Ziarul de Duminică

Diplomatie si scris: Familia Diamandy

Diplomatie si scris: Familia Diamandy
23.02.2007, 17:59 1417

Aceasta familie boiereasca din Moldova al carei nume atesta o obarsie greceasca, a intrat in protipendada odata cu cei doi frati, George si Constantin Diamandy, fii ai lui Iancu Diamandy, prefect de Barlad, deputat si senator, si ai Cleopatrei nascuta Catargi.
Pe linie barbateasca, Diamandestii apartineau unuia si aceluiasi trunchi genealogic ca si familiile Iamandi si Emandi, toate trei numele continuandu-se pana in a doua jumatate a veacului XX. Coincidenta - sau poate o anume inzestrare genetica - face ca atat Diamandestii, cat si indepartatele lor rude Emandi, sa fi dat cate un diplomat insemnat: pe Constantin Diamandy, ramas in istorie mai ales prin misiunea sa la Sankt Petersburg, in vremea primului razboi mondial, unde a si fost intemnitat, in imprejurarile revolutiei din 1917 si, respectiv, pe Theodor Emandi, ginere al scriitorului Nicu Gane, ministru plenipotentiar la Belgrad si la Praga. De notat faptul ca dupa intaia conflagratie mondiala, Constantin Diamandy a reprezentat Romania, pentru cativa ani, la Paris.
Fratele lui Constantin Diamandy, George (1867 - 1917), s-a numarat printre socialistii "generosi", a caror retragere din partidul social-democrat (1899) infiintat cu sase ani mai devreme si trecere la liberali a provocat disparitia temporara a PSD. G. Calinescu ii consacra lui George Diamandy, in a sa Istorie a literaturii romane de la origini pana in prezent, un articol detaliat si elogios. Autor dramatic cu desavarsire uitat astazi, George Diamandy a fost un personaj al epocii sale. Din casatoria cu Stefania Simionescu-Ramniceanu s-au nascut doua fiice - Georgeta si Anca (zisa Bizi) - si un fiu, Iancusor, mort tanar. Bizi s-a casatorit cu aviatorul Constantin Cantacuzino, fiul omului politic conservator Mihail G. Cantacuzino si al Marucai nascuta Rosetti-Tetcanu, recasatorita, dupa moartea sotului ei intr-un accident de masina, cu George Enescu. Bazu Cantacuzino a fost casatorit si cu Georgeta Diamandy, iar din casatoria cu sora ei s-a nascut viitoarea scriitoare Marioara Cantacuzino, cunoscuta sub pseudonimul literar "Oana Orlea", stabilita in Franta de cateva decenii. De precizat si faptul ca Georgeta Diamandy a mai avut inca doi soti - pe Nicolae Stoianovici si pe Adrian Nanu, directorul Societatii de Telefoane.
Diplomatul Constantin Diamandy a avut din casatoria cu Ioana Ghika trei copii: Marie-Jeanne (1894-1976), casatorita cu Neculai Bastaki, inginer agronom cu studii in Belgia; Magda (1896 -1981), casatorita mai intai cu Emil Sturdza (din ramura omului politic Vasile Sturdza) si a doua oara cu George G. Assan, fost ministru plenipotentiar; Ion, necasatorit, mort la Rio de Janeiro. Magda si George G. Assan au locuit in frumoasa casa Assan din Piata Lahovary, care astazi gazduieste Casa Oamenilor de Stiinta.
Din casatoria lui Neculai Bastaki cu Marie-Jeanne Diamandy s-a nascut un fiu, Dinu (n. - 1916, a incetat din viata acum cativa ani la Paris), inginer si el, fost asistent la Politehnica din Bucuresti, unicul nepot direct al lui Constantin Diamandy. Fiind in capitala Frantei, in 1992 l-am vizitat de cateva ori, in micul apartament din Avenue Franklin Roosevelt, in care locuise inainte mama sa. Imi amintesc cu placere de ospitalitatea lui moldoveneasca, de un bust al lui Constantin Diamandy si de un tablou pictat de bunicul sau vitreg, pictorul Pallady. Ioana Ghika, sotia diplomatului Diamandy - coboratoare din ramura moldoveneasca Ghika-Brigadier - s-a recasatorit cu marele pictor Theodor Pallady, neavand insa copii. Constantin Diamandy a incetat din viata in 1932 la Idrici, in apropiere de Barlad, unde avea mosie si conac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO