Ziarul de Duminică

EDITORIAL / Un film senzational cu poetul Eminescu. Detalii pe blog

EDITORIAL / Un film senzational cu poetul Eminescu. Detalii pe blog
20.01.2009, 16:53 106

Ieri, pe 15 ianuarie, m-am gandit la ratele pe care le am de platit, la cursul monedei unice europene, la domnul Boc, la iarna care se incapataneaza sa nu fie ca vara si la Eminescu. Am zabovit putin mai mult asupra ultimului si mi-am propus sa verific actualitatea unui text pe care l-am scris acum 17 ani, in deschiderea unui dialog cu Petru Cretia. Iata-l: "Se stie ca indelung infometatului si insetatului nu trebuie sa i se dea prea mult, dintr-o data, sa manance si sa bea. Altfel, el chiar poate muri. La fel revin si scafandrii din adancul apelor: incet, respectand cu strictete treptele de decompresiune. Cu toate astea, dupa ce ne-am luat – chiar asa – ratia de libertate, am dat buzna. La ce? Sa fim iertati pentru alaturare, dar ne-am bulucit la Sex, Dumnezeu si Eminescu. Sexul ar fi trebuit sa fie masura dezinhibarii noastre si, din ilegalitatea temei, am sarit peste normal si ne-am trezit drept in penibil. Dumnezeu e o cale, si nu una usoara. Poate tocmai de asta, din El s-au facut acum brelocuri pe care orice posesor de masina isi poate zornai cheile, ca semn al opulentei si al visului implinit. Eminescu a fost un om care a trait pe ici, pe colo, in Romania diverselor geometrii politice intre anii 1850 si 1889. In timpul acesta el a fost copil, apoi a crescut, a citit, a scris, a iubit, a fugit cu saltimbancii, si-a facut vreo cateva poze, apoi a innebunit si a murit. Dupa aceea, au vrut sa i se uite in cap, sa vada ce avea el acolo, dar, luati cu treaba cum erau, contemporanii sai i-au uitat creierul intr-un borcan, unde acesta s-a si stricat. Acum, din Eminescu s-au facut fasiute, numai bune de lipit pe manseta gazetelor si de spus la popor ca una sau alta. Mai la Est, Eminescu este un fel de Unire, din pacate in absenta acesteia."

Mi se pare ca textul nu este inca depasit – este doar o parere personala.
M-am gandit iarasi la rate si la cursul euro, apoi mi-a trecut prin cap ca, daca ar fi scris acum ce a scris la vremea lui in presa, gazetarul Eminescu ar fi fost scurt si fara prea multe explicatii dat afara. Mi-a zburat apoi gandul la gazul rusilor, la macelul din Gaza si la povestea de dragoste dintre Eminescu si doamna Micle. Daca s-ar fi iubit acum, ar fi facut deliciul rubricilor "senzationale" si ar fi tinut prima pagina a oricarei publicatii de scandal care se respecta (cu tot cu Maiorescu, Caragiale si Mite Kremnitz). Povestea lor ar fi inundat sectiunea video a site-urilor specializate in "dezvaluiri incendiare" si ar fi sufocat blogosfera.
Una peste alta, cred ca Eminescu s-a nascut la vreme si a murit la timp: a apucat sa-si publice articolele politice asa cum le-a scris si n-a apucat sa faca deliciul paparazzilor. Asa, de pe urma lui ne-au ramas vreo patru sau cinci poze si cateva zeci de kilograme de opera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO