Ziarul de Duminică

Din nou despre cel mai important agent secret român/ de Ziarul de duminică

Din nou despre cel mai important agent secret român/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

26.06.2015, 00:07 1661

După cartea lui William Stevenson  „Vera Atkins. Povestea celei mai importante agente secrete originare din România din al Doilea Război Mondial”, tradusă de Ciprian Siulea la Editura Polirom (carte prezentată de „Ziarul de duminică” la această rubrică), tot anul trecut, la Editura Litera, a apărut volumul discutat acum.*)

Vera Maria Rosenberg a fost, probabil, cea mai importantă femeie spion din al Doilea Război Mondial. Născută în 1908 la Galaţi, a emigrat în Marea Britanie în 1933, fiind recrutată în tinereţe de serviciile de informaţii britanice. Ulterior şi-a schimbat numele, pentru a-şi ascunde originea evreiască. În aprilie 1941 a intrat în rândurile SOE (Serviciul de Operaţiuni Special) şi, la scurtă vreme, a fost numită şef al serviciilor secrete la Secţia F. Până la sfârşitul războiului, a devenit, după cum se exprimase un coleg cu rang superior, „cu adevărat cea mai puternică personalitate din cadrul SOE”. N-a lucrat niciodată pe teren, ci a coordonat pregătirea a peste 400 de agenţi secreţi paraşutaţi în Franţa. Cunoştea fiecare misiune secretă în parte, se ocupa de fiecare agent de teren şi era singura responsabilă de problemele personale ale fiecăruia dintre „prietenii” ei, aşa cum îi numea. Pe majori­tatea îi conducea ea însăşi la aerodrom atunci când plecau în misiune. Agenţii ei au participat la nenumărate operaţiuni vitale, inclusiv la pregătirea debarcării în Normandia. Când, după război, mai mult de 100 dintre aceşti agenţi nu se întorseseră acasă, Vera a demarat şi întreprins, aproape de una singură, o investigaţie menită să descopere ce se în­tâmplase cu aceştia. Pe prima listă de persoane date dispărute figurau 16 femei. A pornit pe urmele agenţilor, ajungând până în lagărele de con­centrare şi contribuind la demascarea multor germani care îi capturaseră şi uciseseră. A depus mărturie în cadrul proce­selor intentate criminalilor de război nazişti, iar francezii au decorat-o în 1948 cu Croix de Guerre şi în 1995 cu Legion d'Honneur. Spre deosebire de ei, britanicii au aşteptat până în 1997 pentru a-i recunoaşte meritele, atribuindu-i titlul de Comandor al Ordinului Imperial Britanic. A trăit până la 90 de ani.

Viaţa i-a fost înconjurată de mister şi puţini au ştiut cine este cu adevărat. Biografia lui Sarah Helm dezvăluie secretele celei despre care Ian Fleming, creatorul celebrului James Bond, spunea: „În adevărata lume a spionilor, Vera Atkins a fost şeful.“

Cartea este un elogiu adus unei personalităţi de excepţie din lumea spionajului european. Pentru a reuşi să o scrie, Helm a cercetat documente, a intervievat agenţi secreţi, colegi şi membri ai familiei şi a reuşit chiar să o întâlnească pe eroină, cu puţin înainte să moară. Vera Atkins apare ca o femeie plină de contradicţii, dar eroină, totuşi.
 

*) Sarah Helm – Secretele Verei Atkins. Povestea unei românce spion în al Doilea Război Mondial. Editura Litera. Traducere din limba engleză de Carmen Ion

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO