Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE/ Aromânii balcanici şi bandele greceşti (IV). România ia poziţie

DOSARE DECLASIFICATE/ Aromânii balcanici şi bandele greceşti (IV). România ia poziţie
12.08.2010, 23:42 256

I.N. Papiniu, desemnat ministru al României la Atena la 24 iunie1905, a fost însărcinat de generalul Lahovary să le comunice cuprilejul unor audienţe ministrului de externe grec, Rhallys, şiregelui George (în fotografie), "impresiunea dureroasă ce poporulromân a resimţit prin acţiunea bandelor greceşti cari masacrează peRomânii din Turcia" şi că atitudinea Patriarhatului "agravează pezi ce trece relaţiunile noastre cu Patriarhatul".
Reprezentantul României la Atena i-a atenţionat pe liderii greci căguvernul român va trece la represalii în urma presiunii opinieipublice, în condiţiile în care Executivul elen nu intervenea pentruîncetarea masacrelor şi persecuţiilor grecilor contra românilor,iar patriarhul nu recunoştea respectarea limbii române în biserici.Ministrul de externe grec nu a recunoscut existenţa unui "elementromân" în Turcia.
În momentul în care i-au fost traduse ameninţările cu moarteaadresate aromânului Apostol Hagi-Gogu din Veria de capii de bandăKostas Acritas şi Athalis Buias şi i-a fost demonstrată existenţa"elementului român", diplomatul grec a precizat că aude "pentruprima oară despre masacrele din comunele menţionate" şi că vacerceta cazul pentru a prezenta ulterior detalii.
Cu toate astea, a considerat atacurile grecilor o modalitate deapărare faţă de acţiunea bandelor bulgare, declarând că seîndoieşte de autenticitatea scrisorilor, în condiţiile în caresingura societate elenă care activa în Turcia se numea "Epicur" şise ocupa cu repararea bisericilor şi a şcolilor. Nu a uitat sămenţioneze că nu poate influenţa atitudinea Patriarhiei "protestândcontra modului în care Excelenţa Voastră puneţi chestiunea şicontra tonului instrucţiunilor", după o oră şi 20 de minute dediscuţii.

CATALIN PETRUŢ FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor in istorie alUniversitatii din Bucuresti (2006). A colaborat sau colaborează larevistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document, MagazinIstoric, Historia (redactor în perioada 2002-2004), DosareleHistoria (redactor-şef în perioada 2002-2004), Dosarele Istoriei,Monumentul, Sangidava si Valahica, Ziarul de Duminica, însumândpeste 250 de articole, publicate în periodice şi volume colective,si peste 20 de comunicari la sesiuni de comunicari stiintifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO