Ziarul de Duminică

FANTASY & SCIENCE FICTION/ Normalitatea e ceva discutabil

FANTASY & SCIENCE FICTION/ Normalitatea e ceva discutabil
02.12.2009, 14:49 35
Exista scriiitori care ne plac din prima, exista scriitoricare nu ajung sa ne placa indiferent cât de multe carti le-am citi,dar exista si unii scriitori care am vrea sa ne placa. Nu stiu dece. Unul dintre scriitorii din aceasta categorie, pentru mine, esteF. Scott Fitzgerald. Am citit romane, am citit povestiri de-ale luisi parca de fiecare data ramânea ceva in aer, ceva nu reusea saajunga pâna la mine.
In 2008, Editura Polirom a publicat volumul Strania povestea lui Benjamin Button si alte intâmplari din epoca jazzului, inversiunea româneasca a Onei Frantz. Sa mai facem o incercare, mi-amzis (si m-a ferit Dommnul de editia piratata de o editura oarecareinsa dornica de a da un tun pe piata dupa ce ecranizarea povestiilui Benjamin Button, cu Brad Pitt si Cate Blanchett, a adunat numai putin de trei premii Oscar si alte zece nominalizari).
Povestea e asa: Benjamin Button se naste cu infatisarea unuidomn de saptezeci de ani. Aparentele sociale din Baltimore la anul1860 sunt date peste cap de acest eveniment care, cu timpul, trecetotusi in uitare, astfel incât tânarul Benjamin poate intra inrândul lumii vreo douazeci de ani mai târziu, când incepe sa arateca de cincizeci de ani, când, desi dat afara de la Yale - ceea ceva aduce in familia Button traditia urmarii cursurilor universitarela Harvard - o cucereste pe fiica generalului Moncrief, cu ego-ulmângâiat de descrierea pe care aceasta o face frumoasei vârste decincizeci de ani (desi, citind acel pasaj, poate unii vor crede caautorul avea tocmai acea vârsta, trebuie spus ca Fitzgerald a muritla patruzeci si patru de ani). Dupa conflictele cu tatal sau,pentru Benjamin urmeaza cel cu Hildegarde Moncrief, care ii devinesotie. Mai ales când aceasta ajunge spre cincizeci de ani, iar else apropie de treizeci. Apoi cele cu fiul sau, Roscoe. Si din noucu scolile. Ba mai apare unul cu armata SUA in care este implicatatunci când esete avansat general si este chemat din nou la arme.Dar cum sa fie general un pusti de treisprezece ani...?
Important in aceasta povestire nu este ceea ce se intampla.Sau mai putin asta. Importante sunt relatiile dintre personaje.Importanta este perceptia realitatii de un Benjamin Buttonconstient mereu de discrepanta dintre realitate si aparenta ei.Importante sunt relatiile interumane pe care cititorul are ocaziasa le vada cumva din afara. Iar uneori concluzia este neasteptata.Cum? Chiar asa se intâmpla lucrurile? Chiar asa ne vedem unii pealtii? E ca si cum am actiona asa cum stim, cum am fost invatati,educati, lucruri de care suntem tare mândri si, intr-o buna zi,cineva ne pune in fata o oglinda si avem ocazia sa vedem ceea ceniciodata n-am vazut: sa ne vedem pe noi facând lucrurile pe carele consideram normale. Si sa ne dam seama ca normalitatea e cevadiscutabil daca iti schimbi, fie si numai cu un grad,pozitia.
Niciodata nu mi-a parut Scott Fitzerald atât de citibil(evident, nu am citit chiar toate variantele tuturor cartilor luiin limba româna). La sfarsitul lecturii - evident, povestea luiBenjamin Button, prima din volum, nu face decât sa te incurajeze satreci la urmatoarea si la urmatoarea, pentru a descoperi unFitzggerald fascinant (iar notele traducatoarei implinesc peisajulsi intelegerea lui) - inchizi cartea si iti zici: si eu unde amfost in tot acest timp? Cum de nu l-am descoperit pe ScottFitzgerald? Ii multumesc Onei Frantz pentru ca mi l-a redat pe F.Scott Fitzgerald si ca, de câtava vreme, acesta nu mai este unscriitor care trebuie sa-mi placa, ci a devenit unul dintrescriitorii care imi plac.

MICHAEL HAULICA s-a nascut la 1 februarie 1955.A absolvit Facultatea de Matematica, Sectia Informatica, aUniversitatii Transilvania din Brasov in 1978 si, dupa 25 de ani deactivitate ca programator, a renuntat la informatica. A debutat cupoezie in revista Flacara, in 1974, a publicat poezie, proza,articole. A fost redactor al suplimentelor SF Supernova siAlternativ SF, iar in anul 2000 a fondat revista Lumi Virtuale (informat electronic). In perioada 2005 - 2007 a fost redactor-sef alEditurii Tritonic, unde a coordonat colectiile fiction.ro si LIT sia editat revista Fiction.ro. Sustine rubrici despre literaturaF&SF in Observator cultural, Ziarul de Duminica si Dilemateca.A publicat texte in antologiile Motocentauri pe acoperisullumii (1995), Nemira '95, Nemira '96, Quasar001 (2001), România SF 2001, Megaera Anthology(SUA, 2005), AtelierKult: povestiri fantastice ( 2005),Millennium Est (2006, in limba franceza), The NewWeird (SUA, 2008). A fost tradus in limbile engleza, maghiara,croata, daneza, bulgara, franceza, ceha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO