Ziarul de Duminică

Doi sinucigaşi pe o plajă fierbinte

Doi sinucigaşi pe o plajă fierbinte
02.07.2010, 15:58 44

Spectacolul "O zi de vară", după Slawomir Mrozek, în regia luiMarcel Ţop, coproducţie a Institutului Polonez şi a Fundaţiei"Ileana Mustatză" se va juca, pe parcursul întregii veri, la Sala"George Constantin" a Teatrului Nottara din Bucureşti, primareprezentaţie urmând să aibă loc duminică, 4 iulie, de la ora19.30.

Într-un loc singuratic de pe o plajă, un bărbat elegant, cugesturi controlate, îşi scoate banii din buzunar, apoi, îi rupefâşii, bancnotă cu bancnotă. În scenă intră şi un băiat în costumnegru, care îşi pregăteşte precipitat scăunelul ca să se spânzure."Un spectacol care vrea să vorbească cu cinism, cruzime, frust şisarcastic, cu umor implicit, despre ceva ce este de la sine cinic,crud, frust şi sarcastic: viaţa noastră de fiecare zi", precizeazăregizorul Marcel Ţop.
Este anul 1984 şi la capătul parabolei filosofice şi sociale din "Ozi de vară" se recunosc uşor urme din plictiseala existenţală şidisperarea metafizică a teatrului absurdului. Personajul caredirijează logic situaţiile, dezvoltându-le prin luciditate şicontrolul minţii, nu se va da în lături de la construcţiilemachiavelice. Neprevăzutul, incontrolabilul nu au ce căuta în viaţalui. Stăpân pe orice situaţie şi întreprindere, lui îi reuşeştetotul. Tocmai de aceea şi vrea să se sinucidă: din saţietate.
Celuilalt sinucigaş nu îi reuşeşte nimic: de la înot pînă la unminim succes în viaţă şi dragoste. Simetria funcţioneazăperfect.
Odată cu apariţia unei tinere, cei doi colegi de sinucidere segăsesc brusc într-o situaţie concurenţială. Solidaritatea dintre ei- şi aşa palidă - se volatilizează. Fata va ocupa poziţia desurpriză a vieţii: trofeu compensator destinat ratatului sau nouavictorie dorită de învingător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO