Ziarul de Duminică

Echinox - patru decenii

25.11.2008, 17:17 60

Binenteles, orice aniversare e ca iarna, te ia prin surprindere! In decembrie se implinesc patruzeci de ani de la aparitia revistei Echinox si mai mult de patru decenii de la inchegarea unui grup cultural care, nu o spun eu, a marcat destul de vizibil cultura romaneasca, macar in primul deceniu de existenta.
Daca tinem cont de conditiile politice in care s-a afirmat, Echinox a insemnat mult, daca ne gandim la ce ar fi trebuit sa fie in conditii de normalitate, raspunsul e greu de dat. Dar toate lucrurile au masura lor. Practic, Echinox a fost un produs al momentului istoric, un moment de relativa liberalizare, unde macar puteai sa incerci. Asta nu asigura, neaparat, reusita. Era clipa unei primeniri, iar cine a avut capacitatea de a intelege momentul, a infaptuit. Primul lucru care trebuie spus despre aceasta revista este acela ca ea s-a cerut, chiar imperativ, si ca nu s-a dat. Exista o efervescenta, o neliniste creatoare, un entuziasm, indeajuns de stapanit pentru a fi si productiv, incat cei care au consimtit la aparitia gazetei au inteles ca este mai folositor pentru ei sa apara decat sa o interzica. Iar in rigiditatea usor fisurata a sistemului a fost suficient sa nu ne lasam struniti, chiar daca eram hartuiti, pentru a trece dincolo de limita care ne conferea legitimitatea prezentei. Important era faptul ca nu eram o structura care sa-si doreasca conservarea, ci o stare de spirit care nu avea nimic de pierdut. Doar de castigat, pentru ca supravietuirea revistei si a grupului era principala victorie, principalul castig. Era ceva cu totul atipic pentru tot ce se intamplase in societatea romaneasca in deceniile precedente si in cele care au urmat. Nu doream bani, nu doream functii, nu doream sa ne aranjam viitorul, nu doream decat sa ne putem exprima si, mai mult decat atat, doream sa punem in circulatie ceea ce parea ingropat si uitat, valori, idei, texte.
Ce avea revista Echinox in primul numar, care sa dovedesca si atunci si acum ca era altceva? Tot ce voi afirma in continuare se bazeaza pe fapte si depind de stiinta mea. Era o revista care aparea cu texte in limba romana, maghiara si germana, sub redactia aceleiasi echipe in care se gaseau studenti din diferite facultati ale Universitatii. Primul numar avea un articol-program in care se sublinia necesitatea continuitatii in cultura si reconectarea cu marile culturi ale lumii. In primul numar se aflau, intre altele, comentarii de Cioran, Eliade, traducerea unui text fundamental din Heidegger, literatura originala. Dupa stiinta mea trecusera multi ani de cand aceste nume nu mai circulasera public. Nu era o obraznicie ori un fapt de curaj, ci reflectarea unei stari de spirit si a unei tendinte de asumare a unei realitati culturale pana atunci sever ocultate.
Echinox a fost prima revista de cultura a studentilor, dar pentru a nu ramane singura - si de aceea, ciudata -, au mai aparut alte cateva intre care amintesc Convingeri comuniste la Bucuresti si Opinia studenteasca la Iasi. Apoi au mai aparut si alte publicatii in orasele universitare, inclusiv la Cluj. Cu toate acestea Echinox a avut o particularitate unica, in acele vremi. Era singura publicatie din Romania care nu avea pe frontispiciu propozitia definitorie pentru o publicatie aparuta in sistem: "Proletari din toate tarile, uniti-va"! In acest caz era vorba nu de curaj, ci de obraznicie. Obraznicia a durat pana in 1989. Ea a durat, insa redactorul-sef de atunci a fost dat afara si s-a aflat la un pas de exmatriculare. Cert este ca noua conducere poate a fost mai putin obraznica, dar a continuat cu tact si mici jocuri de glezna linia de prezenta culturala a revistei, inceputa cu primul numar. Fostul redactor-sef a devenit adjunct, e vorba de subsemnatul, iar noul nu a fost impus, ci a fost ales de tinerii studenti. Numele sau e Ion Pop. Aparitia si continuitatea revistei sunt datorate si lui Marian Papahagi, plecat atunci la studii la Roma, iar acum plecat dintre noi la bunul Dumnezeu. Pentru ca 40 de ani te indeamna la meditatie, astazi ma intreb daca ieri s-ar fi putut face mai mult. Probabil ca da, insa uitandu-ma astazi in jur, nu sunt sigur ca ar fi folosit la ceva.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO