Ziarul de Duminică

Enciclopedia Marelui Război/ de Ziarul de duminică

Enciclopedia Marelui Război/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.02.2015, 23:52 244

Doru Dumitrescu, Mihai Manea, Mirela Popescu

Mica enciclopedie a Marelui Război

(1914-1918)

Editura Corint educaţional

Anul trecut, când s-a comemorat un secol de la începerea Primului Război Mondial, prof. dr. Doru Dumitrescu, prof. Mihai Manea şi prof. Mirela Popescu, apreciate cadre didactice din Bucureşti, s-au încumetat să vină în faţa cititorilor cu o premieră editorială, o lucrare documentată, care cuprinde în paginile sale elementele fundamentale ale unei mici enciclopedii de istorie.

Autorii şi-au propus să ofere profesorilor şi elevilor, dar şi publicului iubitor de istorie o lucrare în care se regăsesc momentele esenţiale ale Primului Război Mondial, principalele personalităţi politice, militare şi diplomatice, marile bătălii, armele utilizate, viaţa din spatele frontului, tratatele şi convenţiile încheiate. O şi subliniază într-un Cuvânt-înainte: „Pe câmpurile de bătălie ale Primului Război Mondial au pierit mai mult de nouă milioane de oameni, iar victimele colaterale, civilii din spatele frontului, au mărit numărul pierderilor, căzând pradă lipsurilor alimentare, molimelor, bombardamentelor etc. Un grup de cadre didactice din învăţământul bucureştean s-a încumetat să vină în faţa cititorilor, în acest an comemorativ, cu lucrarea de faţă care este, practic, o premieră editorială căci reuşeşte să cuprindă în paginile sale elementele fundamentale ale unei mici enciclopedii de istorie. Autorii au încercat să ofere publicului iubitor de istorie şi nu doar acestuia o lucrare în care se pot regăsi elementele şi momentele principale care au caracterizat Primul Război Mondial principalele personalităţi politice, militare şi diplomatice, bătăliile, armele utilizate, viaţa din spatele frontului, tratatele şi convenţiile încheiate şi multe altele. Tuturor li se adaugă, în mod fericit, o bibliografie şi imagini sugestive. Desigur, s-ar putea reproşa unei astfel de cărţi că nu cuprinde tot şi că a operat o selecţie, ceea ce nu ar corespunde pe deplin exigenţelor unei lucrări enciclopedice. Suntem siguri însă că cititorii noştri sunt singurii care pot aprecia dacă ne-am atins sau nu scopul. La o ediţie următoare, eventualele scăpări şi lipsuri se vor putea acoperi. Dincolo de tot însă, o astfel de carte are scopul de a aduce aminte, de a ţine viu în mintea oamenilor trecutul, inclusiv cel al participării României la conflictul mondial care a pârjolit Europa şi nu numai în perioada 1914-1918.”

Lucrarea cuprinde o bibliografie selectivă şi imagini sugestive, care contribuie fără îndoială la o mai bună înţelegere a istoriei primei mari conflagraţii mondiale.

Doru Dumitrescu (n. 1954), profesor, doctor în istorie, membru în conducerea Asociaţiei Profesorilor de Istorie din România (APIR-Clio), inspector general pentru specialitatea istorie în Ministerul Educaţiei Naţionale, profesor asociat la Universitatea „Babeş-Bolyai”, coordonatorul seriei de cărţi de istorie a Editurii CORINT, autorul unor lucrări, articole şi studii de didactica şi metodica disciplinei istorie, coordonatorul realizării programelor de istorie la nivel naţional.

Mihai Manea (n. 1957), profesor de istorie, Preşedintele Asociaţiei Profesorilor de Istorie din România (APIR-Clio), inspector şcolar pentru specialitatea istorie, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Expert al Consiliului Europei în predarea istoriei. Membru al Comitetului de Educaţie al World Historical Association (SUA), membru corespondent al Societăţii Internaţionale de Didactica Istoriei, ENIUGH (Germania) şi al Historical Association (Marea Britanie). Autor de lucrări, studii şi articole de istorie, didactica predării istoriei, auxiliare didactice, manuale şi programe şcolare, şi cursuri opţionale.

Mirela Popescu (n. 1968), profesor de istorie, absolventă a Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, metodist al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, director adjunct al unui colegiu bucureştean, autoare a unor lucrări şi studii de istorie şi didactica disciplinei, membru al grupului de lucru pentru elaborarea programelor de istorie la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO