Ziarul de Duminică

Dumnezeu vine întotdeauna la timp/ de Stelian Ţurlea

Dumnezeu vine întotdeauna la timp/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

24.02.2012, 00:02 157

Tennessee Williams

Memoriile unui bătrân crocodil

Editura ART

Traducere de Antoaneta Ralian. Cu o sinceritate şi o relaxare pe alocuri aiuritoare, marele dramaturg îşi livrează pe tavă toate slăbiciunile: homosexual declarat, alcoolic, dependent de amfetamine şi de barbiturice, depresiv, paranoic, obsedat de opera lui. Toate, însă cu umor, ironie şi autoironie. Nu lipsesc din povestea acestei vieţi nici momentele de maximă intensitate emoţională, cum ar fi relaţia specială pe care a avut-o cu sora lui, Rose, bolnavă psihic, sau moartea partenerului său Frankie, cu care a trăit paisprezece ani. La fel cum nu lipsesc nici relatările savuroase despre prietenii lui, toţi celebri: Gore Vidal, Truman Capote, Elia Kazan, Marlon Brando, Vivian Leigh, Anna Magnani, Elizabeth Taylor. Poate că singura lecţie la care ar trebui să medităm la finalul acestei lecturi este că "Dumnezeu nu vine când îl chemi, dar întotdeauna vine la timp."

Anul trecut, în 2011, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea dramaturgului, unul dintre cei mai importanţi ai secolului al XX-lea, care a câştigat de două ori Premiul Pulitzer pentru "Un tramvai numit dorinţă" (1947) şi "Pisica pe acoperişul fierbinte" (1955).
De ce memoriile unui bătrân crocodil? Autorul spune pe acelaşi ton frust, cu care ne-a obişnuit şi în piesele sale, că a fost sfătuit la un moment dat de cardiologul său să se întoarcă la Key West şi să trăiască ca un crocodil. "Nu ştiu cum trăiesc crocodilii, decât că se bălăcesc într-o mocirlă, şi acest gen de viaţă nu mă atrage mai mult decât moartea", mărturiseşte Williams în memorii.
Mari actori au jucat în piesele sau în ecranizările după textele sale, printre care Anna Magnani, Burt Lancaster, Vivien Leigh, Marlon Brando, Al Pacino, Katharine Hepburn, Elisabeth Taylor, Paul Newman, Robert Redford, Bette Davis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO