Ziarul de Duminică

Diablogurile lui Brumaru/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

09.01.2015, 00:02 108

Emil Brumaru, Veronica D. Niculescu

Cad castane din castani

Amintiri de ieri şi azi

Editura Polirom

Volumul grupează tematic amplul dialog dintre Emil Brumaru şi Veronica D. Niculescu publicat în rubrica „Diabloguri” din Suplimentul de cultură. „Se vorbeşte despre viaţă, despre moarte, sunt depănate amintiri, sunt analizate traume din copilărie şi mai recente, dar şi momente emoţionante din viaţa celor doi. Peste toate acestea planează mereu literatura – uneori direct, vizând autori, opere şi personaje, alteori indirect, ca un liant între diversele teme abordate. Cartea debordează de sensibilitatea caracteristică autorilor, iar dispoziţia ludică cu care ne-au obişnuit deja transformă subiectele de discuţie într-un joc.”

 

Antoinette Wornik

Atlantida

Editura Nemira

Colecţia: Young Adult. Un fantasy românesc – primul volum din seria Lumi la răspântie –  cu o temă literară mereu actuală – căutarea Atlantidei, lumea pierdută în adâncuri. Autoarea este nepoata faimosului scriitor şi eseist Ion Biberi. Antoinette Wornik (pseudonim literar pentru Roxana Antoinette Vornic, n. 1965) a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. În anul 2004 i se conferă ordinul „Meritul pentru învăţământ” în grad de Cavaler. Este coautor al suportului de curs „Limbă, cultură şi civilizaţie românească” (2008), destinat elevilor români care studiază în ţări din Uniunea Europeană. Lumea este ameninţată acum cu iminenţa colonizării de către creaturi extraterestre ce luptă fără scrupule să supravieţuiască. Infiltrat în Hangar 52, zona fără urme a operaţiunilor top secret, eroul cărţii va afla adevăruri întunecate şi incredibile despre civilizaţii non-umane.

 

Levon Harutiunian

Siberia dus-întors

Memorii

Meteor Publishing

Cuvânt-înainte de Bedros Horasangian. Levon Harutiunian n-a avut nicio legătură cu literatura. Pentru că era armean şi a fost catalogat drept „element social periculos”, a fost deportat de ocupanţii sovietici în Siberia. A depus mărturie despre aceste fapte după 1990, la solicitarea lui Bedros Horasangian. A ieşit această carte-document: memoriile unuia dintre armenii supravieţuitori deportaţi în Siberia. A petrecut 11 ani în sistemul lagarelor sovietice între aprilie 1945 şi aprilie 1956, iar paginile sale stau mărturie pentru nenumărate destine frânte de regimul comunist. „Levon Harutiunian se dovedeşte un excelent memorialist. Siberia dus-întors este o dovadă şi un avertisment, mărturie pentru o întreagă comunitate de armeni care au suferit lungi ani de detenţie in lagărele sovietice.”

 

Jerry Seinfeld

Pe limba mea

Editura Allfa

Traducere din limba engleză de Martin Zick. Jerry Seinfeld este cel mai iubit comic din Statele Unite, iar serialul care îi poartă numele a avut nouă sezoane şi a fost distribuit în zeci de ţări, inclusiv în România. A câştigat nenumărate premii internaţilonale şi este în continuare serialul care deţine recordurile de audienţă în Statele Unite. Cartea de faţă adună cele mai bune schiţe umoristice ale lui Jerry Seinfeld, apărute în episoadele serialului Seinfeld, la care se adaugă câteva dintre poantele favorite ale autorului. „Ce primesc în schimbul banilor pe care îi dau sub formă de taxe? Nu am copii, deci nu-mi foloseşte la nimic sistemul de educaţie. Nu folosesc poliţia, închisorile. N-am sunat niciodată la armată. Practic, îmi sunt de folos doar poşta şi marcajele albe de pe şosea. Pentru asta trebuie să dau o treime din munca mea de o viaţă: ca să trimit vederi şi să merg drept!”

 

Lee Child

Urmărit

Editura Trei

Traducere din engleză de Constantin Dumitru-Palcus. Încă un excelent thriller al lui Lee Child (pseudonimul lui Jim Grant) după „Să nu te întorci niciodată!” apărut anul trecut în traducere la aceeaşi editură. Personajul lui Child este un fost ofiţer în poliţia militară americană, acum şomer, care cutreieră ţara cu probleme personale şi care e implicat în fel şi fel de cazuri complicate. De această dată, face autostopul şi nimereşte într-o maşină cu doi bărbaţi care tocmai comiseseră o crimă şi care l-au luat pentru a scăpa de barajele poliţiei. După multă tensiune şi drumuri prin centrul mănos al Americii, Jack Reacher reuşeşte să rezolve aproape de unul singur un caz de terorism. Un roman cu multe răsturnări de situaţie.

 

Kristina Ohlsson

Reduşi la tăcere

Editura Univers

Colecţia Enigma. Traducere de Petru Iamandi. Kristina Ohlsson (n. 1979) este politolog de profesie şi până de curând a condus Departamentul antitero din cadrul OSCE. A mai lucrat pentru Serviciul Suedez de Securitate, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din Suedia, unde a funcţionat ca expert în conflictul din Orientul Mijlociu şi politica externă a Uniunii Europene. Primul ei roman, Nedoriţi (2009; Univers, 2012), s‑a bucurat de o primire extraordinară din partea criticii de specialitate şi a câştigat Premiul Gold Pocket. Un preot militant pentru drepturile imigranţilor pare să‑şi fi ucis soţia şi apoi să se fi împuşcat. Un străin pare să fi murit într‑un banal accident rutier. Dar anchetatorii din subordinea inspectorului Alex Recht trebuie să vadă dincolo de aparenţele înşelătoare şi, pe fundalul sumbru al iernii suedeze, să reconstituie un puzzle al dramelor sociale şi familiale care au condus la crime. Intriga detectivistică se împleteşte cu analiza psihologică şi thrillerul, iar rezultatul este o carte captivantă care a impus‑o pe Kristina Ohlsson printre cei mai importanţi autori din literatură poliţistă scandinavă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO