CARTEA DE ARHITECTURĂ

Farmecul discret al ctitoriilor mărunte/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

9 ian 2014 Autor: Ziarul de Duminica

Vezi galeria foto Galerie foto

Zid/Walls

Ctitorii mărunte din Nordul Olteniei/ Small Chruches of Northern Oltenia

Igloo

„Noi, o mână de oameni, ne-am unit acum vreo 5 ani, am luat la picior Nordul Olteniei, respectiv judeţele Gorj şi Vâlcea, şi am documentat micile sate uitate de civilizaţie, cu bisericuţele lor de lemn, cu ce-a mai rămas din casele boiereşti şi ţărăneşti de altă dată, ori bisericile de zid pictate aşezate ori pe-un deal ori pe-o vale. Cu sprijinul Uniunii Arhitecţilor şi Ordinului Arhitecţilor din România, al West Group Architecture, Afcn, Piraeus Bank, Ines Group şi al sutelor de oameni cărora le-am păşit pragul şi ne-au spus poveştile uneori ingrate ale gospodăriilor lor ori ale bisericilor pentru care ostenesc, am editat trei albume bilingve: «Lemn. Biserici de lemn din nordul Olteniei», «Piatră. Case tradiţionale din nordul Olteniei» şi «Zid. Ctitorii mărunte din nordul Olteniei»”.

Albumul „Zid. Ctitorii mărunte din nordul Olteniei” face, prin urmare, parte dintr-o serie de trei albume dedicate patrimoniului din nordul Olteniei. Aceasta a debutat în 2010 cu „Lemn. Biserici din nordul Olteniei” a continuat în 2012 cu „Piatră. Case tradiţionale din nordul Olteniei” .

„Zid” reuneşte bisericile pictate din satele de vale şi de deal ale zonei. Proiectul în sine include 500 monumente de patrimoniu şi cu valoare arhitecturală din Gorj şi Vâlcea. S-au făcut 50 mii de fotografii, s-au parcurs 10 mii de km şi s-a alcătuit o arhivă cu 600 de fişiere. Albumul a apărut cu sprijinul Uniunii Arhitecţilor din România şi al Ordinului Arhitecţilor din România.

Echipa care a lucrat la realizarea albumului „Zid. Ctitorii mărunte din nordul Olteniei” a fost compusă din Luiza Zamora / Asociatia 37 - text şi fotografie, Dan Vezentan /New Folder - fotografie, Corina Gabriela Duma - graphic design, Olivia Safer - traducere.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2014

 
Cuvinte cheie:
farmec
, ziarul de duminica
, romania
, zid
, biserica
, gorj
, ordin
, sprijin
, valcea
, album
, patrimoniu
, arhiva

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide