Ziarul de Duminică

FANTASY & SCIENCE FICTION/ I se intimplă viaţa

FANTASY & SCIENCE FICTION/ I se intimplă viaţa
08.04.2010, 16:05 45
Ce-aş putea scrie despre o cartecare mi-a plăcut de la prima pină la ultima pagină? Că pină şichestia aia cu "mai vreau" de după ultimul rind mi s-a indeplinit?Ultimele douăzeci de pagini ale cărţii sint primele din volumulurmător, pentru că trebuie spus de la bun inceput că Uceniculasasinului* este prima carte din trilogia Farseer(Assassin's Apprentice, 1995; Royal Assassin, 1996;Assassin's Quest, 1997).
Este totodată şi prima cartescrisă de americanca Margaret Astrid Lindholm Ogden şi semnată cupseudonimul Robin Hobb. Alt nume sub care scrie este MeganLindholm.
Ucenicul asasinului iladuce in faţa cititorului pe Fitz, bastardul lui Chivalry, care, larindul lui, este urmaş la tronul lui Shrewd, regele celor ŞaseDucate. Il insoţim pe tinărul Fitz de la şase ani, virsta la care afost adus la Curte, pină la vreo paisprezece ani, cind deja esteasasinul regelui.
Robin Hobb nu urmează traseulobişnuit al cărţilor fantasy, despre care ştii de la inceput căpersonajul are de făcut o călătorie de la un punct A pină la unpunct B, unde A şi B pot fi repere temporale sau poziţionări inspaţiu. Şi merge el şi merge şi i se intimplă lucruri care mai decare mai aventuroase, deşi dacă multe dintre ele ar lipsi nici c-ambăga de seamă. Ei, la Robin Hobb nu-i aşa. Lui FitzChivalry i seintimplă viaţa. Are diverse intilniri care il aduc in preajma unorpersonaje, dar toate sint hotăritoare pentru el. Iar dacă uneledintre aceste intilniri par coincidenţe din acelea puse cu mina,asta spune ceva şi despre personajele respective, ca de pilda LadyGrace sau Lady Patience. Dacă lor le mai adăugăm pe Molly şi peviitoarea regină Kettricken, putem concluziona că viaţa tinăruluistă sub zodia femeilor, care au un rol deosebit de important inevoluţia sa, dezvoltindu-i sentimente, alianţe, diplomaţia. Citdespre bărbaţi, aceştia formează caracterul tare al viitoruluiasasin, de la Burrich, stăpinul grajdurilor - dar nu numai atit -,pină la bufon, la Chade - maestrul lui in ale asasinatului şi alespionajului -, la Shrewd, regele care are grijă ca nepotul-bastardsă fie in slujba lui, şi chiar la Galen, cel care ar fi trebuitsă-i fie maestru şi să-l inveţe Meşteşugul. Un personaj care nuapare, pe care Fitz nu-l cunoaşte, este Chivalry, tatăl său. Darinfluenţa acestuia asupra lui este importantă, atit in părţile incare bastardul nu are ginduri prea bune faţă de cel care l-aprăsit, dar şi mai tirziu, cind i se spune că atitudinea tatăluisău a fost singura posibilă pentru a-l proteja. Dacă ar fi arătatcă Fitz este important pentru el, Chivalry l-ar fi transformatintr-o ţintă. Să nu uităm că e vorba despre un regat, despre niştefraţi vitregi care işi doresc statutul de moştenitori... iar fiulmoştenitorului favorit, chiar dacă bastard, poate fi oricind unrival.
Pină şi numele i se intimplăpersonajului nostru. Fiind bastard, nu avea nume, la inceput i sespunea "Băiatul", apoi Fitz, care tot un fel de "fiul lui" era, iarin final FitzChivalry, fiul lui Chivalry.
Ce e fantasy in toate astea?Harul lui Fitz de a intra in mintea animalelor, cu care poatecomunica, prin simţurile cărora poate vedea, mirosi, gusta... SauMeşteşugul pe care se străduieşte Galen, maestrul fals, să-linveţe, dar pe care Fitz il stăpineşte de fapt, alăturindu-i-se luiVerity, unchiul său, cel care, de unul singur - dar cu ajutorulacestui Meşteşug - se luptă cu Piraţii Corăbiilor Roşii,inducindu-le tot felul de pericole in care aceştia cred,intirziindu-le astfel incursiunile belicoase pe ţărmurileregatului.
Acest prim volum are un final,deşi nu tocmai aşa cum sintem obişnuiţi atunci cind după finalnimic nu mai poate urma. Aici e clar că se mai pot intimpla multeinsă este un final de etapă a vieţii lui Fitz, un final allămuririi relaţiilor cu unchii săi şi cu regele, dar şi cuviitoarea regină, Kettricken, soţia lui Verity, şi chiar o lămurirea lui cu el insuşi, o impăcare cu destinul, dar şi o asumare alui.
Nu ne despărţim de minunatacarte a lui Robin Hobb fără un gind al lui Fitz, cel pregătit sădevină asasinul regelui: "L-am cunoscut pe omul acesta; omorindu-l,am omorit o parte din viaţa mea".
*) Robin Hobb - Uceniculasasinului, Editura Nemira, Colecţia Nautilus. Traducere de AntuzaGenescu

MICHAEL HAULICAs-a nascut la 1 februarie 1955. A absolvit Facultatea deMatematica, Sectia Informatica, a Universitatii Transilvania dinBrasov in 1978 si, dupa 25 de ani de activitate ca programator, arenuntat la informatica. A debutat cu poezie in revista Flacara, in1974, a publicat poezie, proza, articole. A fost redactor alsuplimentelor SF Supernova si Alternativ SF, iar in anul 2000 afondat revista Lumi Virtuale (in format electronic). In perioada2005 - 2007 a fost redactor-sef al Editurii Tritonic, unde acoordonat colectiile fiction.ro si LIT si a editat revistaFiction.ro. Sustine rubrici despre literatura F&SF inObservator cultural, Ziarul de Duminica si Dilemateca. A publicattexte in antologiile Motocentauri pe acoperisul lumii(1995), Nemira '95, Nemira '96, Quasar 001(2001), România SF 2001, Megaera Anthology (SUA,2005), AtelierKult: povestiri fantastice ( 2005),Millennium Est (2006, in limba franceza), The NewWeird (SUA, 2008). A fost tradus in limbile engleza, maghiara,croata, daneza, bulgara, franceza, ceha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO