Ziarul de Duminică

Două romane copleşitoare ale unui premiat Nobel/ de Stelian Ţurlea

Două romane copleşitoare ale unui premiat Nobel/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

05.04.2011, 23:33 168

De curând au apărut la Editura Humanitas fiction, în colecţiaRaftul Denisei, coordonată cu aplomb de atâta vreme de DenisaComănescu, două romane ale scriitorului sud-african J.M.Coetzee,laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 2003. Sunt douăromane relativ recente - "Epoca de fier" din 1990 şi "Dezonoare"din 1999 - ambele foarte apreciate de critică. Primul a fostsocotit de "Sunday Express" cartea anului, iar cel de-al doilea aprimit Booker Prize. Ceea ce ne face să le discutăm împreună estecă ambele se opresc asupra dramatismului unei epoci marcate derasism şi consecinţele sale prin tragedii personale.

Epoca de fier. Traducere din limba engleză şi note deIrina Horea. Eroina, o distinsă doamnă fostă profesoară de limbiclasice, bolnavă şi aflată în fază terminală, scrie o lungăscrisoare fiicei plecate demult în America, retrăindu-şi viaţaîntr-un moment în care nu mai poate ignora ororile apartheidului.Doamna Curren descoperă ororile care aparţin ambelor părţi,uciderea unor activişti de culoare, brutalităţile poliţiei şi alearmatei, violenţele negrilor. Singurul personaj pe care eroina semai poate baza la capătul vieţii este un om al străzii. Un romancopleşitor, impecabil scris, impecabil tradus.

Dezonoare. Traducere de Felicia Mardale. Aproape înaceeaşi notă este al doilea roman. În centrul acţiunii, care sepetrece tot în Africa de Sud, se află tot un intelectual,profesorul universitar David Lurie care, după o aventură cu ostudentă, este silit să demisioneze, se retrage la ferma fiiceisale, unde plănuieşte să termine o carte şi unde descoperă violenţapost-apartheid sub forme diverse - e maltrat de trei tineri deculoare, asistă neputincios la violarea fiicei sale, este şocatcând află că unul dintre agresori este o rudă a servitorului lor deîncredere, care trăieşte de multă vreme în linişte alături de Lucyşi chiar a început să-şi construiască o casă la margineaproprietăţii acesteia şi-l acceptă într-un final ca viitor ginerepe cel care a pus la care violul. În toate, "plăcerea de a trăi sestinge". În final, profesorul se resemnează lucrând la uncrematoriu al cadavrelor câinilor unui cabinet veterinar. Oobsedantă parabolă. Teribilul roman, nu mai puţin impresionantdecât precedentul, a fost ecranizat, cu Natalie Becker şi JohnMalkovich în rolul principal. Un film la fel de dur şi deapăsător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO