Ziarul de Duminică

Diplomati de altadata

27.04.2007, 19:02 354

Primul reprezentant diplomatic roman in Egipt, ministrul plenipotentiar Mihail M. Pacleanu, descindea din aceasta familie boiereasca din judetul Buzau, al carei nume provine de la satul Paclele.

A fost in post intre 1906 si 1912, adica odata cu deschiderea agentiei diplomatice de la Cairo, in timpul celei de-a doua guvernari conservatoare conduse de Gheorghe Grigore Cantacuzino. Nu a fost singura realizare a acestui cabinet, dar fie ea amintita, chiar si in treacat, in contextul adevaratei campanii de presa pornite astazi pentru "infierarea" a ceea ce s-a intamplat in primavara anului 1907. Potrivit lui George D. Florescu, diplomatul Mihail Pacleanu (al carui nume apare si sub forma "Paclianu") era fiul lui Mihail D. Paclianu (m. 1904), consilier la Curtea de Apel, si al Profirei Margarit, fiica lui Alecu Margarit si a Zoitei nascuta Pastia). Mai mult s-a indeletnicit cu Paclenii, ruda lor, regretatul avocat si genealogist Alexandru Perietzianu-Buzau, care a lasat printre manuscrisele sale dactilografiate - depuse la Arhivele Nationale din Bucuresti, la Biblioteca Academiei Romane si la Biblioteca Institutului de Istorie "N. Iorga" - o spita documentata, datata 15 octombrie 1986. Ea il plaseaza ipotetic ca prim membru al familiei pe Toader capitan din Pacleni "sau din Paclele?", din ultimul sfert al veacului al XVII-lea. Un Nicolae Pacleanu, logofat, a ctitorit in 1715 manastirea Ratesti din judetul Buzau, dar sireaua certa a Paclenilor incepe cu trei frati, Ioan, Constantin si Raducanu Pacleanu, acesta din urma vtori vistier, casatorit cu Catinca, fiica gramaticului Constantin Notara. Trunchiul genealogic s-a ramificat apoi prin cei trei fii ai lui Raducanu Pacleanu: Nicolae, paharnic si clucer, ctitor al Schitului Nifon de la Magura-Buzau, Costache, pitar, si Dumitru, si el pitar.
Cel mai interesant membru al familiei - cu o jumatate de secol inaintea diplomatului amintit mai sus - a fost Atanasie N. Pacleanu (1821-1856), despre care a scris prima data italienistul Alexandru Marcu si caruia remarcabilul Dictionar al literaturii romane de la origini pana la 1900 ii consacra un articol erudit (p. 682). Tanarul boier, fiu al paharnicului Nicolae Pacleanu, a calatorit prin Europa, in Italia si in Marea Nordului, a lasat, de asemenea, prima traducere romaneasca integrala a celebrei opere Ierusalimul eliberat de Torquato Tasso. Volumele de documente - traduse dupa publicistul francez A. Ubicini - pe care le-a dat la iveala te duc cu gandul la faptul ca Atanasie N. Pacleanu a avut poate si el niste rosturi in diplomatia epocii. Ele se intituleaza Documente franceze atingatoare de cauza Orientului sau Corespondenta diplomatica urmata asupra tutulor fazelor acestei chestii (1854), Espunere a chestiii locurilor sante si a cauzei acestei prigoniri, urmata de Documente oficiale, manifeste, note, firmane, circulare s.cl. de la inceputul neintelegerii turco-ruse pana la izbucnirea rezbelului actual.
Legatura cu politica externa s-a pastrat intr-un fel si in generatia urmatoare a Paclenilor: nepoata de frate a lui Atanasie N. Pacleanu, Maria Pacleanu (1866 - 1942), a fost cea de-a treia sotie a omului politic conservator C.C.Arion, ministru de externe in guvernul Marghiloman. De pe Internet am aflat ca ea a donat terenul pe care avea sa fie construita capela franceza "Sacre Coeur" din Bucuresti, pendinte de Institutul "Saint-Vincent-de-Paul", astazi Institutul de Endocrinologie.
Diplomatul Mihail Pacleanu (+1927) a fost casatorit cu Maria Simionescu-Ramniceanu (+1958) din Focsani, stranepoata de sora a lui Ion Mincu. Aceasta explica de altfel existenta impunatorului cavou cu blazon al familiei Pacleanu, in cimitirul sudic al orasului de pe Milcov, cavou construit intr-un stil foarte asemanator celui al familiei Simionescu-Ramniceanu din acelasi cimitir, proiectat de marele arhitect. Fie mentionati si alti doi diplomati din familie: Margareta, fiica lui Mihail Pacleanu, a devenit sotia diplomatului Nicolae Dianu, fost ministru plenipotentiar la Moscova si ulterior personaj marcant al exilului romanesc de la Paris, iar o sora a lui Mihail Pacleanu a fost casatorita cu generalul Matasaru, avand un fiu, fost consilier de legatie la Madrid. In ciuda devizei lor - "Cu Dumnezeu inainte!" -, Paclenii insa s-au stins.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO