Ziarul de Duminică

Familia Carionfil Cristescu

Familia Carionfil Cristescu

Constantin Cristescu, Cai sarind obstacole

30.03.2007, 23:37 170

Paharnicul Constandin Sion, in pretioasa sa Arhondologie a Moldovei, consemna astfel originile familiei boieresti care se ascunde in spatele foarte raspanditului nume "Cristescu": "Bulgari, pe vremea domnului Moruz, viind in beilic cu strangerea oilor ce sa lua de mumbaia din tara, pentru tarigrad. Fiind bogat a luat o fata Basoteasca de la tinutul Botosani, ce ave mosia Cristestii, zastre a ei, si s-au facut pitar. Porecla lui era Caramfil; au facut un ficior Iordache si o fata Zoita; au murit parintii lor si i-au crescut mosul lor, comisul Iordache Basota". In primul rand, este de observat ca obarsia etnica atribuita de Sion este probabil eronata. In multe cazuri, pentru a diminua diferite neamuri - precum cel al lui Nicolae Iorga, de pilda -, le atribuia aceasta origine, care fireste de fapt nu are nimic peiorativ, dar care in epoca nu se prea bucura de prestigiu. Pe de alta parte, fie remarcat numele de "Caramfil" care pare a indica mai degraba o obarsie greceasca. De altfel, ulterior el se va transforma in "Carionfil", patronimic asemanator cu cel al carturarului constantinopolitan Ioan Cariofil, incetat din viata la Bucuresti in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu.
Dupa Ioan C. Filitti, postelnicul moldovean Iordache Carionfil (1787) ar fi putut fi inrudit cu familia nobila Cariofil din Creta - mai exact din orasul Kydonia -, trecuta apoi in insula Corfu. Cariofilestii fusesera mari dregatori ai Patriarhiei ecumenice, retori si eclesiarhi ai acesteia: unul dintre ei, Manolache, a fost casatorit chiar cu o sora a lui Alexandru Mavrocordat Exaporitul si - coincidenta sau nu - in familia Carionfil Cristescu de mai tarziu aveau sa se repete incuscririle cu Mavrocordatii. Ighemoniconul casatoriilor pare a indica descendenta din Cariofilestii secolului al XVII-lea.
Importanta a fost desigur casatoria mai sus amintita cu o Basota - vechi neam boieresc din tinutul Botosanilor, incuscrit cu multe alte familii de vaza. "In vremea domnului Ioan Sturza - continua Sion -, pe fata Zoita, pentru ca ave zestre mare, au luat-o hatmanul Alecu Aslan, nepotul domnului. Si pe baiet l-au luat ginere logofatul Alecu Mavrocordat, pentru ca nu-i da mana sa-si ia un ginere deopotriva cu neamul sau si l-au facut spatar...?. Desi putini la numar, membrii acestei familii s-au incuscrit asadar cu neamuri din protipendada.
Arhondologul da si explicatia patronimicului: "Si fiindca mai erau Caramfili: aga Vasilie si slugerul Gheorghi, s-au lepadat porecla parintasca si s-au poreclit Cristescu, de pe mosie...". Descendentii au purtat asadar numele de "Carionfil Cristescu" sau numai "Cristescu", precum sculptorul Constantin Cristescu, autor mai ales de compozitii cu cai. Aceasta se vede si in imaginea alaturata, artistul dovedindu-se foarte inzestrat pentru acest gen. O sora a sa, Maria, a fost casatorita cu Eugen Miclescu, unul dintre fiii boierului revolutionar Sandulache Miclescu si frate cu inginerul Emil Miclescu, director general al Cailor Ferate Romane. Emil Miclescu a fost tatal arhitectului Paul Emil Miclescu si al dnei Elena (Nelly) Catargi, doamna de onoare a Reginei Elena. De altfel, de existenta familiei Carionfil Cristescu am aflat in urma cu deja multi ani, de la un descendent al ei pe linie feminina, regretatul inginer Dan Rascanu, nepot de fiica al lui Eugen Miclescu si al Mariei nascuta Carionfil Cristescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO