Ziarul de Duminică

EVENIMENT / Festivalul de Teatru de la Sibiu: Purcarete, Zholdak, memoria lui Kantor – punctele-forte ale FITS 2009

EVENIMENT / Festivalul de Teatru de la Sibiu: Purcarete, Zholdak, memoria lui Kantor – punctele-forte ale FITS 2009

1. Woyzeck, foto Vladimir Lupovskoy; 2. Woyzeck, foto Vladimir Lupovskoy; 3. Voayage, Aquareves; 4. Monger, foto Gadi Dagon; 5. Medeea, foto Anna Bertozzi; 6. Livada de visini; 7. Coconi, foto Deutsch; 8. 3G Project

28.05.2009, 14:55 69


Adevarul este ca Sibiul are multe de oferit la inceput de vara: e unul dintre cele mai frumoase orase din tara in acest moment, cu un centru vechi complet renovat, „asternut" cu cafenele simpatice, la care poti sa zabovesti cu prietenii la soare. Seara, pe strazile orasului se joaca spectacole deambulatorii, dar poti alege si concertele din Piata Mare si de la Teatrul Thalia, precum si spectacolele de focuri de artificii. In apropiere de oras se gaseste cetatea Cisnadioara, in interiorul careia sunt programate, de asemenea, spectacole la orele noptii. Poti sa mai vizitezi Muzeul Satului Dumbrava Sibiului de la marginea orasului sau sa mergi putin mai departe pana la Ocnele Sibiului, vestite pentru baile lor termale.
E un oras-statiune in care poti face turism cultural, genul de loc in care poti petrece un concediu complet, cu programul plin, fara un moment de plicstiseala – si din pacate nu sunt multe locuri in tara care se pot lauda cu o oferta similara.
Pentru cei carora scena le este de ajuns, detaliile din programul editiei 2009 a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS) suna promitator: pe langa spectacolele de strada ce vor anima orasul in fiecare zi dupa ora 21.00, reprezentatiile sunt programate de la ora 17.00 la Teatrul Gong, de la ora 19.00 la sediul Teatrului National sau in cele doua Hale preluate de teatru pentru marile sale productii ce nu incap in sala de care dispune. In timpul festivalului poate fi vazut aici deja celebrul spectacol Faust, in regia lui Silviu Purcarete, dar si cea mai noua productie semnata de un alt regizor obisnuit al Sibiului, Andriy Zholdak – Woyzeck (o productie a Teatrului Academic „Cherkaski Sevcenko" din Ucraina). Un moment important al festivalului il reprezinta descinderea din Polonia a unei expozitii complete despre Tadeusz Kantor – ce poate fi vizitata zilnic la Cercul Militar din oras. Din Rusia vine o montare cu Livada de visini produsa de Centrul International Stanislavski, iar alte spectacole din Marea Britanie, Italia, Suedia, Franta, Irlanda, Polonia, Portugalia, Serbia si Romania completeaza programul din acest an.
 

Metamorfozele lui Purcarete

Programul s-a deschis in seara de 28 iunie cu spectacolul Metamorfoze dupa Ovidiu, o creatie semnata de Silviu Purcarete, care a avut premiera la Luxemburg in 2007 si a fost adaptata acum la un nou spatiu de joc neconventional: parcarea din Piata Teatrului, in centrul orasului. Scriam atunci cand am vazut spectacolul in curtea abatiei din Luxemburg, sub un cer plin de stele: „Purcarete arunca in aer nu numai ideea de spatiu teatral, ci, jucandu-se cu personajele mitologice, continua sa-si puna in functiune apetitul pentru parodie, ironia si distanta pe care le foloseste transformand spectacolul intr-o mostra de <>. O alcatuire vie, care, desi foloseste materia poetica produsa de un poet traitor cu mii de ani in urma, reuseste sa impresioneze, sa faca sa rada, sa puna pe ganduri oamenii de azi.
Cateva momente sunt jucate la limita periculozitatii, cu actorii transformati in adevarati acrobati si tin spectatorii cu sufletul la gura – zborul lui Icar, altele vibreaza de poezie – iubirea centaurilor sau moartea cerbului Acteon, multe starnesc rasul – precum Narcis-ul foarte contemporan, sau revolta – „uciderea" statuilor. Cu aceste Metamorfoze, Silviu Purcarete taie viu in constiinta spectatorilor care, asa cum stau sub stele, privindu-se ca intr-o oglinda, parca isi inteleg mai bine conditia de simpli muritori, manuiti asemeni unor marionete naive de catre zei cruzi, care se distreaza pe seama lor.
Cu teatrul coborand in oras – pe strazi, in piete, in tramvaie si parcuri – si cu o vreme ce promite sa tina partea organizatorilor, Sibiul poate deveni centrul cultural al Romaniei timp de cateva zile. E un moment potrivit sa fii acolo.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO