Ziarul de Duminică

Dragoste, genocid, masacre/ de Ziarul de duminică

Dragoste, genocid, masacre/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

03.12.2015, 23:57 337

Christine Mondon

Rudolf de Habsburg

Meyerling sau sfârşitul unui imperiu

Editura Corint

Traducere din franceză de Diana Morăraşu. Prefaţă de Petre Otu.

La 30 ianuarie 1889, prinţul moştenitor al monarhiei austro-ungare, Rudolf de Habsburg, este găsit mort, alături de amanta lui, baroana Maria Vetsera, în pavilionul de vânătoare de la Mayerling. Moartea lor a făcut obiectul multor interpretări. Unii vorbesc despre sinucidere, invocând varianta unei iubiri imposibile, în vreme ce alţii pun pe tapet posibilitatea unui asasinat politic. La urma urmelor, prinţul nu era partizanul unei întăriri a alianţei cu Germania şi dorea evoluţia statelor habsburgice înspre un liberalism mai accentuat. Date fiind ideile şi comportamentul său, Rudolf a fost ţinut la distanţă de activităţile tronului.

Tragedia de la Mayerling anunţă în mod inexorabil sfârşitul Imperiului Austro-Ungar. Rudolf lasă tronul nepotului împăratului, Franz Ferdinand, a cărui asasinare, la Sarajevo, va duce la declanşarea războiului din 1914-1918.

Acestei mari şi nerezolvate dileme – scrie Petre Otu – încearcă să-i răspundă şi lucrarea pe care o prefaţăm, apărută la Editura Corint şi având-o drept autoare pe Christine Mondon, o profundă cunoscătoare a problematicii evoluţiei Imperiului Austro-Ungar şi a persona­lităţilor sale emblematice. De altfel, Editura Corint nu este la prima reuşită de acest gen, alte două apariţii fiind consacrate straniei împărătese Elisabeta, mama nefericitului Rudolf  (e vorba de Jean Des Cars, Sissi, împărăteasa Austriei, traducere din franceză de Ana-Maria Stan, postfaţă de Doru Dumitrescu).

Revenind la lucrarea lui Christine Mondon, aş sublinia de la început titlul lucrării, Rudolf de Habsburg: Mayerling sau sfârşitul unui imperiu, care este foarte sugestiv. De altfel, autoa­rea apreciază pe bună dreptate că: „Dacă afacerea Mayerling a captivat într-atât spiritele este pentru că a căpătat un caracter premonitoriu, prevestind sfârşitul imperiului. Lipsit fiind de un moştenitor direct, tronul Habsburgilor revine nepotului lui Franz Joseph, arhiducele Franz Ferdinand, a cărui asasinare, la Sarajevo, pe 28 iunie 1914, antrenează Europa într-una dintre cele mai cumplite tragedii din istoria ei.”

Pornind de la titlul inspirat al lucrării, apreciem că între Mayerling şi Sarajevo există o evidentă legătură şi destule simi­larităţi. Acesta este şi motivul pentru care prefaţa am pus-o sub semnul celor două localităţi de tristă memorie, repere semnifi­cative ale istoriei europene.

(...)

Christine Mondon îşi construieşte cu măiestrie eşafodajul, urmărind, atentă la nuanţe, evoluţia eroului în toate ipostazele sale – precursorii, mediul familial, copilăria, formarea intelec­tuală şi pentru viaţă, maturitatea cu proiectele ei reformatoare, viaţa sentimentală tumultoasă şi, într-un final, tragedia. Au­toarea trece în revistă toate scenariile pe care sfârşitul tragic le-a generat, dar evită să dea un verdict clar. Apreciază ca ve­rosimil atentatul, dar lasă misterul să plutească în continuare.

O carte foarte bine informată, o lectură tulburătoare pe alocuri, despre un destin frânt prea devreme, ce s-a transformat din chiar momentul dispariţiei eroului într-un mit, refuzând cu încăpăţânare să se lase dezlegat în pofida scurgerii vremii.”

 
 

Immaculee Ilibagiza, Steve Erwin

Mărturie din iad

În mijlocul genocidului din Rwanda

Editura Corint

Traducere din limba engleză de Diana Dumitru. Prefaţă de Marian Voicu.

Immaculée Ilibagiza s-a născut în Rwanda şi a studiat inginerie electronică şi mecanică la Universitatea Naţională. Şi-a pierdut cea mai mare parte a familiei în timpul genocidului din 1994. Patru ani mai târziu a emigrat în SUA şi a început să lucreze la Naţiunile Unite din New York. Acum este oratoare şi scriitoare. În 2007 a înfiinţat Fondul de Caritate The Left to Tell care ajută la susţinerea orfanilor din Rwanda. Immaculée deţine titlul de doctor onorific acordat de Universitatea Notre Dame şi de Universitatea St. John. A primit în 2007 Premiul Internaţional Mahatma Gandhi pentru Reconciliere şi Pace. 

Immaculée Ilibagiza a crescut într-o ţară pe care o iubea, înconjurată de o familie pe care o preţuia. În 1994, lumea sa idilică a fost distrusă odată ce Rwanda a fost supusă unui genocid sângeros, o avalanşă de crime care a durat trei luni şi în care şi-au pierdut viaţa aproape un milion de ruandezi. Membrii familiei lui Immaculée au fost ucişi cu brutalitate, dar, în mod incredibil, ea a supravieţuit măcelului. Timp de 91 de zile, împreună cu alte şapte femei, a stat ascunsă în baia strâmtă a unui pastor local, în vreme ce sute de ucigaşi înarmaţi erau pe urmele lor.

„Immaculée Ilibagiza avea 22 de ani şi era studentă. Urma să îşi piardă părinţii şi doi fraţi în masacre. Singurul frate care i-a rămas a supravieţuit pentru că era student în Senegal. Mărturia ei este una dintre cele mai puternice confesiuni despre urgia răului şi salvarea prin credinţă, despre puterea de a-i ierta pe ucigaşi şi de a te salva astfel. Cartea pe care o veţi citi nu vă va lăsa indiferenţi şi, poate, vă va transforma pentru totdeauna.” Marian Voicu

„O carte care inspiră şi schimbă vieţi. De îndată ce ai întors prima pagină, vei fi o altă persoană. Nu o vei uita niciodată pe Immaculée şi nu vei uita nici ce înseamnă să accepţi şi să te bucuri de viaţă până şi în cele mai întunecate vremuri.” New York Times

 
 

Mukesh Kapila, Damien Lewis

Masacrul din Darfur

Singur împotriva răului

Editura Corint

Traucere din limba engleză de Carmen Ion. Prefaţă de Marian Voicu.

Implicat de multă vreme în găsirea de soluţii în crizele umanitare şi epurările etnice din Irak, Rwanda, Srebrenica şi Sierra Leone, Mukesh Kapila, fostul şef al misiunii ONU în Sudan, a sosit la Khartoum în 2003, cu hotărârea fermă de a face tot posibilul pentru a opri crimele în masă din această ţară.

Masacrul din Darfur este un adevărat strigăt de indignare, puternic şi plin de pasiune. Este povestea unui om împins la acţiuni extreme de reticenţa celor aflaţi la putere de a opri exterminările, dar şi o analiză a motivaţiilor care l-au făcut să ia poziţie şi să se opună, de unul singur, indiferenţei şi venalităţii globale.

Volumul este scris în maniera unui thriller, autorul folosindu-şi puterea conferită de postul pe care îl ocupa şi totodată riscând totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de primul genocid din secolul al XXI-lea, cel din Darfur.

„Prin expunerea sa personală şi emoţionantă, Kapila ne obligă să luăm act de genocidul din Sudan: grămezile de cenuşă, corpurile contorsionate, ochii goi ai femeilor mutilate şi tăcerea insuportabilă a unui sistem care îi tratează pe unii oameni ca fiind superiori altora. El a arătat adevărul pentru a ne da tăria şi a ne provoca să îi urmăm exemplul în încercarea de a pune capăt acestor crime monstruoase.” General-locotenent Roméo A. Dallaire

 „Într-una dintre cele mai întunecate epoci din istoria omenirii, Mukesh Kapila a adus la cunoştinţa întregii lumi crima supremă: genocidul.” – Mia Farrow

Dr. Mukesh Kapila, în prezent profesor la Manchester University, este ex­pert în probleme umanitare şi diplomat internaţional. A lucrat în peste 130 de ţări în funcţii de conducere pentru guvernul britanic, ca şi pentru Organizaţia Naţiunilor Unite, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie. Ca urmare a experienţei pe care a acumulat-o în diverse puncte fierbinţi de pe glob, Kapila s-a concentrat asupra prevenirii genocidului şi a altor crime îngrozitoare împotriva umanităţii în cali­tate de reprezentant special al Aegis Trust.

Damien Lewis este un autor britanic multipremiat de bestselleruri internaţionale, publicate în peste 30 de limbi. A colaborat la scrierea mai multor memorii incitante de mare succes, printre care Slave, povestea lui Mende Nazer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO