Ziarul de Duminică

FANTASY & SCIENCE FICTION / Horror pentru copii

FANTASY & SCIENCE FICTION / Horror pentru copii
30.04.2009, 14:31 152

Neil Gaiman, unul dintre scriitori de succes ai lumii, care vinde câte un milion de carti pe an, a publicat in România sase volume: Zei americani (2006), Anansi Boys (2006), Pulbere de stele (2007), Nicaieri (2007), Semne bune (scrisa imprena cu Terry Pratchett, 2008) si Coraline (2008, 2009), toate la Editura Tritonic, in traducerea lui Liviu Radu.

Coraline este o nuvela pentru copii, dar nu orice nuvela, ci una horror. M-am intrebat mereu cum ar putea arata o carte horror pentru copii, si iata ca acum am aflat. Dar sa vedem despre ce e vorba in povestea Coralinei...
Fetita se muta impreuna cu mama si tatal ei – adica familia Jones – intr-o cladire cu câteva apartamente, in care mai locuiesc domnisoarele Spink si Forcible, care in tineretea lor fusesera actrite, si domnul Bobo, un dresor de sobolani. Unul dintre apartamentele casei e gol. Parintii isi vad de treaba lor, in camere separate, iar Coraline se joaca in camera ei sau pe-afara, sau viziteaza vecinii. Domnul Bobo ar vrea sa-i arate ultimul numar pregatit cu sobolanii cantareti, iar cele doua domnisoare o servesc cu ceai si, la urma, ii ghicesc in frunzele de ceai ramase in ceasca. Intr-o zi ii spun ca o paste un pericol...
Lui Coraline ii place sa exploreze: curtea, casa si, intr-un târziu, propriul apartament. Asa afla despre usa incuiata, in spatele careia se afla un zid (usa daduse cândva in apartamentul gol de alaturi).
Ca de obicei in povesti, daca exista o usa pe care, dintr-un motiv sau altul, nu se poate intra, aceasta devine una dintre obsesiile personajului. Si, intr-o zi in care parintii ii sunt plecati, Coraline ia cheia, descuie usa si... intra intr-o alta lume. O lume care arata exact ca apartamentul lor, o lume in care o alta mama si un alt tata o asteptau de mult, o mama si un tata care semanau perfect cu cei din realitate, numai ca, in locul ochilor, aveau cusuti nasturi negri. Mai mult, vor s-o retina acolo pentru totdeauna, s-o iubeasca si sa fie iubita de ei.
Fetita este atrasa la inceput de bunavointa celorlalti parinti, care cauta sa-i satisfaca toate placerile, culinare mai ales, ea fiind satula de semipreparatele gatite de mama sa reala sau de retetele cu prea multe condimente ale tatalui. Apoi... totul se transforma intr-un cosmar. Noii ei parinti vor s-o opreasca la ei prin toate mijloacele, cealalta mama fiind mai mult vrajitoarea cea rea decât o mama adevarata.
Vazându-se sechestrata in noul apartament, Coraline cauta o iesire pentru a se intoarce in lumea ei, la mama si la tatal ei. Un prieten de nadejde ii va fi o pisica. sobolanii domnului Bobo se vor implica si ei in aventurile fetitei, care va reusi nu numai sa se salveze pe ea, dar si pe adevaratii parinti, rapiti de cealalta mama, si sufletele a trei copii care au avut soarta care o astepta si pe ea, daca n-ar fi avut sansa, intelepciune si curaj.
Nuvela, premiata cu Hugo, Bram Stoker, Locus si British SF in 2003, este un soi de Alice in tara Minunilor, dar in varianta horror, soft horror, asa, ca pentru copii.
Insa din nou Neil Gaiman face demonstratia talentului sau si a capacitatii extraordinare de a inventa povesti.
Desi e spusa la persoana a treia, vocea narativa pastreaza frazele, nedumeririle, mirarile Coralinei, iar pasajul in care domnul Bobo, cel din lumea de dincolo de usa, incearca s-o ademeneasca sa ramâna acolo exprima foarte exact universul fetitei Coraline:
„Si nu vor exista zile cenusii, umede, in care n-o sa stiu ce sa fac si n-o sa am nimic sa citesc sau la ce sa ma uit, in care n-o sa am unde sa ma duc si ziua o sa se târasca de parca ar dura o vesnicie?" „Si nu vor exista mese groaznice, cu mâncare facuta dupa reteta, cu usturoi, cu tarhon si cu bob?" „Si o sa pot sa port manusi Day-Glo verzi si ghete Wellington galbene, in forma de broaste?" Iar la raspunsurile afirmative ale domnului Bobo, Coraline raspunde: „Chiar nu intelegi? Nu vreau tot ce vreau. Nimeni nu vrea. Nu vrea cu adevarat. Ce distractie ar mai fi daca ai avea tot ce doresti?"
Coraline, o lectura usoara – nu, nu de citit seara inainte de culcare – care sigur va face placere nu numai copiilor. Chiar daca nu e cea mai buna carte a lui Gaiman...
La inceputul lunii februarie a avut loc premiera fimului de animatie 3D, care va fi difuzat in cinematografele din România in luna mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO