Ziarul de Duminică

Eugeniu Carada, omul din umbra

Eugeniu Carada, omul din umbra

"In postura de creator al Bancii Nationale a Romaniei, E. Carada secondeaza in plan economic actiunea lui I.C. Bratianu in plan politic. Dupa cum, odata marele sau prieten disparut, este principalul sustinator al fiului acestuia, I.I.C. Bratianu, caruia ii inlesneste accesul la sefia partidului."

06.06.2008, 20:01 896

Era Carada si membru al vreunei societati masonice? Nu avem date, dar n-ar fi exclus. La Paris stabileste legaturi cu publicatiile L?homme libre, Le Siecle, La semaine financi?re. Scrie pentru ele stiri din Romania. Il cunoaste si pe Victor Hugo, "un egoist vanitos, dar ce talent!". Ii intalneste pe revolutionarul ceh Rieger, pe Mazzini, visatorul care inca mai spera ca va provoca o revolutie "simfona si sincrona" in toata Europa. Pentru a-l vedea pe Mazzini, Carada face mai multe calatorii la Londra, unde revolutionarul italian conducea Comitetul Democratic European, si poarta cu el o destul de vie corespondenta.
Mihail Romascanu, care scrie o carte despre E. Carada in 1937, presupune ca eroul cartii sale a calatorit la Venetia, pe atunci ocupata de austrieci, pentru a tine legatura cu mazzinienii de aici. In 1866, ii inlesneste legaturile lui I.C. Bratianu, marele sau prieten de o viata, cu lumea politica pariziana pentru gasirea unui inlocuitor lui Al. I. Cuza. In 1870, Carada este capul organizarii a ceea ce s-a numit Republica de la Ploiesti. Este vorba de intentia liberalilor de a-l inlatura pe Carol I in contextul Razboiului Franco-Prusac. Proiectul a esuat, iar Carada a evitat pana la moarte sa-l intalneasca pe suveran sau sa primeasca vreo demnitate in stat care presupunea semnatura regelui. Nu mergea nici pe Calea Victoriei, ca sa nu treaca prin fata Palatului Regal (Carol I i-a respectat dorinta cat Carada a fost in viata, dar la moartea lui, la 10 februarie 1910, a cerut anume ca funebrul cortegiu sa treaca prin fata Palatului si garda sa-i dea onorul cu drapel si muzica. Mare gest!).
In Razboiul de Independenta, Carada e alaturi de I.C. Bratianu in toate demersurile acestuia, in tratativele cu rusii, cu austriecii si la Pacea de la Berlin. Este seful Ocultei liberale, al grupului format din M. Pherekyde, Anton Carp si E. Carada care sta la baza tuturor deciziilor din partidul lui I.C. Bratianu.
In postura de creator al Bancii Nationale a Romaniei, E. Carada secondeaza in plan economic actiunea lui I.C. Bratianu in plan politic. Dupa cum, odata marele sau prieten disparut, este principalul sustinator al fiului acestuia, I.I.C. Bratianu, caruia ii inlesneste accesul la sefia partidului. Un rol putin stiut il are Carada in sustinerea romanilor din afara granitelor statului roman de atunci. Cu banii dati de el sunt ridicate scoli si biserici, ca, de pilda, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Brasov sau Catedrala de la Varset. "In imprejurari grele, cand oamenii conducatori ai tarii libere nu puteau sau nu indrazneau sa faca nimic pentru noi - cum spunea evocator Liviu Rebreanu in 1924, la ridicarea statuii lui Carada -, el platea amenzile tribunalelor unguresti care tinteau sa ne inabuse ziarele, subventiona publicatiile noastre, ne ajuta sa sustinem scolile si sa cladim biserici."
Ioan Rusu Abrudeanu gaseste in arhiva lui Carada nenumarate insemnari despre sumele de bani trimise in Transilvania si Banat pentru sustinerea scolilor si bisericilor romanesti. Lideri nationali precum Iuliu Maniu, Alex. Vaida-Voevod, Miron Cristea sunt sustinuti financiar de E. Carada. Nu erau banii lui. Erau ai Bancii Nationale, dar, gratie lui, acesti bani erau cheltuiti unde si de cine trebuia. In septembrie 1906, el il aduce in secret pe Miron Cristea la Florica, la mormantul lui I.C. Bratianu, unde, impreuna cu fiul acestuia, I.I.C. Bratianu, jura amandoi inchinarea vietii lor implinirii idealului national. "Sub pedeapsa lui Dumnezeu." Si a fost sa fie! Gratie lui Dumnezeu. Dar si gratie unor oameni ca Eugeniu Carada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO