi pamfletele din volumul "Degetul pe rană" apărut în 2006, eliminându-le pe cele de atitudine religioasă. Partea a doua, intitulată "Dezintoxicări", e alcătuită în majoritate din texte apărute în revista electronică "Oglindanet". Acestor două părţi li se adaugă o a treia, "Monodialoguri", care completează volumul cu o serie de interviuri "cu mine însumi prin ceilalţi", cum ar fi spus, poate - precizează autorul - N. Steinhardt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO