Ziarul de Duminică

FANTASY & SCIENCE FICTION/ O poveste cu stafii

FANTASY & SCIENCE FICTION/ O poveste cu stafii
16.12.2009, 12:49 142
N-am mai citit de mult un roman cu stafii. Nici nu stiu cândam mai citit asa ceva, sau cum se chema. Nici macar de filme nu-mimai amintesc. Au fost - cu siguranta au fost - intr-un alt timp, untimp al lui Wilkie Collins (evident, când citesti titlul Femeiain negru automat te gândesti la Femeia in alb si teastepti sa fie ceva tot pe-acolo), un timp mai romantic, cu nisteromane mai asezate, evident inaintea perioadei "tehnice", aperioadei dominate inca de la primele pagini citite de WilliamGibson si de tot ce-a mai urmat in istoria lecturilor mele.
Femeia in negru, de Susan Hill (Editura Leda, 2009,colectia Thriller, traducere de Andrei Oprea) asta este: un romancu stafii, dintr-o Anglie victoriana.
Susan Hill, romanciera, autoare de piese de teatru,proprietara unei edituri (Long Barn Books) si conducatoarea uneireviste literare (Books and Company), s-a nascut la Scarborough,Anglia, la 5 februarie 1942. A studiat literatura engleza (studiiabsolvite in 1963 la King's College in Londra), a publicat primulroman in 1961, a devenit membra a Societatii Regale de Literaturain 1972. A câstigat Premiul Somerset Maugham pentru I'm the Kingof the Castle (1970), Premiul Whitbread pentru roman cu TheBird of Night (1972) si Premiul John Llewellyn Rhys pentruculegerea de povestiri The Albatross (1971). A mai scriscarti pentru copii, piese pentru radio si, recent, o serie deromane politiste. Adaptarea pentru scena a romanului Femeia innegru (publicat in 1983) inca se joaca pe scenele londoneze dinWest End.
Romanul, cum ziceam, este unul cu stafii. Clasic. Nimic dinscriitura nu vrea sa sparga tiparele, nu vrea sa se pliezegusturilor publicului conetmporan, sa-i faca reverente sau sa-lsocheze (in ce masura publicul anilor '80 ai secolului trecut -iata! - ne mai este contemporan; desi, intrucât unii dintre noitraiam - si chiar citeam! - pe atunci... da, putem spune si asta).Ba, din contra, pare un omagiu adus romanelor din secolul 19, peCharles Dickens chiar aducându-l in atentie prin pomenireadomnisoarei Havisham intr-un anume context.
Un decor calm, descris minutios - atât cel extern, cât si celintern, al caselor vechi, al conacelor de la tara -, personaje binecreionate, cu migala descrise (si nu numai personajele; de pildameniul la han: supa de casa, muschi de vita, tarta cu mere, stafidesi frisca, si niste brânza Stilton), o poveste care pleaca simplu,discret, apoi se precipita (invaluita in mister, totusi), pâna ladeznodamântul care... ei, in ultimele pagini nu mai surprinde, dare suficient ca autoarea a dus cititorul pâna acolo.
Arthur Kipps scrie, la batrânete, povestea femeii in negru. Pevremea acelor intâmplari, el era un tânar acvocat pe care ilastepta o casatorie, o cariera de succes. Imprejurarea mortiidoamnei Drablow il duce spre casa acesteia din Mlastina tiparului(parca suntem in Bas Lag-ul lui Miéville, cu astfel de denumire! -ce sa zica si sefistul, fan Miéville?!) unde i se arata o stafie.Apoi este martorul unei secvente care se tot reia, pe care o vede,apoi o tot aude, in care un copil se ineaca. Apoi... Apoi cojilecepei cad una câte una. Ca in fiecare carte cu stafii exista unmister, pe care autoarea il dezvaluie treptat, cu lingurita. Si pecare eu n-o sa-l dezvalui, ca treaba mea nu e sa va povestesccartea, ci sa va fac curiosi...
Bineinteles ca gasim aici cliseele cartilor cu stafii. Sausabloanele - fiind acesta un termen mai putin peiorativ.Bineinteles ca, la un moment dat, banuim ce si cum. Bineinteles canu e nimic nou. Dar este o poveste onesta, bine scrisa, cu multsentiment, care isi va gasi, cu siguranta, un public al ei si inRomânia.

MICHAEL HAULICA s-a nascut la 1 februarie 1955.A absolvit Facultatea de Matematica, Sectia Informatica, aUniversitatii Transilvania din Brasov in 1978 si, dupa 25 de ani deactivitate ca programator, a renuntat la informatica. A debutat cupoezie in revista Flacara, in 1974, a publicat poezie, proza,articole. A fost redactor al suplimentelor SF Supernova siAlternativ SF, iar in anul 2000 a fondat revista Lumi Virtuale (informat electronic). In perioada 2005 - 2007 a fost redactor-sef alEditurii Tritonic, unde a coordonat colectiile fiction.ro si LIT sia editat revista Fiction.ro. Sustine rubrici despre literaturaF&SF in Observator cultural, Ziarul de Duminica si Dilemateca.A publicat texte in antologiile Motocentauri pe acoperisullumii (1995), Nemira '95, Nemira '96, Quasar001 (2001), România SF 2001, Megaera Anthology(SUA, 2005), AtelierKult: povestiri fantastice ( 2005),Millennium Est (2006, in limba franceza), The NewWeird (SUA, 2008). A fost tradus in limbile engleza, maghiara,croata, daneza, bulgara, franceza, ceha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO