Ziarul de Duminică

Dragoste, familie, societate/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

07.04.2016, 23:51 108

Trei apariţii în colecţia „Collegium” Sociologie, antropologie a editurii Polirom.

 

Traian Rotariu

Fundamente metodologice ale ştiinţelor sociale

Editura Polirom

Susţinând ideea de sociologie ştiinţifică, Traian Rotariu face o trecere în revistă a metodologiei cercetării sociale. Analiza sa are în vedere în primul rând metodele de culegere a informaţiilor şi cele două forme fundamentale sub care se prezintă datele obţinute în cadrul oricărei cercetări ştiinţifice: cea cantitativă şi cea calitativă. Sunt de asemenea prezentate diferitele orientări din domeniul ştiinţelor sociale – realiste, constructiviste, individualiste sau holiste –, care privilegiază una sau alta dintre metode sau chiar un pluralism metodologic. Volumul le oferă studenţilor şi profesorilor de la facultăţile de ştiinţe sociale sinteze utile, bazate pe o bibliografie de ultimă oră, iar specialiştilor în domeniu – puncte de plecare pentru reevaluarea muncii de cercetare şi pentru găsirea unor soluţii la probleme metodologice fundamentale.

Din cuprins:

Sociologia ca ştiinţă / Cantitativ şi calitativ ăn cercetarea din ştiinţele sociale / Individualism sau holism / Realism sau constructivism / Construcţie, realitate, realitate socială, construcţie socială / Monism metodologic sau dualism metodologic / Explicaţie si comprehensiune; problema cauzalităţii / O evaluare sumară a metodelor de culegere a informaţiei în ştiinţele sociale / Forme ale observaţiei în ştiinâele sociale

Traian Rotariu este profesor emerit la Departamentul de sociologie din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii „Babes-Bolyai” din Cluj‑Napoca, specialist în probleme de metodologia cercetării sociologice, statistică socială şi demografie. Este directorul Centrului de Studiere a Populaţiei din cadrul universităţii clujene, calitate în care a iniţiat şi conduce prima revistă românească cu caracter interdisciplinar dedicată problemelor populaţiei (Romanian Journal of Population Studies), a cărei aparitie datează din 2007. La Editura Polirom a mai publicat: Ancheta sociologică şi sondajul de opinie. Teorie şi practică (coautor, împreuna cu Petru Iluţ, 1997, 2006), Demografie şi sociologia populaţiei. Fenomene demografice (2003), Demografie şi sociologia populaţiei. Structuri şi procese demografice (2009) şi Studii demografice (2010). A coordonat mai multe volume colective, între care Metode statistice aplicate în ştiinţele sociale (Polirom, 1999, 2006), Inerţie şi schimbare. Dimensiuni sociale ale tranziţiei în România (împreună cu Vergil Voineagu, Polirom, 2012) şi seria în 16 volume cu date din recensăminte Studia Censualia Transsilvanica. Este doctor honoris causa al Universitatii „1 Decembrie” din Alba Iulia.

 

Petru Iluţ (coord.)

Dragoste, familie şi fericire. Spre o sociologie a seninătăţii

Editura Polirom

Definită în general în termeni specifici psihologiei, dragostea a făcut rareori obiectul studiilor sociologice. Dragoste, familie şi fericire schimbă această viziune, fiind prima lucrare de specialitate din mediul academic românesc care analizează în mod sistematic evoluţia celor trei concepte de-a lungul istoriei. Autorii abordează dragostea din punct de vedere psihosocial, urmăresc tendinţele populaţiei referitoare la căsătorie, divorţ şi naşteri, oferă soluţii pentru ameliorarea situatiei persoanelor de vârsta a treia şi dezbat principalele aspecte ale fericirii din perspectiva psihosociologiei, precum şi sistemele de valori şi atitudini în cadrul comportamentelor prosociale. Raţionalitatea, starea de bucurie, emoţiile sau tentaţia de a bârfi completează tematica volumului, încurajând continuarea cercetărilor legate de universul familiei. O lucrare inovatoare, care se adresează atât studenţilor şi specialistilor din domeniile sociologiei, psihologiei, pedagogiei sau psihopedagogiei, cât şi publicului larg.

Din cuprins:

Dragoste şi căsătorie. Posibile temeiuri pentru o sociologie a seninătăţii / Consideraţii asupra unor aspecte demografice ale familiei europene de azi / Singurătate şi seninătate: strategii de optimizare a vieţii la vârsta a treia / O lectură din perspectiva psihologiei interculturale / Înapoi la raţionalitate! Raţionalitate tare şi raţionalitate slabă: de la Condorcet la Arrow / Intervenţia psihosociologică, rezolvarea problemelor şi bucuria fundamentată / Câteva reflecţii psihologice privind emoţia şi virtutea într-o sociologie a seninătăţii.

Petru Iluţ este profesor emerit la Departamentul de Sociologie al Universităţii „Babes‑Bolyai” din Cluj‑Napoca. Licenţiat în filosofie, doctor în psihologie (socială), cu stagii de specializare în SUA şi, de mai scurtă durată, în Franţa, Germania şi Suedia. Domenii de interes: sociopsihologia familiei şi a valorilor, metodologia cercetării sociale. A publicat şi coordonat numeroase volume la diverse edituri din ţară. Dintre cărţile sale, la Editura Polirom au aparut: Ancheta sociologică şi sondajul de opinie. Teorie şi practica (1997/2006, în colab. cu Traian Rotariu), Abordarea calitativă a socioumanului (1998), Iluzia localismului şi localizarea iluziei. Teme actuale de psihosociologie (2000), Sinele şi cunoaşterea lui. Teme actuale de psihosociologie (2001), Valori, atitudini şi comportamente sociale. Teme actuale de psihosociologie (2004), Sociopsihologia şi antropologia familiei (2005), Psihologie sociala şi sociopsihologie (2009). Mai recent, la aceeaşi editură, este coautor al volumului coordonat de T. Rotariu si V. Voineagu, Inerţie şi schimbare. Dimensiuni sociale ale tranziţiei în România (2012), şi coordonator al volumului În căutare de principii. Epistemologie şi metodologie socială aplicată (2013). Este membru în asociaţii profesionale din ţară şi din străinătate.

 

Adrian Miroiu (coord.), Iris-Patricia Golopenţa (coord)

Acţiune colectivă şi bunuri comune în societatea românească

Editura Polirom

Volumul analizează gestionarea bunurilor comune în România prin intermediul teoriei instituţionaliste elaborate de laureata Premiului Nobel pentru economie Elinor Ostrom. Corelată cu cadrul conceptual al sociologului H.H. Stahl, aceasta este utilizată pentru cercetarea unor procese importante ce au loc la nivelul societăţii, ca modul de guvernare a satelor devălmaşe sau fenomenele legate de spaţiul virtual. Autorii urmăresc evoluţia structurilor instituţionale dezvoltate la nivel naţional de-a lungul mai multor etape istorice, fără a omite perioada comunistă. Prin informaţiile actuale şi soluţiile pe care le pune la dispoziţie, cartea este un excelent instrument de lucru atât pentru profesioniştii din administraţia publică, economie sau educaţie, cât şi pentru istorici.

Din cuprins:

Satele devălmaşe româneşti: o analiză instituţională a proprietăţii în comun / Reguli şi mecanisme de exploatare a sistemelor de resurse comune în satele din Vrancea / Modelul cutumiar de autoguvernare locală: obştile din Munţii Vrancei / Tranziţie şi dezvoltare locală în 2 Mai şi Vama Veche / Bugetul de stat ca bun comun. Cazul finanţării învăţământului superior românesc / Împărâirea resurselor comune: cooperare, parteneriate, competiţie şi comportament oportunist în accesarea fondurilor disponibile în cadrul POSDRU pentru finanţarea şcolilor doctorale.

Adrian Miroiu este profesor de ştiinţe politice în cadrul Şcolii de Ştiinţe Politice şi Studii Administrative (SNSPA), doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti. Domenii de interes: teorie politică, politici publice, teoria alegerii sociale. A mai publicat: Filosofie fără haine de gală (ALL, 1998), Argumentul ontologic: o cercetare logico-filosofică (ALL, 2002), Politici publice (Politeia, 2002), Fundamentele politicii. I. Preferinţe şi alegeri colective (Polirom, 2006), Fundamentele politicii. II. Raţionalitate şi acţiune colectivă (Polirom, 2007), Introducere în filosofia politică (Polirom, 2009) şi Competiţia politică în România (în colaborare cu Şerban Cerkez, Polirom, 2013).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO