Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / Nicolae Iorga a fost urmarit de Siguranta

DOSARE DECLASIFICATE / Nicolae Iorga a fost urmarit de Siguranta
10.09.2009, 15:13 385
Voturile electoratului l-au trimis pe NicolaeIorga, in 1906, in Camera Deputatilor. Din acelasi an, DirectiaPolitiei si Sigurantei Generale a inceput sa stranga noteinformative referitoare la renumitul istoric.
Se dorea ca, urmarindu-se conferintele acestuia,sa se analizeze modul in care se dezvoltau fazele miscariinationaliste. De aceasta stare de fapt nu a fost strain nicipremierul Dimitrie A. Sturdza. Paradoxal, unul dintre studentiiistoricului lucra pentru Siguranta si intocmea note informativeprivindu-l pe acesta.
De regula, informatiile care ajungeau laSiguranta erau verificate. Asa, de pilda, agentii Sigurantei stiau,la 23 ianuarie 1906, ca N. Iorga avea sa tina, la Ateneul Roman, oconferinta cu tema "Din trecutul romanesc" sau ca acesta a plecatla Iasi, la 18 martie, dorind sa participe la un miting de protestal studentilor si sa analizeze, impreuna cu A.C. Cuza, statutelesocietatii "Fratia Romana".
Agentii Sigurantei l-au urmarit pe N. Iorga laUniversitate, dar si la domiciliul acestuia. Detectivii nu l-aufilat permanent pe profesor. Din aceasta cauza, au mai aparut sisincope.
La 2 martie 1906, agentul cu numarul de cod 25din cadrul Diviziei I a Sigurantei a constatat ca, desi N. Iorgaavea curs la Universitate, profesorul nu era de gasit. Deplasat ladomiciliul acestuia, agentul a observat ca istoricul se afla acasa,din cauza ca "storul camerei sale era lasat si lampa aprinsa inmijlocul camerei facea sa se deseneze bustul sau pe stor. Dinpozitia pe care o avea mi s-a parut ca citeste". Sunand la usa, la9,30 pm, a avut surpriza sa-i deschida chiar N. Iorga, acompaniatde Traian Dumitru si Matei Gheorghe, studenti la Litere si "buniprieteni ai mei".
"Studentul" a fost invitat in casa, discutanddespre protestele studentilor bucuresteni. Nicolae Iorga a cerutcalm, considerand ca, daca actiunea avea sa fie dusa la extrem, "arcompromite pozitia noastra de stat occidental".
La 11,30 pm, agentul nr. 25 a parasit domiciliulprofesorului. Pentru a fi sigur ca il va mai putea vizita si cu altprilej, l-a asigurat pe Iorga ca il va tine la curent cu protestelestudentilor.
Pe strada i-a chestionat pe cei doi studenti laLitere, dorind sa afle daca domiciliul istoricului era vizitat deofiteri. Cum raspunsul primit nu a fost imbucurator, agentul s-aintors la "sergentul din post", care nu a putut sa-i ofereinformatii precise despre cei care il vizitau pe N. Iorga.

CATALIN PETRUT FUDULU (n. 15.09.1973). Doctorin istorie al Universitatii din Bucuresti (2006). A colaborat saucolaboreaza la revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis,Document, Magazin Istoric, Historia (redactor in perioada2002-2004), Dosarele Historia (redactor-sef in perioada2002-2004), Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava siValahica, Ziarul de Duminica, insumand peste 250 dearticole, publicate in periodice si volume colective, si peste 20de comunicari la sesiuni de comunicari stiintifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO