Ziarul de Duminică

EUROPAfest 2016, o poveste de succes/ de Ziarul de duminică

EUROPAfest 2016, o poveste de succes/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

06.05.2016, 00:07 210

Caracterizat prin autenticitate, diversitate şi ţinută, EUROPAfest face parte din elita festivalurilor europene, contribuind cu fiecare ediîie la promovarea unei imagini pozitive a României în întreaga lume. Singurul festival din Europa care reuneşte 4 genuri muzicale - jazz, blues, pop, clasic – continuă şi în 2016 cu  concerte de excepţie. Sub sloganul It's all about live quality music!, EUROPAfest prezintă în perioada 12–21 mai, peste 300 de artişti din 43 de ţări - Europa, dar şi invitaţi speciali din SUA, Australia, Venezuela, Hong Kong sau Japonia.

EUROPAfest este primul eveniment căruia Casa Regală din România i-a acordat Inaltul Patronaj. În 2015, valoarea festivalului a fost reconfirmată de Comisia Europeană şi Parlamanetul European prin acordarea titulaturii EFFE, Europe’s Finest Festivals.

Ca în fiecare an festivalul aduce o varietate de artişti din toată lumea. Cei mai mulţi se află pentru prima oară în România, aducând acel aer de prospţime şi noutate, apreciat de spectatori şi specialisti deopotrivă. Prin concertele oferite în Bucureşti şi Sibiu, atât pe scene traditionale, cât şi în spaţii neconvenţionale, muzicienii de la EUROPAfest reuşesc să creeze emoţie şi experienţe memorabile fiecărui ascultător.

Cele 10 zile de festival aduc o agendă plină – concerte, concursuri internaţionale,  recitaluri, jam sessions, sesiuni de autografe, workshopuri, pentru ca totul să culmineze cu Concertul de Gala din 21 mai. Evenimentele EUROPAfest se desfăşoară in locaţii diferite pentru a da posibilitatea manifestărilor paralele: Teatrul Odeon, Sala Teatrelli, Sala Auditorium – Institutul Cervantes, Institutul Italian, Sala Arcub Gabroveni, Sala Thalia, Sala Rossini, Sala Enescu, Sala Berlioz, Ibis Caffe L’Estaminet si Athenee Palace Hilton.

Directorul festivalului, Luigi Gageos declara: „Fiind muzician, am creat EUROPAfest cu pasiune. Am ales în echipă oameni care cred cu tărie că muzica adevărată va dăinui şi se va bucura de apreciere, dincolo de contextul comercial, cu branduri care apar peste noapte, prin tactici de marketing. În cei 23 de ani de existenţă am ales intenţionat să punem accentul pe conţinut, pe diversitate, pe noul val de artişti si mai putin pe imagine, pe împachetarea frumoasă care să vândă. Cred că avem un public avid de frumos, de lucruri de calitate care apreciază un festival autentic şi mă bucur să văd că numărul spectatorilor creşte exponential de la an la an.”

 

Agenda EUROPAfest reuneşte 10 evenimente.

Cele mai apreciate evenimente care se desfăşoară sub umbrela EUROPAfest sunt:

 

12 mai - Opening Gala Concert – Bucuresti & Sibiu

EUROPAfest îşi deschide portile cu un dublu concert – Bucuresti - Sibiu pe 12 mai. Dacă pe scena Teatrului Odeon se vor auzi acorduri de blues, pop si jazz, cu Dan Papirany Band / Australia, Noua Zeelanda şi Far from Carolina / UK, SUA, pe scena Sălii Thalia din Sibiu va avea loc un concert simfonic cu laureata EUROPAfest 2015, Ekaterina Valiulina / Rusia, Elvetia alături de orchestra Filarmonicii din Sibiu.

 

14 – 21 mai Bucharest International Jazz Competition

Cotat de BBC intre primele 3 concursuri de jazz din Europa, Bucharest International Jazz Competition sărbătoreşte a 10-a editie. Sub sloganul „100% jazz  and more” evenimentul invită publicul să descopere jazz-ul in varietatea sa de forme in concertele oferite de noul val de artişti. 25 de trupe şi solisti din 26 de ţări, din Europa SUA, Canada sau Hong Kong,promit publicului roman jazz de calitate, seri caracterizate prin prospetime, originalitate, ritm, armonie şi combinatii inedite. Mai multe informatii pe www.jazzcompetition.ro.BIJC 2016 este un proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

 

14 - 21 mai Jeunesses International Piano Competition Dinu Lipatti

Cel mai puternic concurs din regiune şi nr. 1 în România, atât ca număr de participanti, cât şi ca nivel profesional, JIMCDL are misiunea de a descoperi si promova noile stele ale muzicii clasice. Desfăşurat anual din 1994, alternativ pentru pian, vioară, flaut, clarinet şi compozitie, evenimentul prezintă o varietate de „şcoli de muzică”, oferind un spatiu interactiv al schimburilor de idei, dar si experienţa unei competiţii deschise, obiective. In 2016,100 de pianisti din 35 de ţări se luptă pentru premii de 10.000 EUR.  

 

13 - 20 mai Caffe Festival Ibis

Cu un concept interesant, EUROPAfest – Caffe Festival Ibis mută concertele din spaţiile tradiţionale in spaţii neconvenţionale. Artistii din festival oferă concerte de jazz, blues si jam sessions in mijlocul audientei. Locaţia de tradiţie a evenimentului este Caffe L’Estaminet din cadrul Ibis Nord Hotel.

 

17 - 20 mai Master-classes si Workshopuri

Punctul de atractie îl reprezintă workshopul de pian condus de apreciata Dr. Jane Solose din SUA. De asemenea, vor avea loc ateliere de jazz.

 

21 mai - Gala EUROPAfest

Un eveniment de ţinută, o seară in care publicul are ocazia să reîntalnească cele mai apreciate prezente din festival. Punctul culminant al festivalului include decernări de premii, speech-uri ale invitaţilor speciali, momente de muzică bună si atmosfera speciala. Cu această ocazie are loc şi decernarea Diplomei de Excelenţă pentru susţinerea culturii, acordată de Casa Regală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO