Ziarul de Duminică

Despre vin, la Baroque Books & Arts/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

24.03.2016, 23:51 155

Madeline Puckette şi Justin Hammack Enciclopedia vinului. O nebunie de vin. Traducere: Mihai Moroiu. Ilustraţia copertei: Stela Lie. Revizie şi adaptare şi de specialitate: Cătălin Păduraru

Madeline Puckette este somelier, designer şi fondator al celebrului site winefolly.com. Prin calităţile sale de excepţional comunicator a atras milioane de fani, de la începători până la adevăraţi experţi în lumea vinului.

Justin Hammack este cofondator al siteului winefolly.com şi conduce departamentele Business Strategy şi Internet Tech.

Cartea este o desăvârşită introducere în arta vinului, o abordare practică şi candidă, cu grafică profesionistă, inteligentă şi vibrantă, care înlătură snob-factorul şi simplifică informaţia complexă, astfel încât orice novice va putea alege vinul potrivit pentru cele mai rafinate companii. Regiuni viticole, hărţi detaliate, soiuri de vinuri, tipuri de sticle, colecţii de pahare, sute de arome, mii de gusturi, preţuri şi sugestii de selecţie, mâncăruri sofisticate şi un regal de degustare.

 

Vă place vinul? Vreţi să ştiţi mai multe despre el? Volumul de faţă se adresează celor care simt nevoia unor îndrumări simple pentru a depăşi dificultăţile primilor paşi în lumea vinului. Cuprinde informaţii practice care vă ajută nemijlocit să găsiţi şi să vă delectaţi cu cele mai bune vinuri.

Website-ul Wine Folly’s pune gratis la dispoziţie o multitudine de informaţii şi de soluţii.

Este susţinut de sute de mii de utilizatori, fiind vizitat deopotrivă de amatori şi de profesionişti.

În paginile următoare veţi descoperi:

-         Noţiunile fundamentale ale vinului

-         Cum se degustă, se manevreză şi se păstrează vinul

-         Un compendiu cuprinzând 55 de feluri diferite de vin

-         20 de hărţi detaliate ale vinului

Acest ghid este în mod intenţionat de mici dimensiuni.

Reprezintă un îndrumar de referinţă vizuală proiectat pentru băutorul obişnuit de vin.

 

Richard Vine Curioasa lume a vinului. Vin şi istorie, spirit şi esenţă

Colecţia in vino veritas. Traducere: Ines Hristea. Revizie şi adaptare şi de specialitate: Cătălin Păduraru. Ilustraţia copertei: Cristiana Radu

Richard Vine s-a născut în regiunea Finger Lakes din Statul New York şi a început să lucreze la Pleasant Valley Wine Company în anul 1958. A pornit de la munca în pivniţe, a trecut în laborator şi apoi a devenit producător de vin cu o producţie de peste şase milioane de sticle anual. În anul 1977 a acceptat postul de cercetător la Mississippi State University unde a obţinut doctoratul şi a scris o serie de volume despre vin. Din 1991 este profesor de enologie la Purdue University.

Timp de douăzeci şi unu de ani a fost consultant în materie de vinuri pentru zborurile American Airlines.

 

Cartea sa e o fermecătoare suită de personaje şi idei pline de culoare, locuri celebre şi istorii fascinante din ameţitorul univers al creatorilor de vin.

Richard Vine a avut o idee genială: să rafineze cele mai aromate poveşti despre vin şi să le picure într-un mod sclipitor.

Pe scurt, un premier cru literar.

Iată ce spune el în introducere:

Profesorul Robert Smiley, care conduce programele de „Afaceri cu vinuri” de la University of California din Davis, a declarat la un moment dat că „Vinul este un produs despre care cei mai mulţi dintre noi ştim foarte puţin, dar pe care îl cumpărăm din belşug.”

Iniţial, am pus la îndoială această afirmaţie. Ne bucurăm de o gamă largă de mijloace media, care ne furnizează recenzii de vinuri, punctaje de gust şi medaliile obţinute în competiţii – toate oferindu-ne informaţii preţioase pe baza cărora să putem hotărî ce vin să cumpărăm. Fiecare nou soi reprezintă apariţia încă unui izvor critic pentru scriitorii din domeniul vinului. Suntem de asemenea binecuvântaţi cu volume de genul „cum-să“, website-uri şi programe media, care ne oferă diverse idei inventive cu privire la depozitarea vinului, servirea vinului, transportul vinului, gătitul cu vin, asortarea vinului cu alimentele – ba chiar şi pentru licitaţiile de vinuri. Dar, deşi avem la îndemână toate aceste informaţii, de ce suntem încă lipsiţi de cunoaşterea la care face referire doctorul Smiley?

Pentru unii iubitori ai vinului, fiecare sticlă este considerată satisfăcătoare pur şi simplu pentru că din ea e turnată plăcerea de a bea – culoarea plină de pasiune, aroma seducătoare, buchetul intens, structura delicat echilibrată şi preţul bun. Corect, dar pentru entuziaştii care integrează vinul într-un stil de viaţă, dincolo de asocierea plăcută a licorii cu hrana, poate că situaţia este mai complicată. Dar poveştile atrăgătoare despre vin fac masa mai interesantă, dând chiar mai multă savoare mâncării.

Cartea aceasta vorbeşte despre personaje colorate, locuri faimoase şi întâmplări excentrice, care fac din astfel de anecdote despre vin un fascinant subiect de discuţie. Unele sunt amuzante, altele un pic mai serioase, şi câteva chiar puţin indecente. De pildă, oare cei mai mulţi admiratori ai vinului spumant ar crede că un celebru negustor de şampanie a fost arestat, în timpul Războiului Civil american, ca spion confederat? Oare auzind că una dintre cele mai prestigioase crame din California a fost concepută într-un dormitor dintr-un castel franţuzesc, în mintea unora nu se vor creiona anumite imagini picante? Fără să dăm mare importanţă gestului, cei mai mulţi ridicăm şi ciocnim paharul într-un toast, urându-ne unul altuia sănătate sau, aşa cum spun francezii, santé! Dar de ce? Şi de ce numim acest ritual „toast“? Astfel de cunoştinţe simple despre vin ne pot îmbogăţi viaţa.

Cine, într-un moment sau altul din viaţa sa, nu şi-a dorit să aibă la îndemână câteva istorioare amuzante despre vin, ca să poată salva atmosfera din ghearele snobilor, în materie de vinuri, plicticoşi şi plini de ei? Ideea mea a fost să adun laolaltă o mică selecţie de poveşti despre vin mai puţin cunoscute, relatate pe un ton lejer, dar convins, care sper să placă tuturor – nu doar pasionaţilor de vin. Datorită unei cariere în domeniul enologic care se întinde pe cinci decenii şi a zecilor de călătorii, naţionale şi internaţionale, care au avut drept scop tot vinul, am adunat o mulţime de poveşti adevărate, toate încântătoare. Documentându-mă pentru a le confirma, am mai descoperit şi alte istorioare fermecătoare, care merită şi ele să fie împărtăşite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO