Ziarul de Duminică

Despre un oraş bimilenar/ de Radu Constantinescu

Despre un oraş bimilenar/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu

29.04.2015, 23:50 45

Cluj - Napoca

Imaginile unei Capitale europene

Editura Casa Cărţii de Ştiinţă

Sezonul estival bate la uşă, iar Capitala Europeană a Tineretului pe anul 2015, Cluj - Napoca, se pregăteşte cu febrilitate să-şi întâmpine oaspeţii. Statisticile oficiale date publicităţii în aceste zile previzionează un aflux record de vizitatori: numai în lunile ianuarie şi februarie, când vremea nu prea a ţinut cu amatorii de drumeţii, au vizitat oraşul 45.000 de turişti, români şi străini. Cu gândul la viitorii musafiri care vor umple hotelurile şi pensiunile oraşului, editura Casa Cărţii de Ştiinţă a lansat cu prilejul Târgului de carte Gaudeamus un ghid turistic bilingv, româno-englez, Cluj - Napoca. Imaginile unei Capitale europene, o busolă pentru cei care vor să cunoască locurile cele mai interesante ale „oraşului-comoară “.

Lucrarea prezintă trei trasee turistice din zona centrală a municipiului, fiecare dintre acestea incluzând cele mai importante construcţii şi monumente, toate figurând pe lista patrimoniului cultural naţional. Elementul de noutate pe care îl aduce volumul este acela că se opreşte şi asupra unor clădiri / palate despre care, până acum, s-a scris şi s-a vorbit prea puţin, deşi valoarea lor arhitecturală şi istorică ar justifica o mai bună cunoaştere de către marele public. Iar când scriu aceste cuvinte, mă gândesc inclusiv la clujeni, care ignoră, de pildă, Palatul Rhédey din piaţa centrală a oraşului, proprietate a stră-stră-bunicei reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit şi, implicit, a Prinţului Charles! Nu este singurul exemplu. Câţi oare ştiu că în Cluj se află clădirea unde a luat fiinţă cultul Unitarian, răspândit, apoi, în toată lumea? În lăcaşul de pe Bulevardul 21 Decembrie se păstrează piatra uriaşă de pe care a propovăduit noua religie întemeietorul ei, pastorul David Ferenç.

 

„Oraşul aproape bimilenar este pentru istoric o carte deschisă căreia îi descifrează semnele şi îi luminează semnificaţiile ascunse – scrie în cuvântul înainte poetul Ion Cristofor.  Asemenea oricărei cetăţi, Clujul are mitologia sa bogată, iar ghidul ne invită să o descoperim. Pătrundem, astfel, în curtea casei Filtich iar din imagini ţâşnesc spre privitor poveşti teribile, demne de pana unui Bram Stoker, istoria unei epoci apuse.. Aici a locuit pe la 1600 contesa Anna Báthory, despre care se spune că ar fi fost vrăjitoare şi că se scălda în sânge de fecioare pentru a-şi păstra tinereţea veşnică.

Vestigiile romane ale vechii Napoca, zidurile fortificaţiilor medievale clujene, ale bisericilor sale (reprezentând aproape toate cultele religioase din România), radiază istorie şi mitologie, conferind farmecul aparte al acestui oraş. Parcurgând cele trei trasee propuse în lucrare, turistul se poate lăsa în voie reveriei, rememorându-şi versurile lui Blaga:

 

„Pe lângă bastionul croitorilor,

Pe strada unde stau alături Biserica reformată

şi alte case cu ogive medievale

o întâmplare se repetă ciudată.”

 

Cu o ilustraţie de cea mai bună calitate (fotografii Horia-Mihai Gligor şi Meda Alice Bălă), cu o hartă explicită care îl ajută pe călător să se orienteze în labirintul străduţelor medievale şi cu o informaţie istorică corectă şi cuprinzătoare (referent ştiinţific dr. Vasile Lechinţan), volumul editurii Casa Cărţii de Ştiinţă este o realizare pe măsura importanţei evenimentului cu care clujenii se mândresc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO