Ziarul de Duminică

Expresivitatea portretului şi boema peisajului în pictură/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Stefan Luchian – Doamnă cu pălărie

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

22.01.2015, 23:44 224

Licitaţia 137 a Casei GOLDART-Ghildush îşi propune să prezinte colecţionarilor o serie de portrete şi peisaje realizate în stiluri şi tehnici diferite, aparţinând celei mai importante perioade din creaţia artistică românească. Începând cu un minunat portret de femeie de Ştefan Luchian, realizat în ulei şi guaşă şi terminând cu un „Studiu de nud” de Corneliu Baba, această expoziţie este plină de surprize pentru vizitatori. Femeia începutului de secol este văzută de pictori fie misterioasă, ca „Doamna cu voaletă” de Constantin Artachino, fie semi-sfioasă ca „Nud văzut din spate” de Nicolae Mogoş, fie în toată splendoarea ei carnală ca „Studiu de Nud” de Corneliu Baba sau „Nud” de Ion Stătescu. Acestora li se alătură diverse portrete în creion, tuş şi acuarelă realizate de Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Tia Peltz, Gheorghe Vânătoru sau portretele mai recente de ţărani şi ţărănci realizate în ulei de Eugen Crăciun şi Sever Burada.

Femeia contemporană se regăseşte în două lucrări de excepţie ale Almei Redlinger, în care aceasta este surprinsă în timpul lecturii, într-o atitudine de visare sau în reprezentarea redusă la esenţial a maestrului Guguianu, imortalizată in bronz, al cărei titlu este atât de semnificativ „Ciocârlia”.

Peisajul, sursă veşnică de inspiraţie pentru artişti, este şi el amplu reprezentat în această licitaţie. Peisaje cu case de Theodor Pallady si Lucian Grigorescu, peisaj cu moară de vânt sau peisaj la ţară de Rudolf Schweitzer Cumpană, peisaj cu străzi vechi, cu golful Balcicului ca cel al lui Henri Visconte, sau peisaj cu case din Balcic de Alexandru Szathmary, peisaj citadin de Florenţa Pretorian, peisaj pe Bistriţa de Petre Iorgulescu Yor sau plaja la Movila de Pan Ioanid, peisaje de iarnă, peisaje marine ca cel de Stavru Tarasov, toate reflectă sensibilitatea artiştilor în faţa frumuseţii naturii şi dorinţa lor de a împărtăşi aceasta stare cu privitorii.

Această licitaţie nu putea să nu se adreseze şi iubitorilor de artă decorativă. Pentru aceştia, Casa GOLDART-Ghildush a pregătit delicate bijuterii de argint, obiecte de porţelan, sticlă şi argint Art Nouveau, porţelanuri franţuzeşti şi alte obiecte ce amintesc de boema începutului de secol 20. 

Licitaţia are loc la sediul Casei GOLDART-Ghildush, din Intrarea I.L. Caragiale nr. 1, luni 26 ianuarie, începând cu ora 19.00. Expoziţia este deschisă publicului începând de luni 19 ianuarie, între orele 09.00-19.00, sâmbătă 24 ianuarie între orele 11.00-15.00 şi luni 26 ianuarie între orele 09.00-19.00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO