Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / Elena ordona caderea Acropolisului

DOSARE DECLASIFICATE / Elena ordona caderea Acropolisului

In imagini: 1. Dupa casatoria din 1947, Elena si Carol s-au mutat la Estoril; 2. Carol al II-lea

08.07.2009, 15:09 103

Primul articol care a deranjat-o pe Elena Lupescu a fost publicat in iunie 1934, referindu-se „la uneltirile si rolul nesuferit" ale acesteia. Regele Carol al II-lea a considerat ca articolul „aducea atingere unuia din multele sale idealuri". In acest context, pentru a-i da satisfactie amantei, suveranul a dispus interzicerea de la difuzare, pe timp de 6 luni, a ziarului „Acropolis". Ordinul a fost emis de Ministerul Afacerilor Straine.
Inainte de a se ajunge la aceasta decizie, anumite persoane din anturajul regelui i-au contactat pe redactorii ziarului, incercand sa ajunga la o intelegere avantajoasa pentru ambele parti. In primul rand, ziaristii nu trebuiau sa se mai ocupe de viata Elenei, mama cu inima „sangeranda" si sora suveranului roman, si sa renunte la a mai da detalii privind viata Lupeascai. In al doilea rand, conducerea ziarului trebuia sa publice un articol laudativ la adresa regelui Carol al II-lea, in care sa precizeze ca tot ceea ce s-a scris referitor la viata sa amoroasa s-a bazat numai pe zvonuri neverificate, „cuprinse in telegrame izvorate de la trimitatori banuiti din strainatate". In cazul in care grecii ar fi acceptat propunerea, ziarul nu ar fi fost interzis, insa onoarea acestora si obiectivitatea informatiilor au fost considerate mult mai importante in comparatie cu oferta regala.
Faptul ca Elena Lupescu nu a fost iubita este ilustrat de evenimentul din 10 mai 1934, cand patru persoane necunoscute au aruncat o bomba in vila in care locuia metresa regelui. Desi au rezultat pagube importante, fiind raniti si 2 servitori, amanta regala a scapat neatinsa. La momentul exploziei, aceasta se gasea in chioscul din gradina imobilului. Vreme de cateva zile, Elena Lupescu a refuzat sa iasa din vila, timp in care a primit mai multe scrisori anonime prin care a fost amenintata cu moartea. A fost un prilej pentru autoritati de a lua masuri speciale de aparare a asezamantului.
Paradoxal, atentatatul cu bomba a avut loc exact in aceeasi zi in care colonelul Precup si alti 8 ofiteri au fost degradati in baza acuzatiilor de conspiratie la adresa regelui Carol al II-lea.


CATALIN PETRUT FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor in istorie al Universitatii din Bucuresti (2006). A colaborat sau colaboreaza la revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document, Magazin Istoric, Historia (redactor in perioada 2002-2004), Dosarele Historia (redactor-sef in perioada 2002-2004), Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava si Valahica, Ziarul de Duminica, insumand peste 250 de articole, publicate in periodice si volume colective, si peste 20 de comunicari la sesiuni de comunicari stiintifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO