Ziarul de Duminică

Din vremea rascoalei

Din vremea rascoalei

Corneliu Baba, 1907

02.03.2007, 22:29 511

La Serboieni, in Arges, sunt prinsi trei studenti (sau instigatori deghizati in studenti - e plina tara de ei in februarie si martie 1907). Imprastiasera manifeste. Incitati de acestia, taranii devasteaza casa arendasului Protopopa.

La Launele de Sus, tot in Arges, un student suna din goarna, altul agita un steag rosu. In judetul Dambovita, oficiul telegrafic din Titu comunica venirea a doi indivizi calare din Corbii Mari, care pretind ca sunt studenti. Ei pleaca apoi spre Odobesti, Salcuta, impartind peste tot manifeste in care sta scris ca regele e mort, ca armata nu va trage si, in numele reginei, le cere taranilor sa devasteze totul.
In Vlasca, prin sate circula un grup de agitatori cu documente false, care atesta ca au iscalitura a sapte imparati si o porunca de la regina ca taranii sa dea foc la tot ce este al proprietarilor si al arendasilor. Tot ei spun ca au fost in Bulgaria, unde au trecut totul prin foc. Membrii acestui grup vorbesc intre ei ruseste si spun ca sunt studenti de la Bucuresti. Radu Rosetti confirma: "Oamenii calare, in uniforme de fantezie si cu pieptul acoperit de decoratii de tinichea sau de hartie, mergeau in capul bandelor, indreptandu-se spre Bucuresti, devastand, pradand, dand foc si omorand".
Prefectul Ghica din Vlasca trimite printre tarani o iscoada: pe capitanul in rezerva Athanasiu. El confirma existenta instigatorilor, care sunt straini, multi deghizati in comercianti ambulanti, in gazari, sarari si juganari. Nu se iau masuri contra lor de catre administratie? Nu, pentru ca aceasta lipseste cu desavarsire. "Administratie, politie rurala, jandarmerie; nimic din toate acestea nu exista. Toate sunt pe hartie si in paginile bugetelor". In Zimnicea, se gasesc manifeste care cer impartirea pamantului si vot universal si care sunt raspandite de un oarecare Parvilie, bulgar de origine. La Trifesti, in Roman, in mai multe sate din Vlasca, dar si prin alte parti, sunt gasite cusute pe fundul caciulilor imitatii de Edelweiss, semnul distinctiv al rasculatilor. In Prahova, sunt arestati numerosi "instigatori", identificati ca socialisti sau rusi, plus un rus din Tulcea si 77 de fosti marinari de pe vasul Potemkin (vas al carui echipaj se rasculase in 1905; guvernul roman restituise Rusiei vaporul, dar nu si marinarii, carora le oferise azil). Imprastiau manifeste. Primarul comunei Fulga supune unei analize grafologice manifestele gasite. Ele nu erau scrise de nici un cetatean din comuna. Proveneau, cum descopera parchetul, dintr-o tipografie unde se tipareau ziare socialiste.
La Galati, e capturat un transport de manifeste catre "tovarasii tarani", editat, cum se constata, de catre cercul socialist Romania Muncitoare. Prin satele din Vlasca sunt, la 1907, 31 de cluburi socialiste. 24 din aceste sate se rascoala si conducatorii rasculatilor sunt chiar liderii cluburi. Manifestele sunt imprimate la poligraf. Alaturi de ele, este gasita in mai multe locuri brosura Catre sateni a lui Vasile Kogalniceanu, fiul marelui om politic. Sectia a II-a de informatii descopera existenta unei organizatii cu numele de Neamul Romanesc sau Rumunski Narod. Din corespondenta acesteia reiese ca o rascoala era in pregatire inca din 1906. A izbucnit rascoala din 1907 din cauza actiunii subversive a acestor incitatori interni ori veniti din vecinatatile rasaritene sau sudice ale Romaniei? Evident ca actiunea lor n-ar fi avut nici un efect daca starea satelor romanesti n-ar fi fost in fierbere. Chestiunea rurala era nerezolvata in Romania. Si nu s-ar putea spune ca ea a fost rezolvata vreodata.
"A izbucnit rascoala din 1907 din cauza actiunii subversive a acestor incitatori interni ori veniti din vecinatatile rasaritene sau sudice ale Romaniei? Evident ca actiunea lor n-ar fi avut nici un efect daca starea satelor romanesti n-ar fi fost in fierbere. Chestiunea rurala era nerezolvata in Romania."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO