Ziarul de Duminică

Dinescu redivivus/ de Ziarul de duminică

Dinescu redivivus/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

12.12.2014, 00:18 151

În urmă cu două zile, miercuri, 10 decembrie, Editura Litera a lansat volumele „Întoarcerea barbarilor” şi „Vino în rochia ta simplă de stambă” de Mircea Dinescu. La eveniment a participat autorul, alături de Alex Ştefănescu.

Evenimentul – care a inclus şi o degustare de vinuri „Vinul lui Dinescu”, din seria Poezie pe sticlă – poate fi considerat revenirea lui Mircea Dienscu pe prima scenă a poeziei după mulţi ani.

Despre Mircea Dinescu, Alex Ştefănescu spune că este poetul pe care îl iubea şi Marin Preda pentru că vedea în el, înainte de toate, „o fiinţă liberă“.

„Bântuit de talent, un extraordinar talent, cuvintele-şoc şi metaforele percutante îi vin în cascadă, proaspete şi nepăsătoare, cu încărcătură afectuoasă şi cinică, brutal repezite şi tandre, proletare şi nobile, înscriindu-se laolaltă pe un traseu totuşi bine determinat, spunând exact ce li s-a menit să spună, fără ezitări, fără ambiguităţi” – afirma şi Lucian Raicu.

La rândul sau, Ilie Constantin susţine că „Mircea Dinescu face parte din neamul fericit al celor născuţi poeţi şi înfloriţi prin instrucţie. Tot ce atinge el, ca mitologicul rege Midas, devine poezie şi aur.”

 

Mircea Dinescu (n. 1950) a publicat primul volum de versuri, Invocaţie nimănui, în 1970 (Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, 1971). În aprilie 1989, în urma unui interviu acordat ziarului Libération, scriitorul a fost arestat la domiciliu. Eliberat de mulţimile ieşite în stradă pe 22 decembrie 1989, Mircea Dinescu a fost cel care a anunţat primul revoluţia în direct, la televizor. A fost publicat în traducere în Marea Britanie, Germania, Olanda, Franţa, Suedia, Rusia, Serbia, Ungaria, Bulgaria. A primit numeroase premii naţionale şi internaţionale, printre care premiul USR pentru poezie, Poetry International, Herder. Între 1990 şi 1993 a fost preşedintele USR; a editat revistele de satiră politică Academia Caţavencu, Plai cu boi, Aspirina săracului, Caţavencii. A pus bazele unei fundaţii cu sediul în portul dunărean Cetate, unde sînt invitaţi artişti plastici, muzicieni şi scriitori din toată lumea, în ideea învierii locului sub forma unui Port Cultural. În timp ce din versurile marilor poeţi de la sfîrşitul secolului XX (Nichita Stănescu, Gellu Naum, Emil Brumaru), accentele realităţii dure lipsesc cu desăvârşire, poezia lui Mircea Dinescu reprezintă o radiografie brutal de exactă a vremurilor, manifestul unui poet-martor al Atlandidei comuniste ce s-a scufundat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO