Ziarul de Duminică

EDITORIAL/ Ziua Cartii

EDITORIAL/ Ziua Cartii
21.04.2010, 15:45 82
La23 aprilie se sarbatoresc mai multe evenimente: este ZiuaBibliotecarului, Ziua Drepturilor de Autor, Ziua Cartii. Aceastadin urma e o sarbatoare la nivel mondial, dupa ce UNESCO a hotaratastfel in anul 1964. La 23 aprilie 1616 au disparut doi titani ailiteraturii universale - William Shakespeare si Miguel deCervantes. Ziua e, intr-un fel, si un omagiu adus lor. De multiani, sarbatorim, chipurile, si noi Ziua Cartii. Nu cred sa fisimtit cineva asta.
Fireste, evenimentul este bifatin calendarul birocratilor culturali, ici, colo se organizeaza vreoreuniune la care sunt adusi ca niste moaste scriitori dornici sa sefaca cunoscuti sau sa citeasca din opera lor, asa cum pe vremuri nuprea indepartate caminele culturale consemnau sarbatorile impuse deregim. Uneori, din ce in ce mai rar, se fac promisiuni ori planuriprivind imbunatatiri ale domeniului cartii - inlesniri pentrueditori, pentru biblioteci, pentru autori, asigurari ca vor fi banimai multi si facilitati legislative, indemnuri ca macar tanarageneratie sa revina mai cu sarg la lectura. Dar nimeni nu simte saunu stie de vreo schimbare, de vreo miscare, de vreoinnoire.
Anul acesta, la fel ca anultrecut, scuza plauzibila ar fi criza economica: problemeleeconomiei sunt mult mai grave decat situatia specifica din domeniulcartii. Nimeni nu neaga efectele crizei, dar legatura nu e neaparatcauzala si directa, deoarece indiferenta fata de acest domeniu afost aceeasi si inainte de aparitia crizei. Pana si profesionistiilecturii, criticii literari, au inceput sa citeasca selectiv saudoar sa "frunzareasca" volumele pe care le primesc. Nu suntnedrept, sunt doar trist, vehementa mea e iscata din convingerea canimic nu se va schimba nici acum, nici in viitorulimediat.
Nu invinovatesc pe nimeni in modspecial. Nu arunc anatema asupra cuiva anume. Stiu, pe de altaparte, ca sunt foarte multi cei care gasesc inca placere inlectura, care mai cumpara carti, asa cum sunt altii care sestraduie sa tipareasca volume frumoase. Poate sunt prea putini?Poate ar fi bine sa spunem ca noi, romanii, nu (mai) sarbatorimZiua Cartii decat de forma, o mentinem insa in calendarul desindrofii alaturi de alte zeci si zeci de zile/prilejuri deamintire, pentru ca, pur si simplu, nu mai citim? Aproape ca amuitat sa mai cumparam o carte si nu lipsa banilor este neaparatcauza, asa cum am uitat sa mai citim, orbiti de spectacolulfascinant si otravitor al televiziunilor.
Am aflat de curand de un obiceicatalan. Ca la toti crestinii, si in Catalunia este ziua SfantuluiGheorghe (Sant Jordi). Traditia cere ca barbatii sa daruiasca inaceasta zi femeilor un trandafir, iar ele sa le daruiascabarbatilor o carte. Ma gandesc sa adaptez ideea, sa ma tin de ea sisa le cer prietenilor sa faca aidoma, chiar daca stiu ca are sanseinfinitezimale sa devina obicei. Voi cumpara carti pe care le voioferi eu femeilor mai apropiate sau dragi, convins ca voi primi inschimb un zambet care-mi va lumina ziua.
Asa voi contribui intr-un felpropriu la Ziua Cartii, cu gandul la dificultatile enorme alebietilor editori. Pana la anul e insa atat de mult, incat mi-eteama ca aceia care ar face ca mine or sa uite...

STELIAN TURLEA (n. 1946) aurmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti,a fost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista"Lumea", a condus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoiziarul "Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef aldepartamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV,din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Esteautorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentrucopii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit PremiulUniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), PremiulAsociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturapentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO