Ziarul de Duminică

Exploratorul

Exploratorul
04.11.2008, 16:39 66

Exploratorul, de Jack McDevitt (Nemira, 2008, trad. Antuza Genescu) este cea de-a treia carte din seria Alex Benedict (a patra va aparea la inceputul lui noiembrie 2008) si prima publicata la noi.

De ce a inceput Nemira cu cea de-a treia carte din serie? Poate datorita premiului Nebula luat in 2007, un motiv numai bun pentru a lansa un nou autor pe piata...
Exploratorul este un roman despre... o ceasca. O ceasca veche de 9.000 de ani, la care ajunge Alex Benedict, un negustor de antichitati, dar si descoperitorul lor. El si asistenta lui Chase Kolpath o iau pe urmele artefactului, in cautarea celor de la care a provenit. Lumea cautatorilor de antichitati e dura, concurenta e acerba si periculoasa (amenintari, atentate, razboaie in media), iar la ea se adauga si institutia oficiala Survey, care nu ii vede cu ochi buni pe "jefuitorii de morminte". Ne afam undeva in mileniul XII, la 9.000 de ani dupa ce margolienii, un grup inclinat spre libertati cetatenesti, au parasit Pamantul in secolul XXVIII spunand: "Parasim aceasta lume pentru totdeauna si avem de gand sa mergem atat de departe, incat nici Dmnezeu sa nu ne mai gaseasca". Dupa mii de ani, existenta acestora este pusa sub semnul indoielii, fiind considerati mai mult un mit decat o realitate a istoriei, de aceea gasirea lor - adica ceea ce urmareste Benedict - ar putea fi una dintre marile descoperiri ale istoriei. Omenirea este imprastiata pe cateva planete, dar "decorul" (peisaje, obiceiuri, tehnologie) nu este atat de spectaculos pe cat ne-am fi asteptat sau pe cat l-ar fi conceput alti autori de SF. McDevitt e temperat si, zic eu, bine face. Asa cum bine face si ca nu insista prea mult pe gadgeturi (desi unele sunt superbe!), preocupandu-se mai mult de actiune si de personaje. Macar de unul dintre ele, Chase, care este si personajul narator. M-a mirat insa subtirimea personajului Alex Benedict, dar, cum ne aflam la a treia carte din serie, putem presupune ca despre Benedict a avut timp sa vorbeasca mai pe larg in primele doua. Deocamdata, autorul este atras mai mult de Chase, care, ca narator, isi dezvaluie mult din personalitate, este un personaj bine construit, micile amanunte aruncate in text facandu-l foarte viu.
Fiecare capitol e introdus printr-un citat dintr-o scriere cunoscuta in lumile din carte, printre ele unele chiar interesante. Ca de pilda: "Talentul este important, perseverenta - necesara. Dar cand tragi linie, nimic nu este mai pretios decat norocul chior" sau "N-am inteles cum de aveau mutii politicieni, cand mintea lor era deschisa tuturor" (mutii fiind o rasa extraterestra telepata).
O carte care se citeste cu sufletul la gura, un scriitor atent la detalii si scormonitor al intelesurilor lumii si al mersului ei, al faptelor personajelor, o carte care impune un autor. Ma intereseaza, in continuare, McDevitt si romanele lui, ceea ce inseamna ca Nemira a castigat pariul incepand cu a treia carte din serie. Sa speram ca le va publica si pe celelalte.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO