Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / Nicolae Iorga sub lupa Sigurantei (II)

DOSARE DECLASIFICATE / Nicolae Iorga sub lupa Sigurantei (II)

In imagine, Nicolae Iorga caricaturizat de Pepa

16.09.2009, 15:38 151
Nicolae Iorga a prezentat in seara zilei de 27noiembrie 1907, la Liga Culturala de pe Calea Victoriei, "Un studiuasupra armatei romanesti". Sefii Sigurantei au considerat ca, incazul in care numarul studentilor ar fi fost impresionant, deveneaposibila o manifestatie de simpatie la adresa profesorului.
In cazul unui mars pana la Universitate, intimpul acestuia s-ar fi cantat "Desteapta-te romane". Intr-adevar,sala conferintei a fost arhiplina, majoritari fiind, insa,"ofiterii din toate armele", elevi ai scolilor medico-sanitare sinelipsitele doamne, domnisoare si membri ai Ligii. Nu a existat,insa, nici o manifestare de simpatie a studentilor, acestia fiindimprastiati de politie, sesizata de Siguranta.
La 10 iunie 1908, agentul 25 isi informasuperiorii ca N. Iorga dorea sa deschida un curs de vacanta laValenii de Munte, prin intermediul caruia sa-i "formeze pe studentiin sensul vederilor nationaliste". Apreciind cursurile de laValenii de Munte ca fiind importante pentru cunoasterea fazelormiscarii nationale, agentul sugera ca devenise necesara"detasarea unui agent in localitate in scop de a observa si de aaduce la cunostinta tot ce se lucreaza fiindca e de netagaduit case lucreaza mult in directia nationalista, al carei factor decapetenie e domnul Iorga". Programul cursurilor a fost stabilitpentru perioada 1 iulie - 1 septembrie 1908. N. Iorga preda Istoriaromanilor si Istoria literaturii romane, istoricul Al. Lapedatuprezenta Episoade din istoria nationala, iar Henri Stahl(1877-1942), initiatorul stenografiei, tinea 10 lectii destenografie.
O informatie de presa a dat de lucrufunctionarilor Sigurantei, la 11 iunie 1908. Acestia trebuiau saverifice daca N. Iorga urma sa sustina la Botosani, la 15 iunie, oconferinta despre "Moldova noastra si Bucovina" si daca intentionasa doneze banii primiti pentru discurs Leaganului SfantaMaria din localitate. Comisarul operativ Dumitrescu a fostinsarcinat de seful Diviziei I sa-l foloseasca pe agentul 26 pentruculegerea de informatii. Comisarul, trecand peste dispozitiaprimita de la superiorul ierarhic, l-a folosit pe agentul "L",alias detectivul 25. Acesta, folosindu-si sursele din mediuluniversitar, a intocmit un Raport in care a mentionat ca studentiinu stiau nimic despre conferinta si "de asemenea, nici in NeamulRomanesc pe care-l controlez numar cu numar nu se pomenestenimic". Dar, stupoare! Peste numai doua zile, agentul 25 a revenitcu un alt Raport, informand conducerea Sigurantei ca Nicolae Iorgaavea sa tina totusi, la Botosani, conferinta pomenitaanterior.

CATALIN PETRUT FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor in istorie alUniversitatii din Bucuresti (2006). A colaborat sau colaboreaza larevistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document,Magazin Istoric, Historia (redactor in perioada 2002-2004),Dosarele Historia (redactor-sef in perioada 2002-2004),Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava si Valahica,Ziarul de Duminica, insumand peste 250 de articole,publicate in periodice si volume colective, si peste 20 decomunicari la sesiuni de comunicari stiintifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO