Ziarul de Duminică

Dincolo de sex/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

03.10.2014, 00:02 77

"Fetiţa în roşu", de Nicolae Grigorescu, adjudecată cu 60.000 de euro

Pictura „Fetiţa în roşu”, de Nicolae Grigorescu (foto 1), a fost adjudecată cu 60.000 de euro, în cadrul unei sesiuni de licitaţii organizate de Artmark, noul sezon al pieţei de artă fiind inaugurat cu un total de jumătate de milion de euro.

Astfel, Licitaţia „Corneliu Baba şi Discipolii” şi Licitaţia „Ceramica Secolului XX”, care au fost organizate săptămâna trecută, marţi şi miercuri, de Artmark, au atras atenţia colecţionarilor experimentaţi. De asemenea, Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism Românesc şi-a dovedit supremaţia, adunând peste 250 de pasionaţi de artă şi având o rată de adjudecare de aproape 75%, potrivit Artmark.

Una dintre vedetele acestei serii de licitaţii a fost pictura lui Grigorescu, „Fetiţa în roşu”.

De asemenea, povestea sensibilului Ştefan Luchian a atras prin paleta de emoţii pe care o transpune în arta sa, opera „Ţărancă cu copil” fiind adjudecată cu 36.000 de euro, aproape de evaluarea sa maximă.

Alte adjudecări speciale au fost obţinute de Gheorghe Petraşcu, pentru „Casă Ţărănească” (23.000 de euro), şi Francisc Şirato, pentru „În interior” (22.000 de euro).

Corneliu Baba îşi consolidează recordul de autor de 50.000 euro, stabilit la Artmark în decembrie 2012 pentru opera „Spaime”, prin picturile „Copilul arlechinului” şi Tripticul „Prolog, Răscoală, Epilog”, ambele adjudecate la această valoare. Un simplu „Studiu pentru Spaime” a adus 1.200 de euro de la 450 de euro. Râvnit s-a dovedit a fi şi Ştefan Câlţia, toate operele sale fiind achiziţionate peste valorile maxime estimate, opera „Dimineaţă” ocupând primul loc cu 3.250 de euro.

Vedeta absolută a licitaţiei „Ceramica Secolului XX” a fost Salvador Dalí. Operele „Le chevalier Moyenâgeux” (seria Les Chevaux Daliniens), adjudecată pentru 2.250 de euro, de şase ori şi jumătate mai mult ca preţul de pornire, şi „Saint Georges”, seria Les Chevaux Daliniens, adjudecată pentru 1.800 de euro, de cinci ori mai mult ca preţul de pornire, au fost cele mai apreciate opere de ceramică. (Diana Pârvulescu)

 

Scriitori români la Goteborg

România a fost reprezentată, pentru a opta oară, la Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Goteborg, desfăşurat în perioada 25-28 septembrie, printr-un stand şi un program de evenimente organizate de Institutul Cultural Român de la Stockholm împreună cu Centrul Naţional al Cărţii din cadrul ICR. Scriitorii invitaţi au fost 9118a7de-dd49-487c-9789-6f93957c638Svetlana Cârstean, Carmen Firan, Sorin Gherguţ, Mihaela Miroiu, Adrian Sângeorzan, Daniela Zeca şi criticul literar Daniel Cristea-Enache. După ediţia de anul trecut, la care România a fost invitată de onoare, participarea de anul acesta a implicat un stand propriu şi un program de 21 evenimente. Temele abordate au fost marcarea a 25 de ani de la căderea comunismului în România, limba română, promovarea atelierului de traduceri organizat anual de ICR Stockholm. De asemenea, în cadrul târgului a fost acordat Premiul Marin Sorescu unui scriitor suedez "care desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală". Membrii juriului sunt: Yukiko Duke, critic literar şi traducător, Jonas Ellerstrom, editor şi traducător, Anna Hallberg, poet şi critic literar, Annina Rabe, critic literar, şi Dan Shafran, traducător şi director al Institutului Cultural Român de la Stockholm (foto 2: Daniel Cristea-Enache alături de Sorin Gherguţ, Teodora Caşcarade, Ioan Leca)

 

Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic – Dincolo de sex

Marţi, 30 septembrie, Radio România Actualităţi, Teatrul Naţional Radiofonic a prezentat în premieră: Dincolo de sex – comedie romantică de Arnold Johnston şi Deborah Ann Percy (foto 3). Spectacolul a fost audiat în avanpremieră luni, 29 septembrie,  la clubul de la hotelul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti.

Piesele de teatru scrise de Arnold Johnston, ca şi cele scrise în colaborare cu soţia sa, Deborah Ann Percy, au fost distinse cu premii, jucate şi publicate în mai multe oraşe din America. Arnold Johnston şi Deborah Ann Percy sunt membri ai Asociaţiei Dramaturgilor Americani – Dramatists Guild – şi ai Asociaţiei Traducătorilor Americani – American Literary Translators Association. Ei au semnat împreună piesele Rasputin in New York, Duets: Love is Strange, dar şi traduceri de teatru precum şi 12 drame de câte 30 de minute, pentru Radio Kalamazoo NPR.

Piesa Dincolo de sex (Beyond Sex) a devenit scenariu radiofonic graţie adaptării semnate de Rodica Suciu Stroescu, iar regizorul Vasile Manta a izbutit perfect conturarea credibilă a unei poveşti de viaţă ce pendulează de la râs la plâns, de la zâmbet la mâhnire, de la iubire la trădare. Muzica şi coloana sonoră devin un comentariu sugestiv al acţiunii, amplificând inspirat emoţia acestei poveşti care, cu siguranţă, îi va încânta pe ascultătorii Teatrului Naţional Radiofonic.

Traducerea: Luciana Costea şi Dona Roşu. Adaptarea radiofonică: Rodica Suciu Stroescu. Regia artistică: Vasile Manta. În distribuţie: Manuela Ciucur, Mihai Niculescu, Adriana Trandafir şi Dan Condurache. Regia de montaj: Florina Istodor şi Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Redactor: Domnica Ţundrea.

 

Cifre record la GAUDEAMUS Carte Şcolară 2014

Peste 36.000 de vizitatori – număr record pentru Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară şi pentru Programul LECTURA (foto 4). Cea mai mare valoare a vânzărilor de carte înregistrată în istoria evenimentului. Cea de a XII-a ediţie a Târgului GAUDEAMUS Carte Şcolară, eveniment iniţiat şi organizat de Radio România – Centrul Cultural Media Radio România şi găzduit timp de 12 zile de Piaţa Universităţii, s-a încheiat duminică, 28 septembrie. Palmaresul celor 20 de ani ai acestui proiect cultural este cel mai în măsură să „vorbească” despre rolul pe care Radio România, prin intermediul târgurilor din seria GAUDEAMUS, îl joacă pe piaţa naţională a cărţii: 83 de evenimente, peste 9.000 de expozanţi, circa 2.264.500 de vizitatori şi mai mult de 8.700 de manifestări organizate cu prilejul târgurilor.

Bilanţul statistic al acestei ediţii, în unanimitate caracterizată de către expozanţi drept un real succes de piaţă şi de promovare, include:

- 43 de expozanţi (reuniţi în peste 30 de standuri), oferta prezentată în cadrul târgului fiind reprezentativă pentru piaţa românească de manuale, auxiliare şi materiale didactice, în măsură să ofere tuturor celor implicaţi – elevi, personal didactic, profesionişti – un cadru optim de analiză, selecţie şi achiziţie a instrumentelor de lucru pentru anul şcolar 2014 – 2015;

- peste 36.000 de vizitatori – număr record deopotrivă pentru Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară şi pentru Programul LECTURA 2014;

- peste 6.000 de volume donate de către vizitatori în cadrul proiectului „Cărţile se întorc acasă”. Prin acest proiect, iniţiat şi derulat de Radio România de la începutul anului 2010, se urmăreşte colectarea de cărţi de la edituri şi de la persoane particulare dispuse să renunţe la o parte din volumele din biblioteca personală şi donarea lor către biblioteci din medii defavorizate, care nu au mai primit fonduri pentru achiziţii. Cărţile adunate cu prilejul Târgului GAUDEAMUS Carte Şcolară 2014, prin generozitatea vizitatorilor şi a unora dintre expozanţi (editurile Casa Radio, Cetatea de Scaun, Didactică şi Pedagogică, Meteor Press, Paralela 45, Sigma şi Semne - Artemis) vor avea ca destinaţie bibliotecile penitenciarelor Rahova şi Jilava.

Sâmbătă, 27 septembrie, în cadrul târgului a avut loc finala zonală a celei de a XII-a ediţii a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, competiţie dedicată elevilor de liceu şi denumită astfel în amintirea regretatului scriitor şi cofondator al Târgului GAUDEAMUS. Câştigătoarele concursului au fost: Alexandra Muşa (Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”) - locul 1, Luiza Constantin (Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” – locul 2) şi Larisa Stroe – locul 3 (Colegiul Naţional „I. L. Caragiale”). Ocupanta locului 1 va participa la finala naţională a concursului, organizată în luna noiembrie în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO