Ziarul de Duminică

După ce a văzut moartea cu ochii/ de Paul Herlo, Elena Băgescu

După ce a văzut moartea cu ochii/ de Paul Herlo, Elena Băgescu

După ce a văzut moartea cu ochii

Autor: Paula Herlo, Elena Băgescu

04.05.2012, 00:03 92

Fost traficant si consumator de droguri, un tanar a gasit puterea de a renaste din propria cenusa. Dupa sase de puscarie, libertatea i-a adus credinta ca o poate lua de la capat. S-a intors la scoala, a devenit voluntar intr-un spital si deseori se intoarce la penitenciar pentru a le vorbi detinutilor despre riscul consumului de droguri si mai ales despre libertate.

Are 32 de ani si cam atat. A ajuns pana aici fara sa faca ceva cu viata lui, fara sa construiasca, sa daruiasca, sau sa aiba un rost. Isi spune povestea cu lux de amanunte, desi stie ca asta nu-l ajuta neaparat sa o ia de la capat. Insa de un lucru e sigur: cei ce-i vor asculta povestea vor invata ceva. Cum a ajuns un traficant de droguri sa ajute azi bolnavii de cancer sau alti dependenti e o istorie lunga presarata cu ani de detentie, regrete si intr-un final sperante.

Dragos Manole s-a nascut intr-o familie de oameni respectabili. A crescut in cartierul Berceni din Bucuresti, iar pana in clasa a VII-a a fost premiant. Viata lui avea sa se schimbe insa in primii ani de liceu cand a intrat intr-un grup care-si imagina ca libertatea inseamna droguri si alcool. "Prima doza am luat-o la 16-17 ani fara sa ma gandesc ca o sa devin dependent; nici prin cap nu-mi trecea... Prima doza mi-a dat-o un prieten. Il vasusem de mai multe ori ca se droga si am zis: "Ia fa-mi si mie putin..."

De la consum pana la trafic de droguri n-a fost decat un pas. Avea nevoie de bani ca sa-si hraneasca dependenta. Devenise cunoscut in cartier si era baiatul rau care putea sa rezolve orice. In ultimul an de liceu chiar si-a facut debutul pe micile ecrane dupa ce alaturi de cativa prieteni a participat la lupte de strada in statiunea Neptun.

Desi rebel, a stiut ca trebuie sa termine licel. Mai mult, constient ca are nevoie de o meserie, a facut Scoala Postliceala de Asistenti Medical, si trei ani a lucrat pe ambulanta. N-a renuntat la droguri, insa in afara de apropiati nu stia nimeni. La 22 de ani era arestat si condamnat pentru consum si trafic de droguri. A facut sase luni de inchisoare, restul de patru ani i-a primit cu suspendare. Ajuns intr-o lume in care supravietuiesc doar cei puternici, Dragos a invatat primele reguli la varsta la care altii isi fac primele planuri de viata.

Dupa sase luni de puscarie avea sa se intoarca la vechiul anturaj, la droguri, in strada. Prietenii, familia, au inteles atunci ca e pierdut. Asa a trait pana a fost arestat din nou. Se intampla in 2006, intr-o zi de iunie. "Am avut un ragaz asa un minunt si in minutul ala mi s-a derulat toata viata prin fata ochilor." Acela a fost primul moment in care Dragos a inteles ca viata lui s-a terminat.A primit 12 ani de inchisoare pentru consum si trafic de droguri. A facut recurs , iar pedeapsa i s-a redus la 9 ani . S-a intors la Jilava constient ca-si va petrece tineretea dupa gratii.

Familia si prietenii nu-i mai dadeau nici o sansa. Pana si el se gandea ca anii de puscarie nu sunt decat o prelungire a agoniei si ca el, viata lui, viitorul erau compromise.

Inchis intr-o camera cu 25 de detinuti, a inceput procesul de dezintoxicare fortat. A trecut prin momente crunte in care nu-si dorea decat sa moara.

Cat timp a stat dupa gratii a avut grija sa-si faca un renume printre detinuti. Anul trecut cand i-a vizitat Van Damme, Dragos a avut grija sa-i lase starului o amintire. La vremea aceea era deja membrul unei comunitati terapeutice care se adresa fostilor consumator de droguri din puscarie. Creata cu finantare norvegiana prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, comunitatea l-a ajutat pe el sa se redescopere si sa priveasca viata altfel. De fapt aceea a fost sansa lui.

Comunitatea e formata din 25 de detinuti, izolati complet de restul intemnitatilor. Fostele camere de detentie au fost transformate in dormitoare, bucatarie si ateliere de lucru. Dragos a fost primul membru si tot el a condus grupul pana in ziua in care s-a eliberat.

La ei se intoarce din cand in cand si ii ajuta in grupul de terapie. Vrea sa-i ajute pe cei ramasi sa-si gaseasca drumul dupa ce ies pe poarta penitenciarului. N-a pastrat legatura cu nici unul dintre prietenii cu care se droga. Unii au fost arestati, iar altii au murit din cauza unor supradoze.

Dragos e in opinia specialistilor din comunitatea terapeutica un caz de succes. De atlfel in cererea de eliberare conditionata, faptul ca a facut parte din comunitate a cantarit mult. Iar recomandarile specialistilor l-au scos din inchisoare cu trei ani mai devreme. Isi aminteste in detaliu prima zi de libertate. Cand s-a vazut liber, Dragos a inceput sa-si puna ordine in viata. S-a intors la scoala ca sa-si echivaleze studiile si cu ajutorul familiei s-a apucat sa renoveze casa in care a fost arestat. Munceste cot la cot cu prietenii lui sa termine casa pe care o va inchiria.

Are putini prieteni, cei vechi care ii stiu povestea si care l-au vizitat acolo, dupa gratii. Teo e cel care i-a facut ultima vizita inainte de liberare. Au crescut impreuna, doar ca au luat-o pe drumuri diferite. Teo s-a casatorit, s-a angajat la banca, iar acum se pregateste sa emigreze in Canada. Ei sunt cei care vad cel mai bine cat de mult s-a schimbat.

A ales viata si se bucura de ea. Stie ca marturisile lui vor inchide multe usi, dar spera totusi ca vor fi cativa care i le vor deschide. Oameni care au trecut prin experiente asemanatoare, sau pur si simplu dispusi sa le dea celor ca el o sa sansa. Una a primit-o deja de unde se astepta mai putin: conducerea unui spital din Bucuresti. Practica a facut-o in Spitalul Sfantu Luca in sectia de oncologie. Dupa ce a termiant perioada de evaluare a cerut directorului sa-i permita sa ajute in continuare bolnavii de cancer. "Stand aici o luna am vazut greutatile oamenilor, nevoile oamenilor, am zis ca e nevoie de ajutor si de aia am facut cerere pentru voluntariat ."

Nu e un sfant, dar nici golan nu mai e. Ar vrea sa fie privit asa cum se vede el in oglinda: un tanar care vrea o sansa. Pentru ca el si-a dat-o deja, pentru ca viata lui abia acum incepe, pentru ca a gustat din succesul celor care ajutand pe altii se ajuta pe ei. Porneste in viata la 32 de ani fara sa aiba garantia ca cineva, vreodata, va trece peste de trecutul lui. Stie ce stigmat poarta si de aceea poate nici nu aduna prea multe argumente in favoarea lui. Dupa 6 ani de detentie si 15 ani de la prima doza de heroina, Dragos trage linie si vrea sa o ia de la capat. Ajutat inca de familie, Dragos isi cauta drumul. Are visuri, sperantate, dar mai ales certitudinea ca e pe drumul cel bun. A murit de multe ori si a renascut o sigura data, in ziua in care dupa sase ani de detentie iesea liber intr-o lume in care el e pregatit sa o ia de la capat. Stie ca poarta in spate povara celui care a dezamagit de prea multe ori, dar mai stie ca asta e ultima lui sansa de a demonstra celor din jur si mai ales lui ca cei care-au vazut moartea cu ochii vad viata ca pe un mare dar de care se bucura in fiecare zi.

Reportaj difuzat în emisiunea "România, te iubesc!" din 8 aprilie 2012

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO