Ziarul de Duminică

Fantastul care şi-a răpus moartea

Fantastul care şi-a răpus moartea
05.08.2010, 23:39 177

Un scriitor de anvergură, "care a trăit după 1945 în Italia,Argentina şi apoi în Spania, la Madrid, continuând să scrie înlimba sa maternă, dar şi în franceză şi spaniolă", a fost VintilăHoria.
Lucrările publicate i-au adus o serie de premii, precum "Medalia deaur" Il Conciliatore din Milano (1961) şi Premiul "Dante Alighieri"din Florenţa (1981). A fost primul român distins cu PremiulAcademiei Goncourt în 1960, "atestând astfel calităţile deconstrucţie ale unui scriitor vizionar şi ale unui stilist dereputaţie mondială". (Mircea Popa)
Cum s-a născut acest fantast? Probabil în timpul orelor sordide dela Colegiul Sfântul Sava, pe când încerca să se salvezeimaginându-se transpus într-o altă epocă, eventual în acelaşicolegiu sau aceeaşi bancă de şcoală, dar într-un alt timp. Saupoate în urma nopţilor de rătăcire prin Bucureştiul acela năzurosşi ascuns pe care adesea ochii obişnuiţi nu îl pot zări. Să fidescoperit într-un târziu, într-o tavernă de mahala, înecat înalcool şi opium, tăinuitele "melodii ale spaţiilor"care i-audeschis mintea către priviri abisale înăuntrul său? Să fidescoperit astfel suflul de viaţă suflat de Dumnezeu peste unbulgăr de lut "pe care l-a numit Om", simţind astfel prima bucurieîn "armonia care i-a răsunat în urechi"? Şi de atunci, "muzicaspaţiilor nesfîrşite" să-i fi răscolit "străfundurile sufletului cao amintire"? (Melodia spaţiilor)
Sau poate fantastul ploilor reci de toamnă cu prăbuşirea întregiinaturi într-o amorţire aparentă şi visătoare. Aşa ajunsese săfericească "întotdeauna oamenii care mor toamna, căzând odată cufrunzele, părăsind o lume pustie şi îndoliată, în care stingereavieţii e ceva armonic, întregind imaginea cadrului exterior."(Orbul)
Vintilă Horia a reuşit poate să descopere cum poţi trăi prinpropria moarte, de fapt o reflectare în oglindă a propriuluisuflet, dar inversat; el îşi trăieşte destinul dinspre viitor cătretrecut sau "mi se pare că tu eşti acela care trăieşti prin mine,pentru că eu sunt trecutul tău, cu alte cuvinte tot ceea ce aifăcut şi ai gândit până acum". (Imposibila moarte a lui VladimirNoapteş).
Sufletele aparent dispărute apar transfigurându-se în noi destinesau continuându-le pe cele vechi, aşa cum şi-ar fi dorit cândva învechime. Vintilă Horia sondează "abisalul psihologic" alsubconştientului uman, întâlnind acolo "corespondenţe şisimilitudini secrete şi inedite dintre stările umane şi materianeînsufleţită". (Mircea Popa)
Unul dintre cele şapte destine ale pisicii se poate întoarce pentrua-şi împlini destinul anterior: "Taina a sărit în braţele mele şi aînceput să toarcă. Nu simţeam nici o greutate, ci numai o mângâieredelicioasă care însoţea fiecare dintre mişcările ei. …Prieteniadintre sufletul pisicii şi Adriana mă umplea de nelinişte. Atâtapasiune de dincolo de moarte! Atâta dorinţă de a stăpâni prinmoarte sufletul unei femei, pe care-l simţea asemenea. Mă înnebuneagândul că altcineva decât mine mângâia trupul iubitei mele şiposeda o parte din sufletul ei". (Sufletul pisicii)
Viaţa dintr-un orăşel transilvan cu o populaţie "din trei părţiaproape egale de români, germani şi unguri", îşi trăieşte misterulsecular prin povestea unei grozăvii petrecute cu zeci de ani înurmă când "cineva încoronase cu cârnaţi creştetul graţios al uneistatui ce reprezenta în piatră o fecioară înaltă şi frumoasăsimbolizând nu ştiu ce legendă care amintea origineacetăţii".
În mijlocul misterului, se afla "fostul conducător al arhivei"oraşului, Fekete Tivadar, care sublinia că "sunt mistere care senasc în istorie şi pe care numai istoria le poate desluşi. Ceea ceîncercaţi dumeavoastră e mai presus de puterile unui om. Şi apoi,dumeavoastră, să am iertare, nu sunteţi de pe locurile acestea".(Ucigaşul Teofil)
Cine poate fi misteriosul Fekete Tivadar dintr-un uitat orăşelardelean, personaj care reuşeşte să dezbine trei comunităţicreştine şi să elimine urmele fiecărui urmăritor, închizându-l înstatuia fecioarei unde se sufoca din lipsa aerului? Să fidescoperit Vintilă Horia o întâmplare nefirească - din multelealtele - care sunt în spaţiul ardelean, o istorie încă ignorată şineînţeleasă pe deplin de către aceia care locuiesc în afaralui?
Apropierea de moarte este imaginată de Vintilă Horia într-unsfârşit de noiembrie, noaptea târziu, când un student român aflatla studii la Viena, se întîlneşte cu un "ins descompus, venit parcădin altă lume, care i se prezintă drept "Moartea personală" şioferindu-i şi explicaţia de rigoare: "Caraghios mai eşti. Şi naivpe deasupra. Ce, nu ştiai până acum că fiecare om are moartea lui?Că moartea e un al doilea eu al fiecăruia? O fiinţă care se naşte odată cu tine şi te urmăreşte, clipă de clipă, până în mormânt?Numai în basmele pentru copii moartea e o femeie osoasă cu coasa peumeri, care taie pe rând firul vieţilor omeneşti. Moartea,prietene, e în fond un al doilea suflet. Câţi oameni, atâtea morţi.Pricepi?" Nelăsându-se influenţat de o asemenea explicaţie, eroulnostru îşi omoară moartea într-o confruntare. Se pare însă că greulexistenţei pleacă din acel moment, deoarece personajul nostru varătăci multă vreme prin lume, repetând la infinit o mare sumă degesturi şi întâmplări, plicticoase până la saţietate. A ajuns să seîntrebe cuprins de disperarea perspectivei de a ajunge milenar:"Până atunci, doamne, cum îmi voi ucide timpul? Aceasta eîntrebarea!"


ADRIAN MAJURU (n. 1968) este cercetator la Muzeul MunicipiuluiBucuresti [i coordoneaza Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Este autorulmai mulor carti despre Bucuresti, precum Bucurestiul mahalalelorsau periferia ca mod de existenta si Bucuresti. Povestea uneigeografii umane. In sfera preocuparilor sale se afla si zona deunderground social urban. In sprijinul celor care studiaza acestdomeniu din perspectiva antropologica, a editat lucrari cu referirela cersetorie, delincventa, vagabondaj, sinucidere, nebunie,prostitutie, incepand cu anul 2005. Intre alte titluri publicate,amintim aici selectiv Copilaria la romani, Familia Minovici -univers spiritual si Destin valah in ilustratii si 101 texticulete.In prezent, coordoneaza seriile "Antropologia urbana" si "Periferiinocturne" la Editura Paralela 45.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO