Ziarul de Duminică

Două expoziţii/ de Ziarul de duminică

Două expoziţii/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

06.11.2014, 23:41 43

Călătoria lui Dragoş Pătraşcu

Proiectul „Călătoria” este prima expoziţie personală de anvergură pe care artistul iesean Dragoş Pătraşcu o deschide la Iaşi dupa 30 de ani.

Cuprinde o selecţie de lucrări începând cu autoportretele şi compoziţiile hiperrealiste din ultimii ani de facultate şi din prima decadă a anilor '80, gravurile din ciclul „Melancolia istoriei”, desenele în peniţă pe hârtie şi pânză din anii '90, incluzând ciclurile „De la fereastra mea” şi „Note despre linie”.  Continuă cu lucrările în care obiectul începe să fie inserat peste desenele făcute în acrilic pe pânză, cu picturile „tactile” în care textul îşi face prezenţa şi până la prezentarea unei „instalaţii” de mari dimensiuni care va fi expusă la sala Cupola. Scenografie ludică, poetică, ironică, melancolică, în care personajele-obiect, orgolioase şi preţioase se pierd în mulţime dar în acelaşi timp „strigă” pentru a capta atenţia, pentru „a fi luate în seamă”. Este o trimitere la mulţimile urbane, la dorinţa de a ieşi în evidenţă dar şi la însingurare, la melancolie.Este în acelaşi timp şi un elogiu adus diferenţei într-o lume în care uniformizarea gustului şi a mentalităţilor au devenit omniprezente.(Andreea Macovei)

Expoziţia va fi deschisă în perioada 3-20 noiembrie la trei galerii din Iasi – „Cupola” (Piaţa Unirii) , „T. Pallady” şi „N. Tonitza” (str. Lăpuşneanu 7-9 ).

Exaltink la Cluj

Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca organizează în perioada 4-18 noiembrie 2014, în Galeria Casa Matei, expoziţia Exaltink semnată de tânăra graficiană Alice Iliescu, lector universitar doctor în cadrul programului de studii arte plastice – grafică al UAD Cluj-Napoca. Alice Iliescu nu se află la prima expoziţie personală în Galeria Casa Matei. În anul 2009 ea a prezentat publicului expoziţia cu titlul „Alice nu mai locuieşte aici”, iar în 2012 – „Intimistique”. Exaltink reuneşte cele mai noi lucrări ale artistei, sintetizând preocupările şi cercetările tinerei plasticiene în privinţa unor noi suporturi, medii şi tehnici de lucru în grafică. Astfel, Exaltink propune experimentarea culorii şi a gestului în gravura în relief. Preocuparea artistei este aceea de a scoate din contextul tradiţional această tehnică de imprimare. Pornind de la suportul de linoleum şi lemn se exploatează în culoare potenţialul celor două materiale. Mai mult decât atât, Alice Iliescu experimentează, folosind materiale neconvenţionale de gravare, precum polistirenul şi placajul stratificat, posibilităţile de redare şi gravare a gesturilor picturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO