Ziarul de Duminică

Din Braila veche: Familia Portocala

29.09.2006, 22:33 762

Cine rasfoieste excelenta revista de istorie si cultura regionala Analele Brailei, va intalni adesea numele lui Radu Portocala (I), 1888-1954, proeminent om politic liberal al urbei si primar al ei.
Intemnitat la Sighet ca fost demnitar - deoarece fusese si ministru liberal in anii '30 -, Radu Portocala (I) a incetat din viata in acea inchisoare teribila. A fost personajul care a dat celebritate familiei, dar de mult interes se bucura atat generatiile care l-au precedat, cat si cele care i-au urmat.
De spita familiei s-a ocupat in trecut inginerul Mihai Portocala (1892-1976), frate cu politicianul, cel care mi-a revelat aceste preocupari fiind cunoscutul ziarist parizian Radu Portocala (III), caruia ii exprim gratitudinea mea si pe aceasta cale. La datele comunicate de domnia sa am adaugat unele gasite de mine, evocarea acestei genealogii parandu-mi-se totodata semnificativa si instructiva. Numele familiei vine fireste de la cuvantul grecesc "portocalos". Primul venit in tara a fost Diamandi Portocala, care, ca atatia greci braileni - conform nepotului sau de fiu, generalul de cavalerie Nicolae Portocala (1860-1938) -, provenea din Insulele Ionice. Diamandi Portocala a locuit la Ramnicu Sarat si la Brasov, astfel ca fiul sau Temistocle (1821 - 1882), prin care s-a continuat spita, s-a nascut in orasul Bisericii Negre. Atat Diamandi, cat si Temistocle s-au ocupat cu arendarea unor mosii din judetul Ramnicu Sarat. In afara de Temistocle, au mai existat un frate, Tudorache, mort tanar, si trei fete: Elena, casatorita cu I. Cariade, Zinca, sotia lui Leon Leonida, si Marghioala, casatorita cu State Inchiostri. Se pot observa mariajele cu greci si prenumele care amintesc de obarsia elenica: descendentii lui Temistocle si ai sotiei sale Smaranda Mihu se numeau Aristide, Miltiade, Erofila si Nicolae (viitorul general).
Pe Miltiade Portocala l-am gasit amintit in arhiva Marelui Orient de la Paris. Nascut in 13 mai 1857 la Ramnicu Sarat, a fost initiat la 21 martie 1883, in loja "Discipolii lui Pitagora" din Galati, unde a devenit si "maestru", la 25 ianuarie 1884. A fost directorul Bancii Nationale din Braila. Sora sa Erofila a devenit sotia lui Victor Stoika, din familia nobila fagaraseana Stoika de Venetia de Jos, avand urmasi pana astazi.
Din casatoria lui Miltiade Portocala cu Amalia Djuvara s-au nascut o fiica, Florica, si trei fii, Radu (I), viitorul om politic, Mihai si Alexandru, director de banca asemeni tatalui sau. Amalia Djuvara era fiica lui Constantin Djuvara si a Elizei nascuta Divani, fiica lui Stavrache Divani, una dintre personalitatile de seama ale Brailei din prima jumatate a secolului XIX, si a Elencai Sinani Zafiris, originara din Insula Itaca. Djuvarestii s-au ilustrat si ei in acelasi veac pe taram economic si politic, in viata insemnatului port de la Dunare, cativa membri ai spitei devenind primari ai sai.
Numele familiei Portocala s-a perpetuat pe linia lui Radu Portocala (I), casatorit cu Margareta Ollanescu, nepoata de frate a omului de litere Dimitrie C. Ollanescu-Ascanio. Ministrul liberal a avut un fiu, Radu (II) (1915-1993), ilustru medic cercetator, de care este legata intemeierea primei catedre de inframicrobiologie. Din 1976 s-a stabilit la Atena, iar fiul sau, cel de-al treilea purtator al prenumelui "Radu" (n.1951), traieste de multi ani in capitala Frantei. Medicul Radu Portocala a fost casatorit cu Esmeralda Papudoff, dintr-o cunoscuta familie, de asemenea, de obarsie greceasca, inrudita cu nobilimea din Insulele Ionice. Radu Portocala (III) este cunoscut mai ales
printr-o carte "incendiara" consacrata Revolutiei din decembrie 1989. Duce astazi cu inteligenta mai departe traditiile cosmopolitei sale familii, legata de locuri si de timpuri atat de diferite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO